Tolna Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Tolna Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • „ÁLLÓVÍZ?”

  2017-ben a sárközi falvak közül rotációs rendszerben Sárpilis község rendezi meg a Sárközi Lakodalmat. A megelőző évben, 2016-ban Sárköz közösségei, települései havonta más helyszínen felvezető rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a térség értékeire.

  A Tolna Megyei Népművészeti Egyesület 2016 november 11-én Bátán a Művelődési Házban Sárköz népművészeti örökségének jelene és jövője  címmel konferenciát szervezett a felvezető programokhoz kapcsolódóan. A konferencia összehívásának célja a közös gondolkodás volt, amelyhez nagyszerű segítséget adtak a meghívott elméleti és gyakorlati előadók. Más szemszögből, kívülről, felülről, elfogultság nélkül látják Sárköz helyzetét, előadásaikkal, a felhozott példákkal pedig a továbblépés lehetőségeit vázolták fel a hallgatóságnak, akik között települési polgármesterek, tájház vezetők, egyesületi és tánccsoport vezetők, táncosok, kézművesek is helyet foglaltak.

  Elsőként Huszárné Lukács Rozália Báta község polgármestere köszöntötte a konferencia résztvevőit, majd a Bátáról készült rövidfilmet mutatta be.

  Matókné Kapási Julianna koreográfus, a Bartina Néptánc Közhasznú Egyesület vezetője beszélt arról a tánccsoportok felelősségéről a hagyományőrzésben, hiszen nagyon fontos, hogy a színpadon milyen viseletek, milyen, táncok, szokások, gyermekjátékok jelennek meg. Ezzel tartozunk hagyományainknak.

  A népi kézművesség oktatásáról jelen és jövő időben címmel tartotta meg előadását Dr. Nagy Janka Teodóra PhD főiskolai tanár, néprajzkutató, a Pécsi Tudományegyetem Kulturális, Pedagógiai és Vidékfejlesztési Karának képviseletében.

  Dr. Csonka-Takács Eszter a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója azokat a jó gyakorlatokat mutatta be, amelyek a Nemzeti Jegyzék, vagy az UNESCO jegyzék részei, és példaként, iránymutatásként szolgálnak minden hagyományőrző közösség számára.

  Kortárs népművészet címmel tartott előadást Dr. Juhász Katalin a Magyar Tudományos Akadémia BTK munkatársa, néprajzkutató.

  A konferencia napján Báta község nagyszabású, műsorral, vacsorával egybekötött Márton-napi ünnepséget rendezett, melyre meghívást kaptak a konferencia résztvevői is.

  Dr. Juhász Katalin néprajzkutató, népdalénekes köszöntő énekével kezdődött meg az ünnepség, majd a fehér asztalok mellett kötetlen formában folytatódott a találkozó, reményeink szerint minden résztvevő hasznára.

  A vacsorát követően a bátai Pántlika Zenekar szolgáltatta a talpalávalót, melyet Kolbert Martit a sárpilisi „Gerlice madár” Hagyományőrző Táncegyesület vezetője irányított.

