Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • 2019. augusztusában egyesületünk 12 eseményt valósított meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként.

EFOP projektjeink folyamatosan zajlanak, ezeken belül augusztusban is megszerveztük a tervezett eseményeket. Természetesen alkalmazkodtunk a célcsoportok igényeihez, figyelembe véve a szabadságolásokat, emiatt eseményszámunk kissé elmarad az átlagostól.

  • EFOP 3.3.2-16-2016-00010

Népi kézműves hagyományok átörökítése a Körösök völgyében projektünk 7 partnerintézménnyel folytat együttműködést, melynek keretében 2019 szeptember 1. és december 31. között 2 intézményben valósítunk meg témanapokat, ahol népi kézműves foglalkozások, illetve táncházak, kiállítások és mesemondó programok valósulnak meg a gyerekek és fiatalok számára. Mindegyik partnerintézményünkben kétfordulós vetélkedőt tartunk, mely egy néprajzi fordulóból és egy tárgyalkotó pályázatból áll, ez utóbbira készült alkotásokat megmérettetjük a Gyermek és Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat keretében.
Augusztusban ezen események szervezési, előkészítő tevékenységei zajlottak.

  • EFOP-3.7.3-16-2017-00075

A „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében februártól kezdődően folyamatosak a tudásátadási alkalmak, művészeti csoportok, műhelyfoglalkozások és foglalkozássorozatok zajlanak:
2019-ben 7 csoport működik Szegeden (népi játszóházi), Kecskeméten (2 db – népi játszóházi és hímző), Körösnagyharsányban (népi játszóházi), Kötegyánban (fazekas), Csanádpalotán (6 kézműves ág megismertetése) és Gyulán (hímző). Augusztusban is folyamatosan zajlottak a csoportok foglalkozásai, Szegeden, Kecskeméten, Csanádpalotán, Kötegyánban valósítottunk meg olyan alkalmakat, amelyeken a résztvevők a választott népi kézműves szakágak technikáit, fortélyait sajátíthatták el.

  • MESTERSÉGEK ÜNNEPE

Augusztus a Mesterségek Ünnepe hónapja, melyet egyesületünknél mindig nagy készülődés előz meg. Idén szervezetünk 59 alkotóval képviseltette magát az eseményen, kisebb számban árusítással, nagyobb számban pedig mesterség bemutatókkal, játszótér és kosaras hinta működtetéssel jelentünk meg. A rendezvény – túl a fenti tevékenységeken – a tagok számára mindig a szakmai kapcsolatépítés, illetve a tapasztalatszerzés jeles alkalma is.

  • DÍJAK, ELISMERÉSEK

A Mesterségek Ünnepe keretében egyesületünk három tagja is rangos elismerésben részesült.
A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) által alapított Király Zsiga Díjat Dunainé Pszota Mária, mezőkovácsházi szövő vehette át.
A szintén NESZ által alapított díjat, az Év Ifjú Mestere elismerést Debreczeni Klára, fiatal mezőberényi takácsszövő érdemelte ki.
A Magyar Művészeti Akadémia Elismerő Oklevelével Pál Miklósnét ismerték el, azon munkájáért, amit a népművészet életben tartásáért végez.
Büszkék vagyunk tagjaink elismerésére, gratulálunk nekik!

  • KIÁLLÍTÁS

Gyulán, a Tájvízházban időszaki kiállítása nyílt egyesületünk tagja, Balogh Ferencné népviselet készítő munkáiból. A látogatók a “pendelytől a gatyaszárig” ismerkedhettek meg a magyarság hagyományos öltözködési módjaival az alkotó munkái által. A kiállítást 1 hónapig tekinthették meg a látogatók.

  • OKJ-S KÉPZÉSEK

Egyesületünk E-001916/2019felnőttképzési nyilvántartási számon regisztrált felnőttképző szervezet. 2019-ben OKJ-s képzéseket hirdetünk meg, melyeket békéscsabai képzőhellyel indítunk ez év októberében.

A Kézi és gépi hímző, a Takács és a Népi játék kismesterség oktató képzéseink már biztosan elindulnak, illetve elindultak.
Reménykedünk abban, hogy a későbbiekben még több kurzust is indíthatunk, azaz sok olyan jelentkezőnk lesz, akik a népi kézművességben továbbviszik az elődeink által létrehozott, vagy megalkotott formarendszert és díszítményeit – vagyis a tárgyak létrehozásához szükséges tudást -, és Békéscsaba újból ennek a szakterületnek az egyik képzőcentrumává válhat.

A részletes felhívás a www.bmne.hu oldalon elérhető. A képzésekre továbbra is lehet jelentkezni az alábbi link megnyitásával lehet:
JELENKEZÉSI LAP KÉPZÉSEKRE

  • SZOLGÁLTATÁSOK

Augusztusban is több alkalommal igényeltek egyesületünktől szolgáltatásokat, főként eszközeinket – sátrak, kosaras hinta, kreatív népi játszótér – kölcsönözték.