Szakmai beszámoló – 30. Mesterségek Ünnepe

Szakmai beszámoló – 30. Mesterségek Ünnepe

XXX. MESTERSÉGEK ÜNNEPE

Budavári Palota – 2016. augusztus 18-21.

Szakmai beszámoló (letölthető, pdf formátumban)

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

A Mesterségek Ünnepe rendezvény idén harmincadik, jubileumi alkalommal került megrendezésre a Budavári Palota területén.

A NESZ Tagszervezetei: Mesterek és Műhelyek

A rendezvényen a NÉPMŰVÉSZETI EGYESÜLETEK SZÖVETSÉGE meghívására Magyarország minden megyéjéből a Szövetség 52 Tagszervezete vett részt. Közel 800 résztvevő mutatta be hagyományos kézműves mesterségének titkait, valamint az így készült népi- és iparművészeti alkotásokat.

A pavilonokban berendezett több mint 100 működő műhelyben az alábbi mesterségek kerültek bemutatásra:

fafaragó, csuhé- és kenderfonó, bőrműves, fegyverkovács, fazekas, gyöngyfűző, szíjgyártó, nemezkészítő, kosárfonó, szaru- és csontfaragó, bútorfestő, mézeskalácsos, rojtkötő, babakészítő, tojásfestő, hímző, csipkeverő, rönkbútor készítő, szalmafonó, viseletkészítő, szövő, lószőrfonó, papírmerítő, hangszerkészítő, késes, kádár, ötvös, kovács, kötélverő, vályogvető, gyékényszövő, bábkészítő, kékfestő, tűzzománc készítő, drótos, hajfonó, fémműves.

Mesélő Mesterek

Olyan mesterekkel lehetett beszélgetést hallgatni, akik a Mesterségek Ünnepe rendezvény mind a 30 évében jelen voltak. Halhattunk tőlük élményeket, emlékeket, meséltek mesterségük múltjáról, jelenéről, jövőjéről. A programnak a Hunyadi Udvarban felépített jurta adott otthont. A mesterekkel dr. Cseh Fruzsina és dr. Mészáros Csaba az MTA-BTK Néprajztudományi Intézet Tudományos munkatársai beszélgettek.

Kiemelt téma: Játék

A kiemelt téma alkalmával az érdeklődők a játékkészítő mesterek segítségével megismerkedhettek a hagyományos népi játékok tárgyi kultúrájával valamint a résztvevő Népművészeti Egyesületek közreműködésével közel 100 játék műhelyt próbálhattak ki kicsik és nagyok egyaránt. Ki lehetett próbálni számos népi mesterséget játékos formában, valamint volt „Felnőttmegőrző, Asszonyműhely”, mosoda, Tekergőtér, Mese udvar és még hosszan sorolhatnánk a különböző játékos műhelyeket.

A legkisebbek programjait Környei Alice babajátszója biztosította, ahol zenés-játékos formában ismerkedhettek népi hagyományainkkal.

A játék bemutatása színpadi programjainkban is jelen volt, amely elsősorban a gyermekek részére biztosított szórakoztató pillanatokat.

Vendégeink

Idei díszvendégeink Üzbegisztánból érkeztek, akik az alábbi mesterségek jeles képviselőik voltak: aranyhímző, szőnyegszövő, ékszerkészítő, textil – és selyemfestő, keramikus, kovács és fafaragó.

Idén nemzetközi kitekintést is tettünk, hiszen az alábbi 10 ország mesterei is bemutatkoztak rendezvényünkön: Törökország, Spanyolország, Tadzsikisztán, Türkmenisztán, Kirgizisztán, Kazahsztán, Moldávia, India, Kína és Jakutföld.

A közönség köreiben igen nagy érdekesség volt Jakutföld mesterei valamint Kínából a Shanxi és Guihouból tartományból érkező vendégeink.

Kézműves iskolák, képző intézmények

A NESZ idén is vendégül látta a Magyarországon működő kézműves iskolákat és képző intézményeket, hogy a legifjabb népművészek is számot adhassanak mesterségbeli tudásukról. A műhelyeikben a látogatók kipróbálhatták többek között a hímzést, varrást, illetve a fazekasságot is. Résztvevő kézműves iskolák és képző intézmények:

 • Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Népi Kézműves Szakiskolája és Kollégiuma, Nádudvar
 • Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Békéscsaba
 • Kövessi Erzsébet Baptista Szakiskola Szakközépiskola és Gimnázium, Budapest

Kitüntetések

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is ünnepélyes keretek között átadtuk a NESZ által alapított díjakat: Év mestere -, Év Ifjú Mestere -, Év Műhelye, Király Zsiga -, Hagyományőrző – és az Aranykoszorú díj.

