Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

 • 2016. július 28-án a Duna Palotában rendezték meg az AMKA Menyegző c. pályázatának eredményhirdetését és a kiállításának megnyitóját.
  A téma nagyon sokakat megihletett, gazdag és különlegesen szép kiállítási anyag gyűlt össze.
  A díjazottak között volt Bocsi Éva Esketés a kazári templomban 1930-as években és Molnárné Riskó Erzsébet Mezőkövesdi esküvői pár az 1910-es évek viseletében c. alkotása.
 • 2016. augusztus 5-7. között rendezték meg Bátonyterenyén a Gyürky- Solymossy Kastélyban a IV. Palóc Világtalálkozót.
  Az első napon nyitották meg a kiállítást, ahol a palóc vidék alkotói mutatkoztak be.
  Az érdeklődők láthatták többek között Bocsi Éva életképeit, amiket a kazári népviseletbe öltöztetett babái segítségével örökített meg és Pethőné Szabó Piroska hímzéseit, csuhé tárgyait.
  A második napon adtak át a Szeder Fábián-díjat azoknak, akik különösen sokat tettek a palóc hagyományokért, a palóc kultúráért.
  Az Alkotói-díjat Bocsi Éva és Pethőné Szabó Piroska népi iparművészek vehették át.
  Szeder Fábián a XVIII. század egyik híres polihisztora, szerzetes tanár, kertész, író és néprajzkutató, palócság első kutatója. A Palócokról írt monográfiáit a kutatók mai napig haszonnal forgatják. Írásaiban rögzíti földijei hagyományait, népviseletét, valamint beszédüknek egyes jellemző vonásait is.
 • 2016. augusztus 9-én Tiszaújvárosban nyílt meg Bocsi Éva népviseleti babakészítő népi iparművész kiállítása.
  A színpompás kazári és vizslási népviseletbe öltöztetett babákat augusztus 20-ig láthatják az érdeklődők a Tiszaszederkény Művelődési Házban.