Sajómenti Népművészeti Egyesület eseményei

Sajómenti Népművészeti Egyesület eseményei

  • Ünnep a Sajó mentén
    A kazincbarcikai székhelyű, Sajómenti Népművészeti Egyesület, 2016. november 17-én ünnepelte, tíz évvel ezelőtti megalakulását. Ebből az alkalomból, ünnepi közgyűlést hívott össze az egyesület elnöksége, 16 órára a Mezey István Művészeti Központba, mellyen a tagokon kívül, a város képviselő testületének több tagja, az egyesület kiemelt partnerei, a Barcika Art és a Gyermekek Háza – Kézműves ház vezetői, valamint a Kazincbarcikai Egyesületek Fórumának vezetője is megjelent. Ezen túlmenően a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület kis csapata, Gergye Zoltán elnök úr vezetésével is elfogadta a meghívást és egy kellemes, jó hangulatú délután során együtt ünnepeltek.
    A közgyűlésen az egyesület tagjai, Juszkó Máriát tiszteletbeli taggá választották, elismerve eddigi önzetlen munkáját, mellyel évek óta támogatja az egyesület tevékenységét. Majd a város alpolgármestere Klimon István méltatta az egyesület elmúlt tíz évét, a helyi kulturális életben betöltött szerepét. Ezt követően az Egyesület elnöke, Gór Mihály tartotta meg ünnepi beszédét, melyben elmondta, hogy milyen büszke az egyesület alkotói közösségének a város és vonzás körzetének életében betöltött kézműves hagyományőrző szerepére. Valamint kifejezésre jutatta abbéli elképzeléseit, hogy a kiemelt városi partnerekkel és a megye többi népművészeti egyesületével az elkövetkező években még szorosabb együttműködés fog megvalósulni, hogy közösen, eredményesebben mutathassák be a megye népművészeti és népi iparművészeti értékeit. Ezután Neszádeliné Kállai Mária tolmácsolta Pál Miklósné, a NESZ elnökének köszöntő szavait, s adta át a NESZ jubileumi emlék lapját. Az ünnepi közgyűlés zárása képp, az egyesület elnöke, Gór Mihály és elnökségi tagja, Pácz János, emléklapot, és az egyesület elmúlt tíz évét, valamint tagjait bemutató könyvet adott át a tagoknak. A közgyűlést követően, a hidegtálak és sütemények elfogyasztása közben kötetlen beszélgetések zajlottak, a pezsgős poharak csilingelése közben.
    17-órakor, Klimon István, alpolgármester úr köszöntőjével vette kezdetét a Barcika Art keretében megrendezésre kerülő jubileumi kiállítás. A köszöntő után, Neszádeli Gyula, Barcikart- díjas alkotó az egyesület egyik alapítója, első elnöke, mutatta be a Sajómenti Népművészeti Egyesület megalakulásának körülményeit, és az azóta eltelt évek tevékenységét, s a kiállítás anyagát. A kiállításra az egyesület 61 tagjából, 51 fő adott be, összesen 263 népi kézműves és iparművészeti alkotást. A kiállításon, közreműködött a Scserbin János vezette többszörösen kitüntetett, Arany Páva Nagydíjas Galagonya citera zenekar. A megnyitó végén a hatalmas születésnapi torta is fölszelésre került, és a vendégek valamint a tagok pezsgővel koccintottak a jubileumi kiállítást ünnepelve, miközben mindenki megtekintette a kiállított alkotásokat és már sokan az elkövetkező munkáikat ismertették egymással.