Zala Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Zala Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Szeptember 20-án Lentiben az Őszi Fesztivál programját színesítettük kézműves mesterség- bemutatókkal és vásárral. Egyesületünk szintén ezen a napon, Magyarszerdahelyen, az Európai Együttműködés Napján a szlovén főhatóság kérésére mutatta be a Szlovénia- Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében megvalósított Kézműves Akadémia projektek eredményeit kiállítás, mesterség-bemutató és előadás formájában. A lezárt projektekről készült marketing anyagokat szívesen vitték magukkal a látogatók, és kedvet kaptak ahhoz, hogy a jövőben ellátogassanak Zalaegerszegre a Kézművesek Házába is.
  • Szeptember 26-án zajlott a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és az Egerszegi Sport-és Turizmus Kft. által meghirdetett „Göcsej Hagyományos Kézműves Értékei” Népi Design Ajándéktárgy Pályázatának ünnepélyes eredményhirdetése, illetve a Pályázat anyagából összeállított kiállítás megnyitója. Az ünnepelő közönséget a Nemzeti Művelődési Intézet Szakmai Módszertani Főosztályának osztályvezetője, Török Károlyné Miszori Marianna köszöntötte, a kiállítást az Emberi Erőforrások Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságának Közművelődési Főosztály osztályvezetője, Beke Márton nyitotta meg.

    A szakmai zsűri véleménye alapján a 1. helyezést ért el, valamint innovációs díjban részesült Török Andrásné és Donner Ferencné alkotópáros, a Göcseji hímzett ajándékcsomagok alkotójaként. 2. helyezést ért el az „óralánc” alkotói csoport tagjaként Román Andrásné, göcseji tulipán motívumot feldolgozó csipke nyakláncával. A 3. helyezést Molnárné Riskó Erzsébetnek ítélte oda a zsűri, aki egy öltöztethető, a baki paraszt polgári viseletet hordó babát nevezett a pályázatra. A különdíjat fiatal alkotó, Majorné Sipos Melinda nyerte el, a harangláb, mint Göcsej vidékének jellegzetes jelképének, ötletes könyvjelzőn való feldolgozásáért.

    A kiállítás október 17-ig tekinthető meg hétköznapokon 9-16 óra között, valamint hétvégén 14- 18 óra között.

  • Október 3-án a zalaegerszegi Keresztury Dezső VMK-ban nyílt jubileumi kiállítása a Király Zsiga Díjas Zalaegerszegi Hímző Stúdiónak, mely október 31-ig megtekinthető.
  • A Népi Országos Alkotóházak Egyesülete szervezésében, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Múzeumában (Budapest, Fő u. 6.) nyílik kiállítás „Élet az alkotóházakban” címmel 2014. október 10-én, ahol bemutatkozik az országos egyesület tagsága, így a Zala Megyei Népművészeti Egyesület, a Kézművesek Háza, valamint a keszthelyi alkotóház is. A kiállítás 2015. május 20-ig megtekinthető.
  • A Zala Megyei Népművészeti Egyesület október 14-én NIT zsűrit szervezett a Keresztury Dezső VMK-ban Zalaegerszegen, a népművészet valamennyi szakágában. Az „A” kategóriás munkákból kiállítást rendezünk Őszi termés címmel a Kézművesek Házában, mely 2014. október 26-tól megtekinthető.
  • Október 26-án 14.00-18.00 óra között folytatódik egyesületünk „Élő Műhelynap” sorozata a Kézművesek Háza szálasanyag műhelyében, ahol szalmából készült használati tárgyak készítésével ismerkedhetnek meg a látogatók.