Artchaika Ősművészeti Egyesület eseményei

Artchaika Ősművészeti Egyesület eseményei

Márc. 31-ápr.1-3
Az Európai Művészet és Kézművesség Napja
Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák III. Országos Hétvégéje

Egyesületünk is részt vesz ebben az országos programban.
Nyitott Műhelyünk programja: műhely látogatás, kézműves bemutatók, foglalkozások gyerekeknek és felnőtteknek mindhárom napon.
Bővebb információ: www.keramia-tanfolyam.hu

Április 8. szombat 10.00-15.00
Szakelmélet: szakmai ismeretek, művészettörténet
tanár: Szabó Kata- szakoktató

Az elméleti órákat az Agyagműves Szabadiskolánkban tanulók számára szervezzük
De érdeklődők és külsős tanulók is hallgathatják az órákat, ajánlatos minden agyaggal foglalkozó tanítványnak megismerni a felhasznált anyagokat, tulajdonságaikat elméletben is.

Április 22. szombat 10-17.00
Mesterfogások szakmai hétvége
Téma: Sütőedények ( Őzgerinc, tarkedli)
Mester: Kozák Éva

A nagy tudású mesterasszony megtanítja a jól működő és szép formájú sütőedények fortélyait. Nagyszerű munkáiból hoz néhányat ízelítőnek. Az edények formáit, díszítéseit és a mázazást lehet megtanulni.

„Régen a fazekas inasok, hogy megszerezzék a szükséges szakmai gyakorlatot, mesterről mesterre jártak, hogy a szakma csínját-bínját ellessék, eltanulhassák. Ma már erre nincs lehetőség. A legjobb megoldásnak az találtuk, hogy a mestereket hívjuk „házhoz”, intenzíven tudnak így foglalkozni a tanulókkal, és nem utolsó sorban a tanulni vágyók megspórolják a rengeteg fáradtságot, útiköltséget.”

Április 12. szerda 10.00

TANULMÁNYÚT

Elsősorban tanuóink számára gyárlátogatást szervezünk a Romhányi kerámia gyárba. Kísérő vezetésével bemutatják az üzemet, munkafolyamatokat.

Április 24. hétfő 18-21 óráig
Korongolás fejlesztés Berta Istvánnal

Minden hónapban egy hétfőn a tanfolyam idejében Berta István mester jön el hozzánk tanítani a Kerámiaparkba. Várjuk azokat a jelentkezőket, akik szeretnék fejleszteni korongos tudásukat.

Április 29. szombat 10.00
Fás égetés – katlan kemencében

Évente kétszer van nálunk lehetőség a fás égetésre, egyszer tavasszal, egyszer késő ősszel.
Kezdő tanulóink által készített őskultúrás edényeket égetünk, haladó tanulóink más kultúrákból, ill. nép kultúránk alapján készített edényeit égetjük.
A program nyitott, bárki megnézheti az égetést.
Vendégek is érkezhetnek tárgyakkal, égetési díjért kiégetjük, ha belefér a kemencébe.

Április 29.szombat 15.00 órától
RAKU” – redukciós égetés gázkemencében

A japán „RAKU” égetés viszonylag új égetési módszer. Az első rakucsészéket, egy Csódzsiró nevű tetőcserépműves készítette az 1570-80 évek elején Kiotóban a nagy teaszertartás mester Szen no Rikju ösztönzésére. A RAKU elnevezés magától Hidejosi sóguntól ered, jelentése: a ráérő idő élvezete”. A japán raku többről szól, mint amit mi és ált. Európában annak neveznek, ezért van a „RAKU” szó idézőjelben.
Ma úgy nevezném: kemencén kívüli redukciós eljárás.
Az égetésekre előre kell jelentkezni, csütörtökig, mert csak akkor valósul meg, ha legalább 1 kemencét meg tudunk tölteni.

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET