Matyó Népművészeti Egyesület eseményei

Matyó Népművészeti Egyesület eseményei

Egyesületünk kézművesei az elsők között mutatkozhattak be a Milánói Világkiállításon, mely igen nagy megtiszteltetés a Matyó örökség, mint UNESCO listán szereplő elem képviselői számára. 2015. június 1-15. között hímző, rojtkötő, bútorfestő, szövő, fafaragó, mézeskalácsos mestereink igyekeztek bemutatóikkal és játszóházi foglalkozásaikkal megnyerni a magyar pavilon látogatóit.

2015. június 8-án került sor az Élő Népművészet pályázat észak-magyarországi anyagának zsűrizésére. Borsod, Heves és Nógrád megyéből összesen 367 tárgy vagy tárgy együttes került a 11 fős zsűri elé. A szakemberek alkotások 70 %-át az országos és régiós, 20 %-át a régiós kiállításra javasolták, mindössze 10%-át utasították el. Köszönjük minden pályázónak a részvételt! A régiós kiállítás megnyitója 2015. augusztus 7-én lesz.

Első alkalommal kerül sor Mezőkövesden a Matyó Világtalálkozó lebonyolítására 2015. június 15-21. között. Szerencsére néhány program akad majd a népi kultúra iránt érdeklődő közönség számára is. Az élő matyó örökség a Hadas városrészben, a féltve őrzött archív gyűjteményi darabok a Közösségi Házban és a Matyó Múzeumban, a látványos folklór bemutatók pedig a Kavicsos-tó Szabadidő Központban lesznek láthatók.