A díjakat kapták:

 • Év Ifjú Mestere:          Horváth Virág
 • Év Mestere:                 Béndek Tamás
 • Év Műhelye:                Apáról-Fiúra Népművészeti Egyesület, Dabas és Térsége Kézműves Egyesület, Ceglédi Alkotók Egyesülete, Bihari Népművészeti Egyesület, Fehérvári Kézművesek Egyesülete,
 • Hagyományőrző díj:   Dezsőné Borbély Emma
 • Király Zsiga díj:           Berecz Lászlóné, Bereczky Csaba, Sárközi Béláné, Sárospatakiné Fazekas Judit, Tóthné Kiss Szilvia
 • Aranykoszorú díj:       Cz. Tóth Hajnalka

Divatbemutató

A megújulás útján címmel „By Me Spicy és By Me Matyó”  divatbemutatót láthattunk Hrivnák Tünde kollekciójából, melyet azoknak ajánl, akik az elegáns, klasszikus stílust kedvelik és öltözékükkel szeretnék kifejezni identitásukat és kultúrájukat.

Színpadi programok

Idén a Savoyai teraszon egy ún, zeneszínpad, míg az Oroszlános Udvarban egy nagyszínpadon láthattunk, hallhattunk nagy sikerű produkciókat.

Ízelítőül néhány programból

Zeneszínpad: Balogh Kálmán, Bara zenekar, Misina zenekar koncertje, Kobzart Folk műhely, Téka zenekar, Magyar Dudazenekar, Csercsel Együttes, Agócs Gergely és Julianna, Kubinyi Júlia, Kurdi Gábor, Pusko Márton. Szilágyi Áron és a Zoord, Havasréti Pál, Szokolay Dongó Balázs, Széles András, Berta Alexandra…

Oroszlános színpad: Zűrös Banda, Palya Bea, Sebő 68, Bara zenekar, Sándor Ildikó, Csík János és barátai, Zsikó zenekar, Korpás Évi és zenekara, Fitos Dezső társulat, Imágó Tánc társulat, Kiss Ferenc, Szalóki Ági, Bognár Szilvi, Paár Julianna és még sokan mások

Kiemelt színpadi programunk

A rendezvény 4 napjának estéjére olyan programokat szerveztünk, melyek egy újabb közönséget vonzanak a rendezvényre, ezáltal bízva abban, hogy olyanok is érkeznek, akik eddig nem vagy csak ritkán mennek el hasonló programokra. Ez is egy lehetőség, minél szélesebb körben megmutassuk hagyományainkat. Esti koncertjeink:

 • 18.: Sebő 68, a Sebő Együttes koncertje; Balogh Kálmán és Bede Péter duó koncertje
 • 19.: Ihajla c. produkció Herczku Ági előadásában valamint Szirtes Edina koncertje
 • 20.: Kiss Ferenc – Kiss Anna: Leánydícsérő; 40 éves Téka Zenekar jubileumi koncertje
 • 21.: Parno Graszt koncert

Plakátkiállítás

A Mesterségek Ünnepe 30 évéről egy plakátkiállítással is megemlékeztünk, mely a Szent György utcai főbejáratnál volt látható. Az ún. törzsközönség és a résztvevők a régi plakátok láttán szívesen nosztalgiáztak, idézték fel a régi élményeket.

Ünnepélyes kenyéráldás

Idén is a Szentháromság téren a Mátyás Templom előtt került sor az augusztus 20-i kenyéráldásra több száz résztvevő mester, zenész és táncos közreműködésével. Az ünnepséget megelőzte a mesterek aratókoszorús felvonulása, melynek útvonala az alábbi volt: Szent György tér – Dísz tér – Tárnok utca – Szentháromság tér.

Kézműves gasztronómia

Idén is megkóstolhattuk a kézműves gasztronómia finomságait, úgymint: zalai dödölle, kürtőskalács, kenyérlángos, töki pompos, frissen sültek, bogrács ételek és bio élelmiszerek valamint idén is kóstolhattunk sajtot, finom borokat, lekvárokat is.

Marketing

Hasonlóan a korábbi évekhez a 2016-os év során is nagyon sok média megjelenés harangozta be a 30. Mesterségek Ünnepét.

Jelen voltunk több rádióban direkt reklámspotokkal: Inforádióban (40 db), a Trend FM-en (75 db)

Rádiós jelenlét: Kossuth Rádió, Bartók Rádió, Trend FM, Inforádió, Kossuth Rádió, Lánchíd Rádió, Class FM, Jazzy Rádió

Televíziós megjelenés: a rendezvényen minden országos televíziós csatorna képviseltette magát forgatócsoportokkal, így a híradókban, ünnepi összefoglalóban minden csatornán szerepeltünk, úgymint: M1 Hírcsatorna, RTL Klub, TV2, Duna TV, Hír TV, Echo TV és az ATV valamint több amatőr stáb is dokumentálta a fesztivált saját kamerával, későbbi összefoglalók internetes sugárzására.

