Zala Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Zala Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 

 • Augusztus 8-ig volt látogatható a Faműves hagyományaink – IV. Zalaegerszegi Országos Faműves Pályázat kiállítása a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.)
  A kiállítás a IV. Zalaegerszegi Országos Faműves Pályázat legjobb műveit mutatta be Budapesten. A pályázat témája idén a „Hagyományos tárgyak továbbélése és a gyermekvilág” volt. A kiállított fa, kéreg, szaru, csont tárgyak és tárgyegyüttesek a magyar és a Kárpát-medence kézműves hagyományaira alapoznak, az anyag, a motívumkincs és a különböző technikák felhasználásával azonban új szemléletű, használati értékkel bíró, a XXI. századi ember életterébe illő alkotások születtek. A gyermekvilág témakörben gyermekbútorokat, gyermekjátékokat és hangszereket mutattunk be.
 • Augusztus 15-én Egyesületünk három mestere a Hétrétország – a szerek és porták „köztiválján” Őriszentpéteren a Malomudvarban a Zöld program keretében az újrahasznosítás jegyében interaktív kézműves műhelyfoglalkozásokat tart kicsiknek és nagyoknak. Ékszerek, babák és egyéb ajándéktárgyak készülnek textilből, bőrből, vesszőből.
 • A XXX. Mesterségek Ünnepén a Budai Vár, Kolduskapu melletti területén a Zala Megyei Népművészeti Egyesület – Játék- és Mese Udvarral várja a látogatókat.
  Hogyan kapcsolódhat a mese a kézműves mesterségekhez? Erre kaphatnak választ ebben az udvarban. A nap különböző időszakaiban várjuk a gyerekeket és a játékos kedvű felnőtteket programjainkra. Találkozhatnak Csipke Józsikával és Rózsikával. Megtudhatják, hogyan készül a Kőleves. Jótett helyébe, jót játssz! Kukoricázz velünk-társasjáték, babaöltöztetés és hasonló érdekességek az udvarban! „Belépés csak üvegcipellőben! „
  A Zala Megyei Népművészeti Egyesület mesterei mesefeldolgozások keretében mutatják be a természetes alapanyagokból készíthető játékokat, bevonva az érdeklődő kicsiket és nagyokat. Az itt készülő játékokkal segítik megjeleníteni a meséket, alapot adnak a mese tovább szövésére, vagy dramaturgiailag segítik átírni az adott mesét, de mindenképpen komplex élménnyé gyúrják egybe a közös mesélést és játékkészítést.
 • Felhívjuk a megyék figyelmét, hogy 2016. szeptember 5-10. között kerül megrendezésre a IV. Zalaegerszegi Országos Faműves Tábor, melynek témája: A Kárpát-medencei sírjelek és fejfák.
  Helyszín: Zalaegerszeg, Gébárti Kézművesek Háza
  Folytatjuk a tavalyelőtti és tavalyi országos táborainkban elkezdett nagyszabású tevékenységet, protestáns fa fejfák és katolikus fakeresztek faragását a tervezett Gébárti (Zalaegerszegi) Kárpát- medencei Fa Sírjelek Emlékparkba.
  A 2014-es táborban 14 db Vas-, Zala-, Tolna-, Fejér megyei fejfa készült el, 2015-ben Somogy, Baranya, Veszprém, Komárom- Esztergom, Győr- Moson-Sopron megyei fejfákat és Kárpát- medencei jellegzetes fa sírkereszteket dolgoztunk fel.
  2016-ban a Pest megye, Duna-Tisza köze, Vajdaság sírjeleit fogjuk elkészíteni.
  Szeretettel várjuk az idei táborunkba, szívesen vennénk, ha a tapasztalt mesterek a tanítványaikkal együtt érkeznének, hisz ez a tábor az értékek létrehozása mellett, jó tanulási alkalom a fejfa témában.
  Bővebb információ és jelentkezési lapot tartalmazó levél www.zalanepmuveszet.hu honlapon található.