Matyó Népművészeti Egyesület eseményei

Matyó Népművészeti Egyesület eseményei

  • A Százrózsás Hímzőpályázat anyagából ötödik alkalommal nyitottunk meg kiállítást június 20-án a Matyó Múzeumban. 246 beérkezett pályamunka, 161 kiállított remekmű, melyből 16 lett díjazott. A szakmai zsűri általános véleménye: Igen magas színvonalú anyag, a hagyományos feldolgozások mellett sok, az iparművészet felé nyitó modern, mai korhoz igazodó feldolgozás érkezett. Az újszerű tervezésű munkák egyre nagyobb teret hódítanak. Szeptember 30-ig látható a kiállítás.
  • Többek között matyó hímzés kiállítás, mesterség bemutató, játszóház, matyó viseletbe öltözés volt a témája azoknak a nagyszabású rendezvényeknek a közelmúltban, ahol egyesületünk kézművesei közreműködtek. Szegeden a Kincs Tér, Pécsett a Babits Mihály Gimnázium, Szentendrén a Pünkösdi Sokadalom, Miskolcon a Város Napja, Grazban a Magyar Napok, Bakuban a Nemzetközi Néptáncfesztivál fogadta nagy örömmel Hungarikumként ismert népművészetünket és annak továbbörökítőit.
  • 2014. május 9. és július 9. között tekinthette meg az érdeklődő közönség egyesületi elnökségi tagunk, Kiss Mátyás fafaragó népi iparművész önálló kiállítását a tiszafüredi Kiss Pál Múzeumban. Az első díszes kaput a mester 1995-ben készítette el és 1996-ban Törökszentmiklóson már nívódíjat kapott. Jelenleg 150 zsűrizett alkotása van több mint hatvan településen.
  • Augusztus 2-án B-A-Z megye kézműveseit várjuk Mezőkövesdre nagy szeretettel a Matyóföldi Folklórfesztivál keretében bemutatkozásra, tapasztalatcserére, barátkozásra.