Zala Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Zala Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • Szeptember 2 –október 7. között volt látogatható a Gébárti Kézművesek Házában a „20 éves gébárti honfoglalás kori jurta berendezési tárgyai” kiállítás.
  1996-ban egyesületünk 122 tagja készítette a jurtát. A kiállításon az elmúlt években a jurta felújító táborban készített új darabok (párnák, papucsok, tarisznyák …) is láthatóak voltak.
 • 2016. szeptember 5-10. között került megrendezésre a IV. Zalaegerszegi Országos Faműves Tábor Zalaegerszegen a Gébárti Kézművesek Házában.
  Harmadik alkalommal került megrendezésre a Kárpát medencei fejfa faragó tábor a Magyar Művészeti Akadémia a Népművészeti Tagozatának támogatásával
  Táborvezetők: Bereczky Csaba Népművészet Mestere és Nagy Béla Népi Iparművész.
  Az idei évben: a „Kárpát-medencei Fa Sírjelek Emlékparkba” Duna Tisza közi, Vajdasági protestáns fejfák és katolikus kereszt készítését terveztük, de nem vontunk szigorú határokat.
  Az idei esztendőben kilenc megye fafaragói vettek részt a táboron.
  Baranya megye 2 fővel, Békés megye 2 fővel, Fejér megye 1 fővel, Hajdú-Bihar megye 3fővel Jász-Nagykun-Szolnok megye 1 fővel Komárom-Esztergom megye 1 fővel, Pest megye 1 fővel, Zala megye 8 fővel és Vas megye 2 fő faragóval vett részt így összesen 21 alkotóval zajlott a munka.
  Az előző táborok folytatásaként alkotómunka a tervezéssel kezdődött. Részben faragó párok és egyéni alkotók munkálkodtak a tervek megvalósításán. Az időjárás az első két nap nem volt ideális az eső miatt. Természetesen a tervezésben és a rajzok elkészítésében mindez nem jelentett akadályt. Hétfő délután már az anyag előkészítés méretre fűrészelés töltötte ki az időt. Megkezdődhetett az egyéni alkotó munka. Előzetesen kb: 17-18 fejfa terve készült el. Az aktív lelkes munka miatt újratervezéseket kellet indítanunk és a végeredmény 22 fejfa 1 kereszt és egy 1956-os emlékoszlop. Szombaton ünnepélyes táborzáró keretében adhattuk át a város képviselőjének Vadvári Tibor alpolgármester Úrnak. Az eddig megvalósult három év alatt összesen 55 sírjel készült el.
  A beszámolót Bereczky Csaba a Zala Megyei Népművészeti Egyesület valamint Népművészeti Egyesületek Szövetsége fafaragó szakbizottságának tagja állította össze.
  Fotó: Katona Tibor, Pezzetta Umberto (Zalai Hírlap)
 • Egyesületünk társrendezője volt a szeptember 18-án megvalósuló VIII. „Tök jó!” Gébárti Tökfesztiválnak, a zalai kézműves mesterek és göcseji „íz őrzők” napjának. Nagy Béla és Tompa Márton fafaragók a tökfaragásban segítettek a látogatóknak. A Zalai Kovács Stúdió egész nap mesterség bemutatót tartott.
 • Szeptember 18 – november 16. között látogatható Konrád Lajos fafaragó, Király Zsiga díjas Népi Iparművész, egyesületi tagunk „Karcolt tökök” kiállítása, a Gébárti Kézművesek Háza Vitrinkiállítások sorozatában. A kiállításon karcolással, sárgítással díszített kobaktök használati tárgyakat láthatunk káforkát, kulacsokat, kínáló edényeket, fonal tartót és tölcsért.
 • Szeptember végén Prokné Tirner Gyöngyi egyesületünk elnökségi tagját a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kézműipari Tagozatának elnökségi tagjává, Skrabut Éva elnökünket a Kézműipari Tagozat Küldöttgyűlésének tagjává választották.
 • Október 16 – november 16. között tekinthető meg Pozvai Andrea a Népművészet Ifjú Mestere, egyesületi tagunk Bőrmunkák és népi játékok vitrinkiállítása a Gébárti Kézművesek Házában.
 • Egyesületünk a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával együttműködésben október 18-án NIT zsűrit tartott Zalaegerszegen a Kamarák Házában. A minősített tárgyakból „Őszi termés” címmel kiállítást rendeztünk szintén a Kamarák Házában, mely október 26-november 25. között tekinthető meg.