Több magazin kulturális ajánlójában is jelen voltunk: Blikk Nők, Fanny, Színes RTV, Heti Válasz, Pesti Est magazin, Lokál és a Várnegyed Magazin

Idén kiemelt együttműködést kötöttünk a Fidelio Csoporttal, így hirdetést vásároltunk és bartereztünk a Port és a Fidelio nyomtatott programajánló magazinokban, valamint kiemelt bannerkampány is folyt a népszerű portálokon. A műsorfüzet is Fidelio-különszámként jelent meg, ennek fő erénye az volt, hogy a nyomtatott anyag korábban eljutott potenciális látogatói körökhöz is a terjesztési pontok segítségével.

A rendezvény környékén pedig az összes napilap is előzetesen ajánlotta olvasói figyelmébe a Mesterségek Ünnepét: Magyar Hírlap, Magyar Nemzet, Magyar Idők, Magyar Demokrata, Népszabadság, Blikk, valamint több megyei lap, egyebek között a Békés Megyei Hírlap, a Fejér Megyei Hírlap, a Heves Megyei Hírlap, a Nógrád Megyei Hírlap, és a Zalai Hírlap is beszámolt a történésekről.

A külföldi vendégeket, vagy a hazánkban élő külföldieket az úgynevezett expat lapokkal céloztuk meg, a Budapester Zeitung, a Budapest Times és a Servus magazin is évek óta partnerünk a beharangozásban. Új partner volt ezen a téren a Budapest City Panoráma magazin, és programajánlóval szerepeltünk a Where magazinban is.

2016-ban tovább nőtt az online kommunikáció jelentősége. A rendezvényt megelőző hónapokban, hetekben két sajtóközlemény született, amelyeket a hírügynökségek, hírportálok, kulturális portálok, családi magazinok szívesen megjelentettek. Ebből két körben – a begyűjtött linkek szerint – minimum 180 (valószínűsíthetően ennél a hírmegosztásoknak köszönhetően sokkal több) megjelenés született.

A beharangozó cikkeken, programokon kívül bannerkampánnyal is jelen voltunk több internetes portálon: NőiNetcafé, Port.hu, Családinet.hu, Családilap.hu, Életforma.hu, Piacésprofit.hu, Manoprogram.hu, Anyakanyar.hu, Útisugó.hu, Travelo.hu valamint a Népművészet.lap.hu oldal

A 2011-ben indított Mesterségek Ünnepe Facebook-profil az idei szezonra tovább megerősödött, célzott hirdetés és organikus növekedés útján jelenleg 24 523 fős közösséget érünk el ily módon.

A Mesterségek Ünnepe honlap látogatottságról néhány adat (augusztusi adatok):

 • 48 495 egyedi látogató (csak augusztus 20-án több mint 11 000)
 • 236 422 oldalmegtekintés
 • átlagosan 3,50 perc oldalon töltött idő
 • átlagosan megtekintett oldalszám: 3,78
 • visszafordulási arány: 30, 21
 • a látogatók 62 %-a a Google-ból érkezik, kereséssel
 • 13 %-uk írja be a böngészőbe, hogy www.mestersegekunnepe.hu
 • kb. 14 % érkezik a facebook-ról
 • a többi látogató megoszlik médiatámogató és free PR-ban elért portálok között (előbbi pl. Port.hu, Családinet.hu,  Nőinetcafe.hu, Életforma.hu, Anyakanyar.hu utóbbi pedig pl. Városom.hu, Est.hu, Otthon édes blog, stb.)
 • a látogatók 93 %-a Magyarországról keresi fel az oldalt
 • Szlovákia, Ausztria, Németország, Olaszország, Románia, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Szerbia, Ausztria és Spanyolország következik, néhánytized százalékkal
 • az oldalak közül a többség a nyitva tartást és a jegyárakat keresi fel elsőként, utána a részletes program a legnépszerűbb, illetve a kézműves műhelyek helyszínét és a hasznos tudnivalók, a megközelítés oldalát böngészik még sokan, minden más csak ezután jön
 • több mint 8200 látogató letöltötte, vagy legalábbis megnyitotta a műsorfüzetet a honlapon keresztül is

Összegzésként elmondható, hogy 115 db rádióspot, 8 db direkt hirdetés, 10 különböző méretű banner számos internetes felületen, és több mint 273 db print, online és elektronikus beharangozó és 50 db plakát segítette a rendezvény népszerűsítését.

