Tolna Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Tolna Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület 2001 óta 15 alkalommal szervezett és rendezett országosan meghirdetett gyöngyfűző tábort.
  2016. augusztus 1-6. között a Nemzeti Kulturális Alap és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége támogatásának köszönhetően nagyon gazdag szakmai program várta a táborba érkezőket.
  A szokásoktól nem eltérve az első estét sárközi viselet bemutató tette emlékezetessé. Idén Báta katolikus és református fiatal lány, fiatal- és idős asszony ruházatát mutatta be Pirisáné Nagy Katalin bátai viseletkészítő népi iparművész.
  Az előadások sorát dr. Andrásfalvy Bertalan professzor emeritus nyitotta. „A magyar néphagyomány értéke és jelentősége” címmel osztotta meg mély és bölcs gondolatait a résztvevőkkel.
  Ezt követően Nagy Gyöngyi gyöngyfűző népi iparművész „Tervezzünk, de hogyan?” című előadásában a gyöngyékszerek tervezésének folyamatát mutatta be az ötlettől a megvalósításig, a kutatások, tanulmányok, színtervek, próbadarabok során keresztül.
  Dr. Tarján Gábor nyugalmazott egyetemi tanár a magyar népművészetben megfigyelhető szimbólumok, jelképek jelentéséről, szerepéről beszélt. Előadása a legújabban megjelent könyve bemutatója is volt.
  Szalay József művész-tanár érdekfeszítő, lenyűgöző „Közösségi alkotások, alkotó közösségek a művészetben” című előadása, varázslatos személyisége – mint mindig – most is nagy sikert aratott a táborozók körében.
  A szerda esti „Hoztam valamit” program ebben az évben rendhagyó volt, nem a táborlakók, hanem a tábor szervezője hozta el Szálkára a „Komjáthi/y/akat”, akik magukkal hozták Rubányi Anita versmondót. Az est műsorán szekszárdi költők (Babits Mihály, Baka István, Dicső Zsolt, Gacsályi József) versei hangzottak el szóban és megzenésített vers formájában.
  Ismét beiktattuk fakultatív jelleggel a grábóci szerb ortodox kolostor meglátogatását. Az új táborlakóknak kötelező volt a kirándulás, a többiek pedig le nem mondanának róla. A 32 táborozó közül az idén is 20 kirándult Grábócra, ahol átélhettük azt a fajta feltöltődést, amit a hely és Christina nővér szelleme nyújtani tud.
  Péntek este volt az utolsó alkalom, hogy minden táborlakó jelen volt. A meglepetés búcsúestet a Bogyiszlói Banda egyórás koncertje koronázta meg, akik bogyiszlói és sárközi népzenével, személyes varázsukkal bűvölték el a gyöngyfűzőket.
  A nagyon sok program mellett jutott idő a gyakorlati munkára is (sokszor éjszakába nyúlóan). A gyöngyfűzők hiányosságaként tapasztaltuk, hogy a nyakbavetők elengedhetetlen hozzátartozója, a nyakbodor készítés nehézségeket okoz. Ennek kiküszöbölésére az első, mindenki számára kötelező feladat volt egy nyakbodor elkészítése. Ennek oktatását Minorits Jánosné őcsényi szövő népi iparművész vállalta magára. A későbbiekben a viselet kiegészítő szakágra jelentkező táborlakók a sárközi kötények rostkötését tanulták.
  A gyöngyfűzés három csoportban, három oktató (Nagy Gyöngyi és Gulyásné Szabó Zsuzsanna népi iparművészek, valamint Maucha Katalin gyöngyfűző) vezetésével zajlott. A nagy létszám és az eltérő igények és gyakorlottság szükségessé tették a csoportok kialakítását.
  Szombat délelőtt a „terítésen” szembesültünk a heti munka mennyiségével, milyenségével, sokszínűségével.
  Köszönet illeti az oktatókat és a táborozókat is, akik esetenként a többszáz kilométeres távolságot legyőzve, tudásvággyal, alázattal felvértezve szívták magukba azt a tudást, amit Sárköz nyújtani tud.
  Álljon itt a résztvevők, oktatók névsora:
  1. Almási Gabriella, Nyékládháza
  2. Anna Righetto, Padova/Olaszország
  3. Bíró Andrea, Sárbogárd
  4. Bolega Valéria, Szigethalom
  5. Decsi-Kiss Mária, Decs
  6. Dr. Csépányi Krisztina, Szolnok
  7. Dr. Magyar Erzsébet, Felsőzsolca
  8. Dr. Nemesházi Valéria, Halásztelek
  9. Engelbrecht Kinga, Hannover/Németország
  10. Gerdelics Ágnes, Budapest
  11. Gulyásné Szabó, Zsuzsanna Bugyi
  12. Henning Edit, Sepsiszentgyörgy/Románia, Erdély
  13. Kerekes Ferencné, Szeged
  14. Kerekes Ibolya, Szeged
  15. Kmetykó Andrásné, Budapest
  16. Kovács Anna, Pörböly
  17. Ladán Éva, Budapest
  18. Lieszkovszky Tiborné, Mórágy
  19. Maucha Katalin, Budapest
  20. Minorits Jánosné, Őcsény
  21. Nagy Gyöngyi, Sóskút
  22. Nagyné Szűcs Anna, Budakalász
  23. Novákné Party Ilona, Vác
  24. Pálfi Katalin Anita, Miskolc
  25. Pálfistyák Istvánné, Esztergom
  26. Pálné Osvald Éva, Dombóvár
  27. Pőcze-Wester Marianna, Budapest
  28. Schulcz Béláné, Kehidakustány
  29. Szász Etelka Zita, Sepsiszentgyörgy/Románia, Erdély
  30. Szeghalmyné Ócsai Marianna, Apc
  31. Varga Ernőné, Szombathely
  32. Vargáné Kárász Judit, Várpalota