Sajómenti Népművészeti Egyesület eseményei

Sajómenti Népművészeti Egyesület eseményei

 • A Sajómenti Népművészeti Egyesület a XXX. Mesterségek Ünnepén
  Egyesületünk, a kazincbarcikai székhelyű Sajómenti Népművészeti Egyesület idén is képviselte magát a Mesterségek Ünnepén. Az egyesület életében ez volt a negyedik alkalom.
  2016-ban két késkészítő, Juhász János és Tóth László népi iparművész mutatta meg különleges késeit a vásár látogatóinak. Ismételten, már harmadszorra voltak ott Bencze Boglárka és édesanyja, Benczéné Keresztes Csilla textilművesek különleges textiltáskáikkal, ami után idén is rendkívüli érdeklődés mutatkozott. Páhy Csabáné csipkeveréssel és csuhébáb készítő játszóházzal várta az érdeklődőket.
  A négy nap alatt az egyesületünk öt tagja sok-sok vásárlóval, érdeklődővel, szakmabelivel találkozott és kötött talán életre szóló ismeretséget és barátságot. Azok, akik már sokadik alkalommal vettek részt a magyar kézműves közösség legnagyobb vásárán, már tapasztaltan mozogtak a helyszínen és visszatérő vásárlókat köszönthettek sátraiknál.
  Különleges esemény volt a 40 éven aluliak „kerekasztal” beszélgetése a Zala Megyei Népművészeti Egyesület jurtájában. Reméljük, hogy ez a hagyomány tovább folytatódik majd…. Örömteli dolog volt az is, hogy a NESZ által alapított díjakat idén is szívünknek kedves, zömében ismerős alkotók kapták.
  Összességében elmondható, hogy sikeres négy napot tudhatnak kiállító tagjaink maguk mögött, és már gondolatban elkezdték a készülődést a 31. Mesterségek Ünnepére, amit reményeink szerint a megszokott helyen, ilyen nagy sikerrel tud majd megrendezni a NESZ!
  Az eseményről készült fotóinkat a www.sajomentine.hu/index.php/vasarok oldalon tekinthetik meg az érdeklődők.
 • Idén ünnepli tizedik születésnapját a Sajómenti Népművészeti Egyesület
  Íme, egy kis összefoglaló az egyesület elmúlt 10 évéről:
  „Kazincbarcikán 2004-ben egy népművészeti kiállítás kapcsán vetődött fel annak a gondolata, hogy legyen egy egyesület, ami összefogja a városban és a város környékén tevékenykedő alkotókat. A kérdés ott „lógott” a levegőben, de civil jellegű, érdemi lépés az ügyben nem történt.
  2006-ban az Egressy Béni Művelődési Központ és Könyvtár Gyermekek Háza-Kézművesház, kézműves tábort szervezett felnőttek részére, 16 fő részvételével. Alkotás közben, újra felvetődött az egyesület gondolata és egyre konkrétabban fogalmazódtak meg a – mit, miért, és hogyan? – kérdésre a válaszok.
  A fentiek szellemében 2006. novemberében, 18 fő részvételével megalakult a Sajómenti Népművészeti Egyesület.
  A következő év közepétől pedig már, a Cégbíróság által bejegyzett egyesületként működhetett tovább, mint közhasznú szervezet. Az év hátralevő részében az otthont adó Gyermekek háza – Kézműves ház munkatársaival közösen két nagyobb lélegzetű rendezvény szervezését és kivitelezését vállalták fel. Közel 30 évi kihagyás után újra megrendezték a város sajókazinci részén a búcsú kiegészítő programját, a Teréz-napi vásárt. E műsorral, kézműves bemutatóval,-játszóházzal egybekötött szabadtéri rendezvényre már az első alkalommal több százan vettek részt.
  Az egyesület bemutatkozó kiállítására minden tag (29 fő) hozott anyagot. Így: a hímzők, fafaragók, kosárfonók, vertcsipke-készítők, bőrművesek, nemezelők, gyöngyfűzők, bábkészítők, valamint a tűzzománcos és a keramikus is.
  A jól sikerül kiállítás hatására a tagok már egyéni kiállításokon is megmérették magukat. Az eddig többnyire „fiókban” tartott munkákat, örömmel mutatták be, több alkalommal Kazincbarcikán és a városkörnyékén. E folyamat szerencsére napjainkig tart.
  2008 áprilisában felvették a kapcsolatot, Szlovákiában a Várhosszúréten működő Gömöri Kézművesek Társulatával és azóta kölcsönösen segítik egymás programjait.
  2009 április 5-én került átadásra a város 55. születésnapja alkalmából készített 6 m-es „TOJÁSFA-ÉLETFA” amire a városlakók összefogásával 13.220 db hímes tojás került.
  A szervezésen kívül az egyesület tagjai 400db gömöri mintájú, aranyporos díszítésű tojást is készítettek, ami nagymértékben emelte a fa látványát, esztétikai értékét. 2010-ben az egyesület több helyen vándorkiállításon mutatta be tagjainak alkotásait.
  Egyesületünk tagja, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének, ezáltal országszerte egyre több és több kézműves vásáron, kiállításon, hagyományőrző rendezvényen veszünk részt. Ezen események közül kiemelkedik az évente, a Budavári Palotában megrendezésre kerülő Mesterségek Ünnepe esemény.
  Az egyesületnek jelenleg 54 tagja és 3 tiszteletbeli tagja van. Összességében 25 művészeti ágat képviselnek a tagok. Két fő rendelkezik Népi Iparművész és a Népművészet Mestere, egy fő Zilahy-díjas Népi Iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere és egy fő Az Év Ifjú Mestere címmel.”
 • Születésnapi programok az egyesület háza táján
  A következő hetekben több ünnepi esemény fogja majd jellemezni egyesületünk unalmasnak egyáltalán nem mondható életét.
  Október elsején a Barcika Art Kft-vel közösen szervezzük meg a Szüreti Vigalom elnevezésű programunkat, ahol népművészeti kirakodóvásár, kézműves bemutató és játszóház, népi játszótér, íjszkodás, szabadtéri kiállítás valamint színpadi programok, néptánc, citerazene és még sok-sok érdekes program várja majd a kicsiket és nagyokat.
  Október közepén nyílik Neszádeliné Kállai Mária csipkeverő és viseletkészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere önálló kiállítása a kazincbarcikai Mezey István Művészeti Központban, az egyesület székhelyén. A tervek szerint interaktív megnyitó, divatbemutató és érdekes installációk várhatóak.
  Novemberben ünnepi közgyűléssel és egy nagy, közös kiállítással emlékezünk vissza az elmúlt tíz év történéseire.
  A fent említett eseményekről a következőkben részletesen tudósítunk majd.