Artchaika Ősművészeti Egyesület eseményei

Artchaika Ősművészeti Egyesület eseményei

 

Május 21. vasárnap  10.00-15.00

Szakelmélet: szakmai ismeretek, művészettörténet

tanár:  Szabó Kata- szakoktató

Az elméleti órákat az Agyagműves Szabadiskolánkban tanulók számára szervezzük

De érdeklődők és külsős tanulók is hallgathatják az órákat, ajánlatos minden agyaggal foglalkozó tanítványnak megismerni a felhasznált anyagokat, tulajdonságaikat elméletben is.

Május 26 . szombat 15.00 órától

RAKU” –   redukciós égetés gázkemencében

A japán „RAKU” égetés viszonylag új égetési módszer. Az első rakucsészéket, egy Csódzsiró nevű tetőcserépműves készítette az 1570-80 évek elején Kiotóban a nagy teaszertartás mester Szen no Rikju ösztönzésére. A RAKU elnevezés magától Hidejosi sóguntól ered, jelentése: a ráérő idő élvezete”. A japán raku többről szól, mint amit mi és ált. Európában annak neveznek, ezért van a „RAKU” szó idézőjelben.

Ma úgy nevezném: kemencén kívüli redukciós eljárás.

Az égetésekre előre kell jelentkezni, csütörtökig, mert csak akkor valósul meg, ha legalább 1 kemencét meg tudunk tölteni.

Május 27. szombat 10-17.00

Mesterfogások szakmai hétvége

Téma: Sütőedények ( Őzgerinc, tarkedli)

Mester: Kozák Éva

A nagy tudású mesterasszony megtanítja a jól működő és szép formájú sütőedények fortélyait. Nagyszerű munkáiból hoz néhányat ízelítőnek. Az edények formáit, díszítéseit és a mázazást lehet megtanulni.

 „Régen a fazekas inasok, hogy megszerezzék a szükséges szakmai gyakorlatot, mesterről mesterre jártak, hogy a szakma csínját-bínját ellessék, eltanulhassák. Ma már erre nincs lehetőség. A legjobb megoldásnak az találtuk, hogy a mestereket hívjuk „házhoz”, intenzíven tudnak így foglalkozni a tanulókkal, és nem utolsó sorban a tanulni vágyók megspórolják a rengeteg fáradtságot, útiköltséget.”

Május 29. hétfő 18-21 óráig

Korongolás fejlesztés Berta Istvánnal

Minden hónapban egy hétfőn a tanfolyam idejében Berta István mester jön el hozzánk tanítani a Kerámiaparkba. Várjuk azokat a jelentkezőket, akik szeretnék fejleszteni korongos tudásukat.

 A tanításokról a www.keramia-tanfolyam.hu

más programokról a www.keramiapark.hu honlapon lehet tájékozódni.

Jelentkezni: Info@keramiapark.hu,  tel: . 06-1-3622413

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET