Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • Nyári Népművészeti tábor

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2019-ben is meghirdette nyári népművészeti táborait, immár 30. alkalommal. A jubileumi tábor sokakat vonz, hiszen már eddig rekordszámban érkeztek jelentkezések. A felhívás és a jelentkezési lap elérhető az egyesület honlapján (www.bmne.hu). A június 15-ig meghosszabbított jelentkezési határidő lehetővé teszi, hogy a táborozási döntést most meghozók se maradjanak le róla.

Jelentkezni online is lehet, ehhez a kitölthető felület linkje a Felhívás utolsó sorában található.

A népművészeti táborok célja a népi tárgyformálás, a népi kismesterségek területén dolgozó egyéni alkotók és alkotóközösségek vezetőinek képzése.

A résztvevők az egy hét alatt megismerkednek a magyar népművészet számukra még ismeretlen területeivel, illetve meglévő tudásukat, gyakorlati jártasságukat bővíthetik. A táborok szabadidős programjai lehetőséget kínálnak az alkotóknak közösségi élmények megélésére, új ismeretek megszerzésére, de kedveznek a szakmai kapcsolatépítésre, barátságok kialakítására is.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket táborainkban.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ: Békés Megyei Népművészeti Egyesület, 5600 Békéscsaba, Orosházi út 32. 30/299-7789 info@bmne.hu, www.bmne.hu

 • Jubileum

Pál Miklósné, Anci, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület és a NESZ elnöke, 2019-ben immár 50 éve dolgozik a közművelődésben, de több magánéleti és szakmai kerek évfordulót is ül ebben az évben. A SZÍN áprilisi számában interjú olvasható vele ezek kapcsán a munkájáról, hitvallásáról, értékrendjéről. Szeretettel ajánljuk mindenki figyelmébe.

 • Komatál-Komakendő pályázat

Egyesületünk tagjai – 29 egyéni alkotó és 6 közösség – részt vett az országos Komatál-Komakendő pályázaton összesen 146 alkotással. A pályázatot a Nemzeti Művelődési Intézet, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Népfőiskola Alapítvány és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete hirdetett meg. A beküldött alkotásokból 96 db szerepelt a kiállításon, Lakitelken, és a zsűri döntése alapján díjazásban részesült 4 közösség és 3 egyéni alkotó.

 • Felnőttképzési Engedély

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület 2019. májusában megszerezte a felnőttképzési engedélyt (E-001916/2019), s Népi kézműves – Kézi és gépi hímző ((E-001916/2019/A001) szakképesítés megszerzésére irányuló OKJ-s képzést hirdet meg 2019 júliusi kezdéssel. Jelenleg további népi kézműves képzések engedélyeztetése is folyamatban van, bízunk benne, hogy rövidesen azokat is meghirdethetjük.

 • Szellemi Kulturális Örökség listája

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület Békés megye jellegzetes népi kézművessége megismertetése és elismertetése érdekében a Szellemi Kulturális Örökség listájára elsőként a Békés megyei szűcshímzést tervezi felterjeszteni. Hosszabb idő óta folyik ennek előkészítése, s ez a munka lassan a finisbe érkezik.  

2019. áprilisában egyesületünk 54 eseményt valósított meg önállóan, partnerként, vagy szolgáltatóként. 

 • Dél-Alföldi Népi Kézműves Közösségek V. Találkozója, 2019. április 6.

A Békés Megyei Népművészeti Egyesület, a Békés Megye Népművészetéért Alapítvány, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége által szervezett Dél-Alföldi Népi Kézműves Közösségek V. Találkozója programon 24 település mutatta be az Alföld gasztronómiáját, 12 település polgármestere vagy önkormányzati munkatársa pedig azt, mit jelent az adott város, község számára a népművészet, hagyomány és a szokásrendszer, miként él ott a néphagyomány, hogyan is járul ez hozzá a helyi kisközösségek alakulásához.

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke házigazdaként vezette az eseményt. Köszöntőjében kiemelte, hogy április 5. és 7. között Magyarországon az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz csatlakozva immár hatodik alkalommal szervezik meg a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét, melyhez Békés megye az V. Dél-Alföldi Népi Kézműves Közösségek Találkozójával kapcsolódott. A rendezvény célja, hogy fókuszba állítsák a népi kézművességet, ráirányítsák a figyelmet a népművészetre, s legalább ennyire fontos a helyi társadalom fejlődésére gyakorolt hatás is.

