Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

2019.májusában egyesületünk 52 eseményt valósított meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként. Eseményeink mellett komoly feladatot adnak a mindennapokban a júniusi-júliusi rendezvények, táborok előkészítése.

Képzések – vizsgák

 • A 4 szakágban 74 fő tett sikeres vizsgát 2019. május 18-án, Békéscsabán, a Hagyományok Háza által akkreditált, s a Békés Megyei Népművészeti Egyesület meghirdetésében és szervezésében lezajlott képzések zárásaképp. Kézi hímzők, bútorfestők, fafaragó szakkörvezetők és népi játszóházi foglalkozásvezetők adtak számot a vizsgabizottságok előtt a 60, illetve 120 órás tanfolyamokon megszerzett elméleti és gyakorlati tudásukról, s mutatták be elkészített tárgyaikat. Gratulálunk vizsgázóinknak, s köszönjük oktatóik lelkiismeretes szakmai és közösségteremtő munkáját!
 • Három EFOP projektünk folyamatosan zajlik, ezeken belül májusban is folyamatosan szerveztük meg a projektek tervezett eseményeit.

EFOP 3.3.2-16-2016-00010

 • A 2019 januárjától indult művészeti csoportok 7 partnerintézménynél, Békéscsabán, Békésen, Békéssámsonban, Nagybánhegyesen, május-júniusban fejezik be tevékenységeiket. A 15 foglalkozáson sokszínű tevékenység folyt-folyik, a gyerekek a hagyományos népi kézművesség anyagaival, technikáival, tárgyaival ismerkedhettek meg.

EFOP-3.7.3-16-2017-00075

 • A „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében februártól kezdődően folyamatosak a tudásátadási alkalmak:
 • Ez évben 7 csoport működik Szegeden (népi játszóházi), Kecskeméten (2 db – népi játszóházi és hímző), Körösnagyharsányban (népi játszóházi), Kötegyánban (fazekas), Csanádpalotán (6 kézműves ág megismertetése) és Gyulán (hímző), májusban a csoportok mindösszesen 12 foglalkozást tartottak.
 • A térítésmentesen igénybe vehető foglalkozásokon a résztvevők megízlelik a kézművességet, kipróbálhatják a hagyományos népi kismesterségek fogásait. Az év második felében kísérletképpen innovatív projektelemeket valósítunk meg, megpróbálkozunk a mai technikai lehetőségeket is a tudásmegosztás szolgálatába állítva e-learninges tananyagot fejleszteni 2 szakágban (hímző és csipke).

EFOP-1.3.5-16-2016-000026

 • A Békés Megyei Népművészeti Egyesület által megvalósítás alatt álló EFOP-1.3.5-16-2016-000026 azonosítószámú „Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” című projekt keretében májusban, 3 alkalommal „Kisközösségek a helyi hagyományokért – szakmai találkozó” valósult meg 3 településen, Mezőkovácsházán, Nagybánhegyesen és Újkígyóson.

Szolgáltatások:

 • Szolgáltatóként közreműködve, Mezőberényben népi kézműves tanfolyamok lebonyolítását végezzük mézeskalácskészítő, kosárfonó és népi ékszerkészítő szakágakban. Májusban a csoportok 4 alkalommal tartottak foglalkozásokat.
 • A békéscsabai székhelyű Béthel Alapítvány sikeresen pályázott a Békéscsaba Megyei jogú Város közigazgatási területén élő pszichiátriai és mentális betegséggel küzdők körében megvalósuló, szövésre épülő műhelyfoglalkozás-sorozat megvalósítására. A féléves, heti rendszerességű foglalkozássorozat 10 fővel valósul meg, egyesületi tag oktatóink közreműködésével. Májusban 4 foglalkozás valósult meg.
 • Szolgáltatóként részesei vagyunk az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája által szervezett Elfeledett szakmák című tanfolyamnak. 2018. július óta, átlagosan havi 1 alkalommal oktatóink segítségével más és más szakmákba nyerhetnek betekintést a tanfolyam résztvevői. Május 25-én a szalmafonásokkal, illetve a különböző népi gasztronómiai hagyományokkal ismerkedhettek meg a jelenlévők.
 • 3 alkalommal – Battonyán, Békéscsabán és Kardoskúton – játszóházban közreműködtek egyesületi tagjaink különböző iskolai és települési eseményen. 1 alkalommal Békés Megye Élő Népművészete Kiállítást szerveztünk – Kardoskúton. 3 alkalommal a rendezvények projektgazdái egyesületünktől béreltek rendezvény-installációt, sátrakat, kosaras hintát.

Programelőzetes: 

Szent Iván Napi Vigadalom, Békéscsaba, Szent István tér

 • 2019. június 22-én, immár 5. alkalommal rendezi meg a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, együttműködő partnereivel a Szent Iván Napi Vigadalom című rendezvényt. A 2015-ben hagyományteremtő szándékkal induló esemény mára a megyeszékhely egyik ikonikus rendezvényévé vált, ahol a népi kultúra velünk élő elemeivel találkozhatnak az érdeklődők. 

Körös-völgyi Sokadalom

 • június 28 – 30. között 20. alkalommal kerül megrendezésre a Körös-völgyi Sokadalom, a Dél-Alföld népművészetének ünnepe, amely sokszínű programkínálatával várja a Gyulára látogatókat. A nevezetes középkori téglavár előtti tér a rendezvény három napja alatt megtelik élettel, reggeltől késő éjszakáig tartanak a programok. A fesztivál a világviszonylatban is fontos magyar népi kultúra szinte minden elemét megjeleníti a kínálatban. A néptáncelőadások során a legfiatalabbaktól a szépkorúakig minden korosztály bemutatkozási lehetőséget kap, hogy gazdag folklórkincsünket megismertessék. Emellett a népi kismesterségek képviselői is jelen vannak a háromnapos forgatag alatt, részben mesterség bemutatókkal, részben pedig árusítással. A kézműves termékek vásárában olyan értékes és időtálló, egyedi termékek is beszerezhetők, mint pl. a míves kerámiák, a jó minőségű kések, a kézzel hímzett lakástextíliák. A családokat bábelőadások, gólyalábasok, kézműves játszóházak és régimódi játszótér várja.

XXX. Nyári Népművészeti Táborok, 2019. július 15-20.

 • A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2019-ben is meghirdette nyári népművészeti táborait, immár 30. alkalommal. A tábor sokakat vonz, hiszen idén rekordszámban érkeztek jelentkezések, 340 fő regisztrált, így az oktatókkal, előadókkal együtt a tábori létszám a 380 főt közelíti. A felhívás és a jelentkezési lap elérhető az egyesület honlapján (www.bmne.hu).
 • A résztvevők az egy hét alatt megismerkednek a magyar népművészet számukra még ismeretlen területeivel, illetve meglévő tudásukat, gyakorlati jártasságukat bővíthetik. A táborok szabadidős programjai lehetőséget kínálnak az alkotóknak közösségi élmények megélésére, új ismeretek megszerzésére, de kedveznek a szakmai kapcsolatépítésre, barátságok kialakítására is.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ: Békés Megyei Népművészeti Egyesület, 5600 Békéscsaba, Orosházi út 32. 30/299-7789 info@bmne.hu, www.bmne.hu