Magyar Gyöngy Egyesület eseményei

Magyar Gyöngy Egyesület eseményei

A Magyar Gyöngy Egyesület tagjai idén rendhagyó módon táboroztak.

A Velencei tó helyett most a gyógyfürdőjéről ismert Bogács volt a helyszín. Az öt napos szakmai tábor főszervezője a TEMI Fővárosi Művelődési Háza volt, akik első alkalommal hirdettek népi ékszerkészítő szaktábort. Programjukhoz pályázati támogatást is nyertek az NKA Közművelődési és Népművészeti kollégiumától.

A tábor helyszíne – Jurta Szabadidőközpont – ideális volt az elmélyült szakmai munkára. A közösségi térben kényelmesen, kitűnő fényviszonyok mellett dolgozhattunk.

A program témája: a Mezőkövesden gyűjtött pityegő kaláris elkészítése, valamint a matyó motívum kincs gyöngyre való feldolgozása, döntően a gyöngyhímzés és gyöngyszövés technikájával.

A szakmai programot a tervek szerint valósítottuk meg. Az első nap az utazásé, az egymással és a helyszínnel való ismerkedésé volt. Aki akart gyöngyöt fűzött, vagy megmártózott a kellemes gyógyvízben. A 2. napon tárlatvezetővel megnéztük a Matyó Múzeumot és nagy örömünkre a “Múzeumok rejtekéből – ritkán látott matyó kincsek” című kiállítást a Közösségi Ház emeleti nagytermében. A 3. napon a Kisjankó Bori Emlékházat tekintettük meg. A matyó  viselet és a korabeli tárgyi környezet különlegesen gazdag szín és formavilága mindnyájunkra nagy hatással volt.

A továbbiakban az önálló tervezés és annak gyakorlati megvalósítása történt. Fűztük, szőttük, varrtuk a gyöngyöt, és amikor már nagyon sokat ültünk, úsztunk egyet.

A résztvevők többsége gyakorlott gyöngyfűző volt, a huszonkét fő táborozó közül 11-en voltunk az egyesületből.

A programzáró kiállításon bemutattuk a pityegő kalárist, és a többi saját tervezésű darabot. Készültek karkötők, nyakláncok, gyöngyhímzett tarisznyák, medálok.

A tábor értékelésénél mindenkinek tetszett a helyszín, a választott tájegység. Többen megfogalmazták, hogy a program különleges értékének az önálló tervezés lehetőségét érezték. Az új technikából ízelítőt kaptak, de az elsajátításához több időre és gyakorlásra lenne szükségük.

Szeretnénk jövőre is visszatérni a táborozni!

Nagy Gyöngyi, szervező