A magyar nyelv ünnepe New Yorkban

Moldvai csángó hagyományőrzők bemutatkozásával tartották a magyar nyelv ünnepét New Yorkban

November 13-a a Magyar Nyelv Ünnepe. 1844-ben ezen a napon fogadták el azt a törvényt, amely a magyar nyelvet tette államnyelvvé. Ennek tiszteletére rendezte meg idén negyedik alkalommal a New York-i Magyar Ház, a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a New York-i Magyar Kulturális Központtal közösen a magyar kultúra sokszínűségét bemutató IV. Magyar Örökség Fesztivált november 8-án és 9-én New Yorkban. A rendezvény első napján Breuer Marcell New York-i épületeiből nyílt fotókiállítás, a záró napon pedig a kiállítás kurátora, Zalányi Sára tartott tárlatvezetést az érdeklődőknek. Ezt követte a költői szépségű dalszövegeiről híres Bajdázó Zenekar koncertje a New York-i Magyar Házban.
Ugyanitt Madarász Melinda Meyke és Attalai Zita magyar népi motívumok által inspirált divattervezők munkái is megtekinthetőek voltak.
A fesztivál kiemelt vendége Petrás Mária Príma Primissima- és Magyar Örökség díjas moldvai csángó népdalénekes és keramikusművész volt, aki a moldvai csángók gyökereiről, a közösség értékeiről, az Isten és ember viszonyáról megfogalmazott gondolatait formázza és égeti az agyagba. Csodálatos, lélektől áthatott alkotásai megtalálhatóak világszerte. A kiállítás november 9-én nyílt meg a New York-i Magyar Házban.
Az esti, telt házas „Dalok napkelettől napnyugatig” című koncertre Petrás Mária és Zenekara Moldva legszebb zenéiből válogatott: szentes énekeket, szokásdalokat, balladákat, guzsalyas énekeket, valamint táncdallamokat szólaltattak meg, tradicionális moldvai hangszeres felállásban, Benke Paulina és Benke Pál csángó hagyományőrző táncospár közreműködésével, mely a fesztivál legnépszerűbb és legsikeresebb programja volt. Mária nemcsak a magyar, hanem a New York-i közönséget is elvarázsolta.
A két napos programsorozat keretében összesen kb. ötszázan vettek részt, melyen gyerek és felnőtt táncházat is tartottak, és magyar kézműves műhelyek is bemutatkoztak. Emellett alkalom nyílt megkóstolni a legjellegzetesebb csángó ételeket, a savanyított levest, a kukoricalisztből készített málét, a zöldséggel vagy hússal töltött káposztalevelet, a geluskát.

Comments are closed.