 • Kihelyezett népi iparművészeti zsűri Szekszárdon
  2016. november 15-én tartotta évi rendes népi iparművészeti zsűrijét a Tolna Megyei Népművészeti Egyesület. A hímzők, szövők, viseletkészítők, népi ékszer készítők, mézeskalácsosok, gyertyamártók, csuhéfonók, szíjgyártók munkáit Dr.V.Szalontay Judit , F.Tóth Mária és Nagy Gyöngyi zsűritagok bírálták el. A Tolna megyei alkotókon kívül Baranyából és a Vajdaságból is érkeztek alkotók, hogy munkáikat megmérettessék.
  A beadott 105 alkotásból 17 nem kapott zsűriszámot, elutasításra került.
  Ajándéktárgy kategóriát 14,
  „B” kategóriát 27 (hagyományos 20, modern 7),
  míg „A” kategóriát 47 alkotás (hagyományos 35, modern 12) kapott.
  Az egyesület részéről a zsűrizést előkészítették, és helyszíni segítséget nyújtottak: Dr. Say Istvánné, Kártyás József, Csúcs Endre, Komjáthi Tamásné és Decsi-Kiss Mária.
 • Kortárs népművészeti triennálé indult Szekszárdon
  Kortárs népművészeti triennálét indított útjára a húsz éves Tolna Megyei Népművészeti Egyesület a Babits Mihály Kulturális Központ és Művészetek Háza felkérésére. A 2016. szeptember 17-én a sorozat első kiállításán a szervezet huszonegy meghívott alkotója mutatkozott be.
  A szekszárdi Művészetek Házában október 16-ig volt látható a tárlat, többségében fazekasok, hímzők, ékszerkészítők, gyöngyfűzők mutattak be több mint kétszáz népművészeti alkotást, de volt a kiállítók között bőrműves, fémműves, csizmadia is.A kiállítás érdekességei között Bakó Ernő népi iparművész kovács céhes hagyományokat követő fémmunkákat, míves cégéreket, zárakat, lakatokat hozott Szekszárdra. A reformáció 500. évfordulójához kapcsolódott Kozák Éva fazekas kenyérosztó tálat, boros kancsót, kupát magában foglaló úrasztali készlete. Illés Tibor csizmadia honfoglalás kori bőrcsizmát és tarsolyt állított ki, voltak hímzések, gyöngyékszerek a Sárközből, és a Kárpát-medence más tájairól, Kerti Eszter sodronyékszereivel is megismerkedhetett a közönség.

  Az idén húszéves egyesület által felkért alkotók olyan tárgyakat hoznak létre, amelyek a népművészetben gyökereznek, de beilleszthetők a mai használatba is. Vannak kísérleti szakaszban lévő munkák, és olyanok is, amelyek már megfelelnek ennek az elképzelésnek; utóbbira példa Sáfrány Mária hímző sióagárdi mintákkal díszített öve, amelyet egy ma is használható, fekete-fehér ruhán helyezett el.
  Az elsőízben megrendezett kiállítás alkotói közül Pete Jánosné csuhéfonó népi iparművész nyerte el a Szekszárd Megyei Jogú Város által felajánlott díjat a mai lakáskultúrába jól beilleszthető, magas színvonalú kiállítási anyagáért.
  A kiállítást Dr. Juhász Katalin néprajzkutató nyitotta meg, közreműködött a Tarsoly Zenekar.
  A triennálét a jövőben dél-dunántúli népi iparművészek részvételével tervezik megrendezni.
  A meghívott alkotók névsora:
  1. Bakó Ernő kovács, fémműves népi iparművész
  2. Csúcs Endre keramikus népi iparművész
  3. Decsi-Kiss Mária gyöngyfűző népi iparművész
  4. Dr. Fisi Istvánné hímző népi iparművész
  5. Gradwohl Zsolt fazekas népi iparművész
  6. Herbszt Helga fazekas népi iparművész
  7. Illés Tibor cipész-csizmadia
  8. Kerti Eszter ékszerkészítő népi iparművész
  9. Komjáthi Tamásné kéziszövő népi iparművész
  10. Kozák Éva fazekas Népművészet Mestere
  11. Könyvné Szabó Éva bőrműves népi iparművész
  12. Lieszkovszky Tiborné gyöngyfűző népi iparművész
  13. Lőrincz Etel textiltervező
  14. Nagy Brigitta hímző
  15. Nepp Dénes szíjgyártó Népművészet Mestere
  16. Pálné Osvald Éva gyöngyfűző népi iparművész
  17. Pete Jánosné csuhéfonó népi iparművész
  18. Rács Róbert fazekas népi iparművész
  19. Sáfrány Mária hímző
  20. Szabó István fajáték készítő
  21. Trautmann Konrádné hímző népi iparművész