• Kalotaszeg kincsei

Az Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület második alkalommal hirdet különleges programot a valós térben, a népi ékszerkészítők, népi tárgyalkotó iparművészek, viseletkészítők, néptáncosok és egyénileg alkotó érdeklődők számára a kalotaszegi magyar népviseletek, valamint a gyöngy kultúra széleskörű megismertetésére.

Helyszín: Törökszentmiklós Apáról Fiúra Népművészeti és Kézműves Egyesület Alkotóháza Kutas Bálint utca 7.

A kalotaszegi színes viseletet szinte mindenki ismeri, viszont előadóink segítségével szeretnénk bemutatni a résztvevőknek minél több szempontból a legapróbb részletek megvilágításával.

A konferencia célja a korábbi alkalommal megrendezett találkozókkal összhangban az, hogy az előadások által a résztvevők szakmai ismeretei bővüljenek, a műhelyfoglalkozások segítségével pedig technikai ismereteket, tudást szerezhessenek a kalotaszegi viselet részét képező, gyönggyel hímzett ruhadarabok hagyományos módon való készítéséről.

A tudásátadás részeként egy kiállítás keretében szeretnénk bemutatni az egyesületben működő „Kalotaszegi barangolók” alkotócsoport több éves munkáját a legújabb alkotásaikkal kiegészítve.

A tárlaton bemutatjuk azokat a színes és változatos megújításra törekvő darabokat, melyek a kalotaszegi népművészeti alkotások motívumaiból, formáiból és technikai megoldásaiból építkeznek oly módon, hogy a mai funkciók által új formát öltenek.

E konferencia a jelen és a jövő generációjának szól, a hagyományok megismertetésével, az ízlés formálásával segítve a népművészeti tárgyi anyanyelvünk régi és új értelmezését.

Terveink szerint a konferencia a tudásmegosztásról, tartalmas, részletes, informatív előadásokról, az együttgondolkodásról fog szólni.

Reméljük, sikerül az együttlét alatt mélyen elgondolkodtató témákat boncolgatva tudásban gazdagító, színes élményt biztosítani, és a bemutatni kívánt szépségek által felemelni az ember lelkét.

A találkozó kalotaszegi gálával zárul, ahol a zene, a tánc és a mese kerül a főszerepbe, de lesz itt minden, mi szem-szájnak ingere.

A további részletek a levélben találhatók, valamint a www.aparolfiurainaskepzo.hu oldalon.

A jelentkezési űrlap letölthető: 

https://docs.google.com/forms/d/1_IIC9wNJTtlJcPBqZNgGh0l4KMLloelpVo28xwmokso/edit?usp=drive_web

Kalotaszeg kincsei országos találkozó – program