Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület eseményei

Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Közhasznú Egyesület eseményei

  • 2016. március 19-én a Zengővárkonyi Szalma-Kincs-Tár Muzeális Nemzetközi Szalmatárgy Gyűjtemény közösségi kézműves rendezvénnyel nyitotta meg 16. évadját. A múzeumi napot a Pest-Budai KNK Egyesület és a nagypalli Régi Mesterségeket Felelevenítő Egyesület tagjai tették színessé, különlegessé. A helyi termékek gazdái mellett, a látogatók készíthettek pálmakeresztet, csuhényuszit és szalmaszíveket is. Nagy sikere volt a várkonyi kapros lepénybnek, az elhangzó meséknek és a hagyományos tárlatvezetésnek is, melyen a gyűjtemény új szerzeményeit is bemutatták. A nap díszvendége Kun Kovács László, Kossuth-díjas etnofotográfus, az MMA tagja volt. A Szalmakincstár 27 ország közel 600 szalmából készült tárgyával továbbra is szeretettel várja a látogatókat!
  • Székesfehérváron a Népi kézműves alkotóházak és műhelygalériák III. országos hétvégéjén a Mesterségek Házában Az egyesület több tagja oktatóként részt vett. Ennek a tematikus hétvégének a célja az volt, hogy ráirányítsa a népi alkotóházakra és a kézműves műhelyekre a figyelmet, hogy megmutathassuk, milyen fontos hagyományos kulturális értékek hordozói ezek a helyszínek. Mindig örvendetes, ha a Népművészeti Egyesületek összefognak, s együtt emelik a rendezvényeik színvonalát.
  • Nagyon jó kapcsolat alakult ki a kakucsi TÁJHÁZ vezetése és a Pest-Budai Kézműves és Népművészeti Egyesület között. Az Egyesület tagjai már 2015. nyarán is többször tartottak kézműves foglalkozást Kakucson. Ezt a gyümölcsöző kapcsolatot szeretnénk tovább erősíteni és rendszeressé tenni. Ezért idén a Nagyhéten húsvéti tojásfestésre tanították a gyerekeket, a Tájház nyitó napján pedig nemezelő, batikoló és gyöngyfűző foglalkozást tartottak a vendégeknek.