Artchaika Ősművészeti Egyesület eseményei

Artchaika Ősművészeti Egyesület eseményei

  • Március 3. péntek, 18.00 – régész előadás-bemutató

Előadó: Kocsis-Buruzs Gábor régész

Kezdő tanulóink a neolit-rézkor-vaskor-bronzkor tárgyait és készítésének módját ismerik meg először. Ehhez kapcsolódik a tudás elmélyítésének érdekében a régész előadás. A tárgyak eredetét, kultúráját, történetét nem csak a gyakorlatban, de előadás formájában is megismerhetik a tanulók.
Az előadás nagyon ajánlott tanítványoknak, szakmabelieknek és általában mindenkinek, akik a történelmi korszakok kerámia és szellemi kultúráját szeretné megismerni, tisztábban látni.
Az előadás ingyenes.

  • Március 17. péntek 14.00 -„ RAKU” égetés, redukciós égetés gázkemencében

A japán „RAKU” égetés viszonylag új égetési módszer. Az első rakucsészéket, egy CSódzsiró nevű tetőcserépműves készítette az 1570-80 évek elején Kiotóban a nagy teaszertartásmester Szen no Rikju ösztönzésére. A RAKU elnevezés magától Hidejosi sóguntól ered, jelentése: a ráérő idő élvezete”. A japán raku többről szól, mint amit mi és ált. Európában annak neveznek, ezért van a „RAKU” szó idézőjelben.
Ma úgy nevezném: kemencén kívüli redukciós eljárás.
Az égetésekre előre kell jelentkezni, csütörtökig, mert csak akkor valósul meg, ha legalább 1 kemencét meg tudunk tölteni.

  • Május 25 szombat 10.00-18.00 – MESTERFOGÁSOK – Szilke formák

szaktanár: Berta István

A nagy tudású mester megtanítja a jó szilke korongolását, arányait. Tanulóknak ajánlott program, akik tökéletesíteni szeretnék tudásukat a mester vezetésével.

„Régen a fazekas inasok, hogy megszerezzék a szükséges szakmai gyakorlatot, mesterről mesterre jártak, hogy a szakma csínját-bínját ellessék, eltanulhassák. Ma már erre nincs lehetőség. A legjobb megoldásnak az találtuk, hogy a mestereket hívjuk „házhoz”, intenzíven tudnak így foglalkozni a tanulókkal, és nem utolsó sorban a tanulni vágyók megspórolják a rengeteg fáradtságot, útiköltséget.”

A tanításokról a www.keramia-tanfolyam.hu, más programokról a www.keramiapark.hu honlapon lehet tájékozódni.
Jelentkezni: info@keramiapark.hu, telefon: 06/1/362 24 13

Artchaika Ősművészeti Egyesület 2017. évi programja

KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET