Aranykapu Népművészeti Egyesület eseményei

Aranykapu Népművészeti Egyesület eseményei

  • Az „Aranykapu” Népművészeti Egyesület szakmai munkássága 2017 évben jelentős jubileumi eseményhez ért. 1966-ban – 50 évvel ezelőtt – a Megyei Művelődési Központban Nyíregyházán megalakította elsőként Szabolcs – Szatmár Megyében azt a közösségi formát, mely a népi mesterségek újraélesztését és tovább vitelét tűzte ki céljául. Ez évben szeretnénk visszatekinteni az elmúlt 50 év eseményeire, számot tenni arról a fontos eseményekről, melyek lehetővé tették megyénkben, hogy tovább éljenek azok a közösségeket formáló népművészeti kultúrák, mely az itt élő emberek számára irányadóvá váltak. Megemlékezünk majd arról, miként is indulhatott el ez az újszerű közösségi forma, mely meghatározhatta a napjainkban is élő kézműves hagyományok felszínen tartását. Az ünnepi események egyik színhelye a Vasutas Művelődési Ház és Könyvtár épületében lesz az „Aranykapu” Bemutató Teremben (Nyíregyháza Toldi u. 23.) Itt mutatjuk majd be szakágaink kiállításait. A Váczi Mihály Művelődési Központ a népművészeti tevékenység fenntartásáról gondoskodott 1972-től a Népművészeti Stúdióval közösen az Országos Népművészeti Kiállítás házigazdái, szervezői és rendezői voltak. A rendezvénysorozat befejezését a Jósa András Múzeumban tartjuk majd, ahol az Országos „Mesterremek” Pályázatunk Kiállításait és Konferenciáit folyamatosan szerveztük és rendezzük a mai napig. A rendezvénysorozatokat és a népművészeti szakágak tevékenységét 1966-ban elindította és mai napig irányítja Dr. Puskásné Oláh Júlia megyei népművészeti főelőadó népi iparművész a népművészet mestere a és a Népművészeti Egyesületek megyei és városi szervezeteinek alapítója.
  • 2017. január 5-től az „Aranykapu” Bemutató Teremben 50 éves Jubileumi Népművészeti Kiállítás és Konferencia rendezvénysorozata. Szabolcs – Szatmár – Bereg megye Református Templomainak Úrasztali terítői (gyűjtő és feldolgozó munka) A Reformáció 500 éves programsorozatához kapcsolódva. Kovácsné Tar Ilona népi iparművész és Dr. Puskásné Oláh Júlia Nívódíjas és Életfa díjas népi iparművész a népművészet mestere alkotásai.
  • Az „Aranykapu” Népművészeti Szabadiskola konzultációs programja minden héten csütörtöki napokon 16 – 18 óráig a Népművészeti Stúdióban (Arany J. u. 33.)
KONTRASZTMÓD:
BETŰMÉRET