A települések képviseletében megjelent előadók, a saját településük fellelhető népi értékeit, a hagyományőrző, értékgondozó tevékenységet állították a mondandójuk központjába. Igen érdekes volt 12 település ezirányú tevékenységét megismerni.

Az eseményen résztvevő közel 150 fő a nap során megtekinthette a „Mások rólunk” című filmet is, mely a Békés Megyei Népművészeti Egyesület hálózati, tudásátadó és közösségfejlesztő tevékenységét állította a középpontba. A 25 perces film 18 kisközösség felkeresésével, közel 40 órányi forgatott anyag rögzítésével készült el.

A kisfilm ezen a linken megtekinthető:

A rendezvény kísérőprogramjaként a térségben alkotó népi kézművesek munkáiból „Békés megye népi kézműves értékei” kiállítást is megtekinthettek a jelenlévők.

 • Képzések

Április 13-14-én 5 csoportban folytatódtak akkreditált 60 és 120 órás képzéseink, bútorfestő, fafaragó, kézi hímző, illetve 2 csoportban népi játszóházi foglalkozásvezetői képzések zajlottak.

Három EFOP projektünk folyamatosan zajlik, ezeken belül áprilisban is folyamatosan szerveztük meg a projektek tervezett eseményeit.

 • EFOP 3.3.2-16-2016-00010

A projekt keretében 2019 januárjától új művészeti csoportok indultak 7 partnerintézménynél, Békéscsabán, Békésen, Békéssámsonban, Nagybánhegyesen, óvodában, általános iskolákban és fogyatékkal élők számára.  Júniusig 15 alkalommal tartanak foglalkozásokat, melyeken sokszínű tevékenység folyik.

Minden partnerszervezetünknél 10 fő számára szerveztük meg a csoportok foglalkozásait, a résztvevő gyerekek örömmel sajátítják el oktatóink vezetésével, természetes anyagok felhasználásával, a hagyományos népi kézműves technikákat.

 • EFOP-3.7.3-16-2017-00075

A „Használható hagyományok – népi kézműves tudás átadása” című – EFOP-3.7.3-16-2017-00075 azonosítószámú projekt keretében folyamatosak a tudásátadási alkalmak:

Jelenleg 7 csoport működik Szegeden (népi játszóházi), Kecskeméten (2 db – népi játszóházi és hímző), Körösnagyharsányban (népi játszóházi), Kötegyánban (fazekas), Csanádpalotán (6 kézműves ág megismertetése) és Gyulán (hímző).

Művészeti csoportjaink havonta 3 alkalommal, alkalmanként 4 órában, a foglalkozássorozatok havonta 2 alkalommal, alkalmanként 3 órában, a műhelyfoglalkozások pedig havonta egy alkalommal, 5 órában valósulnak meg. Bízunk benne, hogy azok, akik a térítésmentesen igénybe vehető foglalkozásokon megízlelik a kézművességet, a későbbiekben szívesen kapcsolódnak be táborainkba, képzéseinkbe.

 • EFOP-1.3.5-16-2016-000026

Folyamatosak a Békés Megyei Népművészeti Egyesület által megvalósítás alatt álló EFOP-1.3.5-16-2016-000026 azonosítószámú „Közösségek fejlesztése a népművészet eszköztárával Békés megyében” című projekt tevékenységei.

Áprilisban, összesen 7 alkalommal „Kisközösségek a helyi hagyományokért – szakmai találkozó” valósult meg 5 településen, Mezőkovácsházán, Tótkomlóson, Nagybánhegyesen, Telekgerendáson és Újkígyóson. A projekt keretében 3 településen, Nagybánhegyesen, Telekgerendáson és Újkígyóson, húsvét alkalmából szerveztünk eseményeket, ahol játszóházak, mesterségbemutatók, műsoros előadások, táncházak várták a települések apraját-nagyját.

 • Szolgáltatások

Szolgáltatóként közreműködve, 2018 novembertől Mezőberényben népi kézműves tanfolyamok lebonyolítását végezzük mézeskalácskészítő és nemezkészítő szakágakban. Ugyanitt januárban elindultak a kosárfonó és népi ékszerkészítő tanfolyamok is. Áprilisban a csoportok 3 alkalommal tartottak foglalkozásokat. A tevékenységek folyamatosan nagyszámú résztvevőt vonzanak.