Együttműködő partnereink, Támogatóink és legfőbb alvállalkozóink

Együttműködő partnereink: NESZ Elnöksége; NESZ Tagszervezetei; NESZ Szakmai Bizottságai; Kézműves Iskolák; Magyar Nemzeti Galéria; Budapesti Történeti Múzeum; Országos Széchenyi Könyvtár; Várgondnokság Nonprofit Kft.

Főbb alvállalkozóink: Arteregó Kft. kommunikáció; Kaszta Dénes grafikai tervezés; Bálvány Kft. installációk, műszaki kivitelezés; Brilliance Disztribútor Kft. szemétszállítás, takarítás; Eventstuff Kft. installációk, eszközök; Elon Kft. nyomdai kivitelezés; OMSZ időjárás előrejelzés; Hungary Ambulance Kft. orvos, mentő; Pentaton Kft. és Juventus Production Kft. programok; Pi-Art Kft. jegyértékesítés; Szín – Művek Kft. dekoráció; Toi-Toi Kft. wc; Valton Sec. Kft. biztonság

Kiemelt támogatóink: Nemzeti Kulturális Alap, Magyar Művészeti Akadémia, Szerencsejáték Service Nonprofit Kft.

A Mesterségek Ünnepe számokban

Helyszín:                     Budavári Palota; 10 helyszín

(Szent György utca, Hunyadi Udvar, Oroszlános Udvar, Savoyai Terasz, Halászófiú Terasz, Keleti Felvezető sétány, Budapesti Történeti Múzeum kertje, Rondella, Újvilág Kert, Sikló utca)

Előkészületek:                        2016. februártól kb.180 – 200 nap

Rendezvény:               2016. augusztus 18 – 21., 4 nap

Mesterek:                    1000 fő

Műhelyek:                   150 db

Képző intézmények:   3 db

Külföldi vendégek:     85 fő

Színpadok száma:       2 db

Fellépők:                     300 fő

Színpadi programok:   41 koncert

Látogatók száma:        56.747 fő

Műsorfüzet:                45.000 db

Önkéntesek száma:     10 fő

Alkalmazottak száma: 3 fő

Előkészítés:                 13 fő

Alkalmi munkavállalók: 42 fő

Takarítási órák száma: 1.063 óra

Kukák száma:             900 db

Keletkezett szemét:     230,8 m3

Biztonsági őrök száma:           170 fő

Összes őrzési óra:       2.056 óra

Befogadott számlák:   kb. 250 db

Nyomtatott sajtó,

online – elektronikus média: 273 db

Banner:                                   10 db

Reklámspotok:                        40 db Infó Rádió

                                   75 db Gazdasági Rádió

Plakát kihelyezés (B1):           25 db

Fali fényposzterek:     25 db

Facebook közösség:    24.523 fő

Honlap látogatottság:   48.495 fő egyedi látogató

Oldal megtekintés:      236.422

Összegzés

A Budai Vár adottságai ellenére a jó szervezés eredményeként rendezvényre érkező nagyszámú gépkocsi és teherautó a környék közlekedésében nem okozott fennakadást, a rendezvény ideje alatt zajló felújítási és javítási munkálatok sem nehezítették túlzottan a fesztivál lebonyolítását.

A rendezvényen a műemlékekben és azok környezetében semmilyen kár nem keletkezett. A fesztivál után a helyszínt kitakarítva, a hulladékot elszállítva, a helyszínt a rendezvény előtti állapotban hagyták el a szervezők.

Nagy örömünkre, idén is több tízezren látogatták a rendezvényt. A látogatók összetétele szerint elsősorban hazai érdeklődők látogatták a rendezvényt, de idén is nagylétszámban voltak jelen a Magyarországon vendégeskedő turisták is. Minden évben bebizonyosodik, hogy a Mesterségek Ünnepe program nagy létszámot mozgat meg mind a résztvevők, mind pedig a látogatók körében. Részünkre ez olyan visszaigazolásként szolgál, hogy továbbra is érdemes időt és energiát fektetni a kézműves területre, mert minden Mesterségek Ünnepe rendezvény befejezése után beigazolódik, hogy igény van az ilyen, és hasonló színvonalú események megvalósítására.

A rendezvényről további tájékozódás a Mesterségek Ünnepe hivatalos honlapján lehetséges, melynek elérhetősége: www.mestersegekunnepe.hu

Támogatásukat ezúton is köszönjük.

Budapest, 2016. szeptember 12.

                      IGYÁRTÓ Gabriella

Népművészeti Egyesületek Szövetsége

             ügyvezető igazgató