Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének eseményei

Palócföldi Népi Iparművészek Egyesületének csipkeverői Raduzsnyijban

A Palócföldi Népi Iparművészek Egyesülete idén júniusban rendezi meg a X. „Nemzetközi Csipkekonferenciát és Kiállítást”. A rendezvénynek köszönhetően szoros szakmai együttműködés alakult ki a fesztivál rendszeres résztvevői között, melynek köszönhetően az oroszországi Jelena Gorbunova, aki 2014-ben csatlakozott a „Híd, mely minket összeköt” című programunkhoz is, meghívta csipkekészítőinket, hogy vegyenek részt az általa rendezett csipke fesztiválon Raduzsnyijban.  Egyesületünket négy fő képviselte. (Devecsei Gáborné – Ildikó, Devecsei Gábor, Semsei Ágnes, Turós Istvánné – Évi)

„Moszkvában a repülőtéren várták kis csapatunkat, majd tovább utaztunk Raduznyijba.  Jelena megmutatta a világörökség részét képező Vladimir és Szuzdal nevezetességeit. Templomok, kincstárak régi kincseit csodálhattuk meg.  Vlagyimirban ellátogattunk az orosz textil restaurátor iskolába, ahol megmutatták a régi textilek „újjávarázsolásának” művészetét. Láttunk katonai egyenruhát, régi hímzést, egyházi süveget, balettcipőt, gyöngyből készült képet restauráló tanulókat, majd megtekinthettük az általuk elkészített régi fejdíszek hasonmásait. Este egy moszkvai férfikórus előadásán voltunk a Filharmóniában”- mesélte Turós Istvánné.

A rendezvényre mi magyarok és egy lengyel csipkekészítő volt meghívva.  Oroszország minden tájáról érkeztek csipkekészítők Vologdától Murmanszkig. Egy oktató öt gyereket hozhatott magával, akik játékos – csipkeveréshez kötődő – versenyeken mérhették össze elméleti és gyakorlati csipketudásukat. Miközben a felnőttek előadást hallhattak a Hunnia csipkéről, majd a tolmács és Jelena saját csipkeverői segítségével az oktatás következett. Jelena képes beszámolót tartott külföldi útjairól, egy muzeológus az orosz múzeumokban található csipkékről beszélt, más előadók a nemzetközi csipkefajtákról tartottak előadást, amelyek közül ki is lehetett próbálni néhány technikát. A különböző városokból érkező csipkeverők standokon állították ki műveiket. A több napos rendezvény zárásakor előkerült egy gyűszűnyi „kecskeméti barack” is, melynek nagy sikere volt.

A szívélyes orosz vendéglátókkal csak jövő évi rendezvényünkön találkozhatunk, mivel idén a Nemzetközi Vert- és Varrott Csipke Szövetség 2016-os konferenciájának előkészítésében vesz részt Jelena, amely sajnos rendezvényünkkel egy időben zajlik. De a búcsúzáskor mindenki tudta, hogy az elválás nem végleges, hiszen ahol ilyen szívesen, szeretettel látnak, lehetőségünkhöz mérten visszatérünk.

A helyi médiában megjelent cikk itt