A békéscsabai székhelyű Béthel Alapítvány sikeresen pályázott a Békéscsaba Megyei jogú Város közigazgatási területén élő pszichiátriai és mentális betegséggel küzdők körében megvalósuló, szövésre épülő műhelyfoglalkozás-sorozat megvalósítására. Az áprilisban indult, féléves, heti rendszerességű foglalkozássorozat 10 fővel valósul meg, egyesületi tag oktatóink közreműködésével.

Szolgáltatóként részesei vagyunk az NMI Művelődési Intézet Békés Megyei Irodája által szervezett Elfeledett szakmák című tanfolyamnak. 2018. július óta, átlagosan havi 1 alkalommal oktatóink segítségével más és más szakmákba nyerhetnek betekintést a tanfolyam résztvevői. Április 27-én a gyapjúszövés rejtelmeivel ismerkedhettek meg a jelenlévők.

Április 20-22-én egyesületünket 4 fő képviselte Budapesten, a Húsvét a Várkert Bazárban című rendezvényen népi mesterség bemutatóval.

Dombegyházán húsvéti játszóházban közreműködtek egyesületi tagjaink a települési eseményen.

Programelőzetes:

 • Szent Iván Napi Vigadalom, Békéscsaba, Szent István tér

2019. június 22-én, immár 5. alkalommal rendezi meg a Békés Megyei Népművészeti Egyesület, együttműködő partnereivel a Szent Iván Napi Vigadalom című rendezvényt. A 2015-ben hagyományteremtő szándékkal induló esemény mára a megyeszékhely egyik ikonikus rendezvényévé vált, ahol a népi kultúra velünk élő elemeivel találkozhatnak az érdeklődők. Bekapcsolódhatnak a táncházba, a máglyagyújtást követően mód nyílik tűzugrásra, de lesz népi mesemondás és népzene is. A programot vásári forgatag és tűzshow is színesíti.

A Szent Iván Napi Vigadalom teljes időtartama alatt népi kismesterség bemutatók, játszóházak, népművészeti vásár, kreatív népi játszótér és kosaras hinta várja az érdeklődőket. Közreműködnek a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai.

 • Körös-völgyi Sokadalom

Június 28 – 30. között 20. alkalommal kerül megrendezésre a Körös-völgyi Sokadalom, a Dél-Alföld népművészetének ünnepe, amely sokszínű programkínálatával várja a Gyulára látogatókat. A nevezetes középkori téglavár előtti tér a rendezvény három napja alatt megtelik élettel, reggeltől késő éjszakáig tartanak a programok. A fesztivál a világviszonylatban is fontos magyar népi kultúra szinte minden elemét megjeleníti a kínálatban. A néptánc előadások során a legfiatalabbaktól a szépkorúakig minden korosztály bemutatkozási lehetőséget kap, hogy gazdag folklórkincsünket megismertessék. Emellett a népi kismesterségek képviselői is jelen vannak a háromnapos forgatag alatt, részben mesterség bemutatókkal, részben pedig árusítással. A kézműves termékek vásárában olyan értékes és időtálló, egyedi termékek is beszerezhetők, mint pl. a míves kerámiák, a jó minőségű kések, a kézzel hímzett lakástextíliák. A családokat bábelőadások, gólyalábasok, kézműves játszóházak és régimódi játszótér várja.

A rendezvény visszaadja a régi vásárok hangulatát, ahol a népművészetet szeretők és alkotók találkozhattak. Itt kipróbálhatja bárki a kézügyességét, bepillanthat a kulisszatitkokba, hogy hogyan készülnek pl. a fazekas edények, a kötélből font eszközök, hogyan hímeznek az asszonyok, és mivel dolgoznak a fafaragók, a kovácsok. De akár táncra is perdülhet a néptáncosokkal!

A gyermekek időutazáson vehetnek részt, amely során a dédszüleik gyermekkorának meséit, játékait ismerhetik meg. A néprajzi könyvek tárgyai megelevenednek a szemük előtt. Megtapasztalhatják, hogy a természet adta kincseket hogyan lehet felhasználni, s hogy akár játékot is lehet belőlük készíteni.

A rendezvény egyszerre nyújt ismeretet, élményt és szórakozást a család valamennyi tagjának.

Az idelátogatók megismerhetik a térség népművészetének jellegzetességeit, hírét vihetik hazánk más tájaira, vagy éppen határainkon túlra.