Vajdasági Magyar Folklórközpont eseményei

Vajdasági Magyar Folklórközpont eseményei

A Vajdasági Magyar Folklórközpont ezennel közzéteszi a IV. SZŐTTES PÁLYÁZAT felhívást

A pályázat célja: elsősorban vidékünk magyarsága, továbbá a Kárpát-medence magyar,  hagyományos, népi-paraszti szőttesei (lakástextil és viselet) mintakincsének felkutatása, feldolgozása, a sajátos technikai kivitelezés változatosságának továbbéltetése, megmérettetés és bemutatkozási lehetőség biztosítása a vidékünk területén, népi szövéssel foglalkozók számára.

A pályamunkák (melyek kizárólag természetes alapanyagból készült használati tárgyak lehetnek) elkészítői tehát, a hagyományos magyar népi szőttes kultúrából meríthetnek alkotásaikhoz, melyek prezentálják a táji sajátosságokat és a továbbélés tendenciáit (az eredeti díszítmény alkalmazása esetében). A hitelességre és hagyományhűségre a magyar népi díszítőelemekre építkezve az olyan alkotásokat is várja a pályázat kiírója, melyek megfelelő kivitelezésben elkészítve, új megfogalmazásban készültek (a forrás feltüntetése kötelező!). Mindkét esetben követelmény, hogy a darabok úgy esztétikai, mint használati szempontból megfeleljenek a mai kor követelményeinek.
A pályázaton bárki részt vehet (egyéni alkotók és csoportok)!
Mindenképpen számítunk a VMF szövőtanfolyamainak volt hallgatóira, továbbá  azokra a szövőkre, akik részt vettek hazai és magyarországi népművészeti kézműves táborok munkájában, egyéb hazai képzésen vettek részt, ill. mindazok jelentkezésére, akik behatóan foglalkoznak a textil egykor általánosan elterjedt – mára szinte elfelejtett – előállítási módjával a kézi szövéssel. Pályázni  maximum 5 (öt), a Lánchenger szőttes pályázaton korábban be nem mutatott, új darabbal, ill. ennél több darabból álló együttessel lehet (rongy, gyapjú, vászon).

A pályázat lebonyolításának rendje szerint előzsűrizés után, a szakzsűri által elfogadott pályamunkák kiállításon kerülnek bemutatásra.

A három legkiválóbb alkotás díjazásban részesül.

A pályázati anyagot 2015. ÁPRILIS 14-ig, KEDDI NAPOKON 15,00-18,00 óra között lehet személyesen átadni a VMF székházban. A pályamunkák végső beérkezési határideje: 2015. április 20. Cím: VMF, 24000 Szabadka/Subotica, Dózsa György u. 17.

A pályázaton való részvétel benevezési díja személyenként (NEM DARABONKÉNT), 500.00 dinár (folyószámla szám: 355 – 1043344 – 92; (a befizetést igazoló lapot legyen szíves magával hozni). Info.: a 063 8 658 661 és 060 352 1301-es mobilszámon.