Szakmai Bizottságok eseményei

Szakmai Bizottságok eseményei

Nemezkészítő Szakmai Bizottság

Noé bárkáján

Családi kiállítás Vidák István 70. születésnapja alkalmából a Pesti Vigadóban, augusztus 2. – szeptember 17.

Családi kiállításunk a Pesti Vigadóban augusztus másodikán nyílt meg. Noé bárkáján címet adtuk neki, gondolván arra az értékmentő munkára, melyet mi népművészek mindannyian végzünk. Erre az alkalomra nagyon sok új munkát készítettünk. Ezek közül is a legfontosabb az a kapu, pontosabban négy kapu, ami a földszinti terem közepére került. Ennek a térnek a közepén található egy másik, kerek nemeztakaró. Ma már lehet, hogy más címet adnánk kiállításunknak, látván azt, hogy benne a nap ábrázolások nagyon gyakoriak. Az új címe az lehetne, utalva egy kedves székely népdalra: Napom, napom, fényes napom.

A kiállítás felépítésében felhasználtuk hármas jelszavunkat. Ez így szól: kutatni, tanítani és alkotni. Ebből a kutatás részt a földszint alatti teremben helyezhettük el. Ennek középpontjába került három tárgy. Egy türkmen imanemez, egy kurd mellény és egy indiai szőrkötél, másnéven nemezöv.

Oktató munkánkat három könyvespolcon mutattuk be megjelent és megjelenésre váró kiadványainkkal. E mellett kapott helyet az a képernyő melyen az elmúlt években készült négy filmünket nézhették meg a látogatók. Ezek címei: Székfaragás az Érmelléken, A Kiskun nemezsátor, Szakajtó- és szatyorkötők Mezőfelén, továbbá A gyapjúlepedő szövése és ványolása Gyergyóremetén.

E mellett egy külön, kisebb teremben láthatóak a hozzánk legközelebb álló tanítványaink munkái.

Tanítványaink, és egyben gyermekeink munkái közül kettőt mutatunk itt most be. Egyet Anna lányunktól. Ezen folton-folt, szabás nélküli ruhái láthatók. Ezek apró selyemszövet darabok és finom merinógyapjú vegyítéséből születtek. István fiunk munkáiból egy takaró részlete látható az alábbi fényképen.

Bizonyosan sokan ismerik azokat a munkáinkat, amelyeken indiai gyapjú, pamut, vagy selyem alapanyagú kötözött mintás anyagokat használtunk fel. Ez most kiegészült néhány olyan kendővel, melynek mintáit Indiában készítettük, majd hazatérve együtt nemezeltük be.

Most nem mutatjuk be azokat az új munkáinkat, melyekhez az ihletet a szibériai táltos dobok mintái, illetve a kaukázusi kaitag népcsoport hímzett bölcsőtakarói adták. Végezetül Nagy Mari munkái közül mutatunk be egyet, amit indiai kelmék felhasználásával és ifjabb Vidák István közreműködésével valósított meg.

Ezúton szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik az elmúlt évtizedekben segítették munkánkat. Ismerőseinkre, barátainkra szeretettel gondolunk ezzel kapcsolatban.
Ugyanígy köszönetet szeretnénk mondani a Magyar Művészeti Akadémiának, mely helyet adott kiállításunknak, illetve támogatta annak megrendezését. Személy szerint Fekete György elnök úrnak, illetve Csáji Koppány László költőnek és néprajzkutatónak, Kardos Mária és Sipos Mihály népzenészeknek. Beleértjük ebbe a kiállításokért felelős Mendelényi Zoárdné Tünde asszony és munkatársai közreműködését.

Ezt a tájékoztatót Nagy Mária akadémiai köztestületi tag, a Népművészet Mestere, illetve Vidák István akadémikus, a Népművészet Mestere állította össze. Mindketten a Duna-Tisza közi Népművészeti Egyesület tagjai vagyunk.

 Ament Éva – Régi Ritka Mesterségek Szakmai Bizottság

VI. Gömörszőlősi Értékmentő Tábor

Film