Matyó Népművészeti Egyesület eseményei

Matyó Népművészeti Egyesület eseményei

  • 2016. január 23-án került sor a Matyó Rózsa Ünnepére Mezőkövesden, mely negyedik alkalommal került megrendezésre a matyó népművészet UNESCO Reprezentatív listájára kerülésének alkalmából. A gálaműsorban a Matyó Népművészeti Egyesület folklór csoportjai, valamint Tard és Szentistván hagyományőrzői léptek fel nagy sikerrel, mintegy 200 szereplő, közel 1000 fős közönség előtt.
  • A B.A.Z. Megyei Munkaügyi Központ és a Békéscsabai Kézműves Szakiskola, valamint a Matyó Népművészeti Egyesület együttműködésének köszönhetően 18 fő szakképzése zajlik Mezőkövesden. A jelenleg munkanélküli lányok-asszonyok tervek szerint májusban fognak vizsgát tenni kézi és gépi hímzés szakmából.
  • Február 12-én tanulmányi kiránduláson vett részt a Matyó Népművészeti Egyesület Kézműves Köre. A fő célpont az Élő Népművészet Kiállítás valamint a Néprajzi Múzeum állandó tárlata volt. A nap hátralévő részében a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és a NIT Galéria csipke és úri hímzés kiállításait nézte meg a 35 fős kézműves csoportunk. Valamennyi kiállítás nagyszerű élményt és remélhetőleg inspirációt jelentett a résztvevőknek.
  • Már elkezdődtek az idei Matyó Húsvét rendezvény előkészületei. Az egyesületünk partner szervezete ebben a mezőkövesdi Tourinform Iroda. Velük együttműködve állítjuk össze azoknak a mestereknek a listáját, akik a kétnapos rendezvényen mesterség bemutatókat tartanak és igényes portékákat kínálnak.
  • Egyesületünk néptáncosai az indiai Új Delhi városban megrendezésre kerülő Kultúrák Világfesztiválja rendezvényre készülnek. Erre az eseményre születik az 50 szereplős Matyó menyegző című koreográfia, ifj. Zsuráfszki Zoltán munkája.