Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Békés Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • Tehetségprogram:
  Mottónk egyike ez évben is: „A fiatalokban a jövő!”, vagyis tovább folytatódik Egyesületünk Tehetségprogramja! Januárban 6 alkalommal ülnek össze a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola, Általános Iskola, Óvoda, Alapfokú Művészeti Iskolában elindított program keretében a faművesség, valamint a hímzés fiatal szerelmesei.
 • Alap-és továbbképzések (január 14-15.):
  Az Egyesület által tavalyi évben meghirdetett népi kézműves továbbképzések nagy népszerűségnek örvendve januárban is kitüntetett figyelmet kapnak szervezetünk életében. Január 14-15-én csipkekészítő alap-, és tovább, marketing, reklám, önmenedzselés, vászonszövő alap-, és tovább képzés, valamint az „Újra öltünk, örökítünk” hímző képzés várja a tanulni vágyókat.
  A csipkések a két napos együttlét során ízelítőt kapnak a vert csipkék világából, a továbbképzés résztvevői pedig a gömöri csipketechnika továbbfejlesztésével ismerkedhetnek meg közelebbről.
  Marketing képzésünk alkalmával egyik tavalyi konferenciánk nagy népszerűségnek örvendett témájával térünk vissza, azaz a hallgatók megismerkedhetnek az üzleti tervezés módjával, a termékértékesítés szempontjából a legfontosabb tényezők feltárásának lehetőségeivel.
  A vászonszövő képzés során a haladó szövők a 4 nyüstös szövés technikáját, míg a kezdő jelentkezők a szövés megkezdésének alapműveleteivel, a szövés előkészítésével, egyszerű minták szövésével foglalkoznak.
  A másik közkedvelt, „Újra öltünk, örökítünk” hímző képzésünk lassan elérkezik a végéhez. Lelkes, fiatalos csapatunk Dr. Illés Károlyné kezei alatt lassan valódi hímzőkké érnek. A vizsga előtt még utoljára összeülnek, hogy elsajátítsák a békés megyei szűcs, a széki és a matyó lobogós ujjú ing hímzéseinek ornamentikáját, öltéstechnikáját és színezését, továbbá felkészülnek a tanúsítványszerző vizsgára.
 • Alap-és továbbképzések (január 28-29.):
  Január 28-29-én újabb két képzéssel várjuk a népi kézműves szakmák szerelmeseit, akik szeretnék elsajátítani az alapokat, vagy szeretnék megosztani tapasztalataikat, tudásukat alkotótársaikkal.
  A gyapjúszövő és népi játékkészítő képzésen a képzés résztvevői a karmantyúfán szövéssel ismerkedhetnek. Tanfolyamunkon a kevésbé ismert, ősi szövéstechnikákkal is megismerkedhetnek a hallgatók.
  A kosárfonó alap-, és továbbképzésben a kezdők a 2 napos kurzuson elsajátíthatják a karózást, s a kurzus végére egy kerek kosarat készítenek majd el. A haladó kosárfonók segítséget kapnak az általuk meghatározott formák kialakításához, fülezéséhez és különleges fogásokhoz.
KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET