Útinapló

Smithsonian Folklife Festival, Washington, 2013.

A Smithsonian Folklife Festival nagy hagyományú kulturális seregszemle, amelyet első alkalommal 1967-ben rendeztek meg az Washingtonban, az Egyesült Államok szövetségi fővárosában. A fesztivált reprezentatív helyszínen, a világpolitikából jól ismert Capitolium épülete előtti hatalmas téren, a National Mallon bonyolítják le minden alkalommal. A helyszín kiválasztása is jelzi, hogy a Smithsonian Folklife Festivált a kezdetek óta kitűntetett figyelem kíséri Amerika-szerte. Népszerűsége, és ezzel párhuzamosan a látogatottsága az idők folyamán nőttön-nőtt, és mára a világ legrangosabb kulturális fesztivál-eseményei között tartják számon. Aki itt jelen van, aki ezen a fesztiválon bemutatkozik, az a világ színe előtt mutatkozik be, és bárhonnan érkezik is a fesztiválra, produkciója érdeklődést vált ki, ezért a résztvevők és a meghívottak magas színvonalú bemutatókkal készülnek arra, hogy egy-egy ország képviseletét méltóképpen lássák el.

Tovább

Linzi Magyar Napok, 2013.

“Auf nach Ungarn”, azaz „Fel Magyarországra!”

Ezek voltak azok a hívó szavak arra a nagyszabású rendezvényre, mely Magyarországnak adott turisztikai, gasztronómiai és kulturális bemutatkozási lehetőséget a Duna kanyarulatában fekvő, festői szépségű Linz városában. Az eseményre ez év májusában került sor, melyet egy egyéves, hosszú szervezői munka előzött meg.

A Magyar Turizmus Zrt. felkérésére a Népművészeti Egyesületek Szövetsége  kapta azt a feladatot, hogy a Mesterségek Ünnepéhez hasonlóan szervezze meg a kézművesek vásárát, és mutassa be a méltán híres magyar gasztronómiát, melybe nem csak a finom étkek, hanem természetesen a hegyek nedűje, a jó borok is beletartoznak.

Tovább

Ausztria – Szlovénia

Szakmai tanulmányút és annak tanulságai

2013.április 5-7.

Hosszas szervezői munka előzte meg a 2012. őszére tervezett második szakmai tanulmányutat, melynek során ausztriai és szlovéniai néprajzi értékeket látogattunk volna  meg a NESZ tagjaival. A jelentkezők száma azonban olyan kevés volt, hogy törölni kellett a programot, és a külföldi fogadó partnereknél le kellett mondanunk a látogatásunkat.

Új lendületet kapott azonban a megvalósítás szándéka 2013. tavaszán a NESZ elnöke Pál Miklósné Anci ösztönzésére. A jelentkezők száma olyan gyors ütemben emelkedett, hogy napok alatt elérte a 45 fős létszámot. A jelentkezések azonban továbbra is érkeztek, csak érkeztek….

Tovább

Délvidéki tanulmányút – 2015.

Jelen utazásunk célja a bácskai területek bejárása. Vajdaság zászlajában a három csillag a három tájegységet jelöli. Területe síkvidék, csak a Dunától délre vannak kisebb lankák és dombok. Legmagasabb hegye a Fruska Gora 361 m, régen Köles hegynek hívták, most Tarcal hegység a neve. A hegytől délre terül el a Deliblátói sivatag, melyet Európa Szaharájaként is emlegetnek. Korábban hársfaerdőt telepítettek a futó homok megfékezése céljából. A helyi közösségek sokfélesége vallási szempontból is megmutatkozik. Vannak pravoszlávok, evangélikusok, zsidók, görög keletiek, római és görög katolikusok.

A határhoz érkezve a csoporthoz csatlakozik Raj Rozália a Vajdasági Magyar Folklór központ szakmai koordinátora. Szabadka az első város melyet érintünk. Itt tudjuk meg Rozitól, hogy a bunyevácok körében van, egy mondás mely szerint „A bunyevác nem megy messzire csak annyira, hogy lássa a Szabadkai város tornyát”.

Tovább

Tanulmányi úton Erdélyben – 2016.

2016.09.22. napján egy várakozással teli, ígéretes út reményében gyülekeztünk Budapesten, a Népligetnél. Azonos érdeklődési körű – a népművészet valamelyik ágának szerelmese – csapat várt az indulásra. Sokan jó ismerősként üdvözölhettük egymást, de a szép útnak és Gyulay Mária csoportvezetőnk szállásbeosztásának köszönhetően újabb barátságok megkötésére nyílt lehetőségünk.

Tovább

Egy hónap a kínai Hubei Fine Arts Institute kerámia tanszékén

A NESZ delegáltjaként 2016 májusában jártam Koreában az Icheon Kerámia fesztiválon, itt ismerkedtem meg Chen Jun professzorral a Hubei Fine Arts Institute kerámia tanszékének dékánjával. Kína egyik legrangosabb művészeti egyeteme a 19 millió lakosú Wuhanban található.

Tovább

Magyar Hónap – Gasztrokulturális programsorozat Pekingben

2017. November 20-tól december 18-ig kerül megrendezésre Pekingben a Karácsonyi Kultúrbazár néven meghirdetett, magyar gasztro-kulturális programsorozat, melyhez a Minzu Hotel biztosította a helyszínt. De a Magyar Kulturális Intézetben is lettek programok szervezve a rendezvényhez kapcsolódóan. A Minzu Hotel évek óta aktív támogatója a nemzetközi kulturális kapcsolatoknak. Magyarország tavaly csatlakozott a hotel kezdeményezéséhez, mely során nemcsak a gasztronómia és a borkultúra kerül bemutatásra, hanem kézművesek által a népi hagyományainkba is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

Tovább

Jianshui Purple Pottery Világ Konferencia

Novemberi wuhan-i tartózkodásom alatt kaptam az újabb meghívást egy kíváló kínai kerámikus művésztől, akivel Koreában volt szerencsém együtt dolgozni az Icheon Ceramic Fesztiválon.

Tovább