Matyó Népművészeti Egyesület eseményei

Matyó Népművészeti Egyesület eseményei

  • Május 14-16. között egyesületünk kézműves és táncos tagjai mutatkoztak be a szentendrei Skanzenben megrendezésre került Pünkösdi Örökség Fesztiválon. A kézműves bemutatók, viseletbe való öltözködés és a színpadi táncos programok a rossz idő ellenére is nagy sikert arattak a több ezres látogatói körben.
  • Május 10-20. között egyesületünk elnöke, Berecz Lászlóné is tagja volt a Pekingben bemutatkozó magyar kézműves delegációnak. A Magyar Kulturális Napok programjában szerepelt egy reprezentatív népművészeti kiállítás, kézműves bemutatók és előadások.
  • Május végén sikerrel tett vizsgát a békéscsabai Kézműves Szakiskola, a B.-A.-Z. Megyei Munkaügyi Központ és a Matyó Népművészeti Egyesület együttműködésében megvalósult kézi és gépi hímző szakképzés 16 hallgatója Mezőköveden.
  • A Földművelésügy Minisztérium hungarikumokat támogató pályázata sikerének köszönhetően hímző szakmai kurzust rendezünk május-június folyamán Mezőkövesden. A 120 órás tanfolyam és a hozzá kapcsolódó konzultáció célja, megtanítani a matyó hímzés hagyományait, feltárni a továbbfejlesztési lehetőségeit. A tananyagban helyet kap néprajz és mintatervezés, design és marketing, de természetesen a kivitelezés technikái is. Szintén e pályázat, ill. a Magyar Művészeti Akadémia támogatásának köszönhetően készül a 2003-ban kiadott Mezőkövesdi matyó hímzés című könyv digitális, kibővített változata.