M-Art eseményei

M-Art eseményei

  • Ültetéstől a kosárfonásig –  szakmai konferenci

2015. január 30.

SÁRKERESZTÚR

A találkozó célja a magyar kézművesség kosárfonó hagyományainak bemutatása a nagyközönségnek, a kosárfonó kézművesek találkozásának elősegítése, valamint lehetőség biztosítása a szakma gondjainak megvitatására. Az egynapos esemény középpontjában a következő kérdés áll: hogyan változott napjainkban a kosárfonás képzése, milyen nehézségekbe ütközik az anyagbeszerzés, melyek a továbblépési lehetőségek.

Helyszín: Bella István Művelődési Ház (Sárkeresztúr, Szent István u.1.)

A konferencián való részvétel ingyenes.

Felhívjuk a jelentkezők figyelmét, hogy a rendezvény idejére minden kosárfonó műhely, szakköri csoport számára kiállítási lehetőséget biztosítunk, ahol alkotásaikat bemutathatják az érdeklődőknek. A kiállítás rendezését 10 órától minden szakkör maga végzi egy dekoratőr segítségével.

A jelentkezési lapon jelezzék kiállítási szándékukat és azt, milyen installációra tartanak igényt az építéshez. Választható installációs eszközök: asztal, posztamens, szék, takaróvászon (terítő).

 Étkezés és szállás igényelhető:

A jelentkezésben kért étkezést és szállást, a helyszínen a szolgáltatónál kell fizetni.

Étkezés: 2015. január 30. szombat: ebéd, vacsora: 1000 Ft/fő

Szállás: 2015. január 30. szombat: 2.200 Ft/fő (kollégium jellegű szálláshelyen)

Jelentkezési határidő: 2015. január 16.

Jelentkezni a Fejér Megyei Művelődési Központ honlapján (www.fejermmk.hu) lehet, a felhívás alatt található regisztrációs felületen.

 A szakmai nap szervezői: A Fonódás Kulturális Egyesület, a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága, a Fejér Megyei Művelődési Központ és a Sárkeresztúri Önkormányzat

A konferenciát a NKA Közművelődés és Népművészeti Kollégiuma támogatja.

Bővebb információ: Komendó Gabriella, 22/313-175, 06-30/955-1742; gabriellakomendo@fejermmk.hu

  • Kézműves advent

Megnyílt a XIV. Adventi kiállítás a Művészetek Háza kiállítótermében. A gazdag nép- és iparművészeti tárlaton Pest, Komárom-Esztergom, Veszprém és Fejér megyei alkotók pályázati munkái, valamint Békés megye élő népművészetének alkotásai láthatók.

A rendezvény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a kézműves hagyományokra, bemutassuk régiónk, és az idén meghívottként Békés megye népművészetét. Békés megyéből 15 fős kézműves alkotócsoport is érkezett a tárlat megnyitójára. Számukra kétnapos szakmai programot szerveztünk, ahol bemutattuk Székesfehérvár történelmi értékeit és a Rác utcában működő két alkotóházat, népművészeti alkotótevékenységeinket is.

A pályázatra beérkezett népművészeti alkotások válogatását és minősítését a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának szakértői végezték, a karácsonyfadísz és iparművészeti alkotásokat pedig a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. által felkért szakértő bizottság minősítette.

Százhetvenkét alkotással neveztek az adventi kiállításra, a két zsűri a kiállításra 77 népművészeti és 38 iparművészeti alkotást javasolt. A minősített munkák közül 12 alkotás kapott “A” minősítést, “B” minősítést 41 alkotás szerzett, “ajándéktárgy” kategóriába pedig 1 alkotást soroltak. A bírák szerint a kézművesek egyre nívósabb munkákkal pályáznak az adventi tárlatra.

A kiállításra pályázóknak, valamint a meghívott kiállítóknak emléklapot nyújtottunk át. A megnyitót követően kézműves foglalkozást tartottunk a Játékkészítő Műhely és a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület tagjaival.

A tárlat megnyitóján az Alba Regia Alapfokú Művészeti Iskola táncosai, Szabó Dániel és Still Réka járult hozzá az adventi hangulathoz.

A december 31-ig látogatható tárlatot Botos József Csokonai-díjas koreográfus ajánlotta a megnyitó közönségének figyelmébe:

Ünnepnap ez a mai, nem csak az adventi előeste miatt, hanem azért is, mert az alkotó emberek munkái előtt tisztelgünk. A főhajtás megillet minden alkotót, akik életünket szebbé, harmonikusabbá és boldogabbá teszik. Így van ez a világ kezdete óta. Nevezhetjük ezeket a teremtő embereket akár népművészeti, vagy iparművészeti alkotóknak is. Vajon miért van az, hogy minden korban időről-időre fontosnak érzik az emberek ezeknek a hagyományoknak, mesterségeknek az őrzését és továbbadását? Sokan úgy gondoljuk, hogy azért, mert értékeket és tudást adnak át nekünk – az apáink és az őseink tudását adják tovább.

Az 1970-es években elindult a táncház-mozgalom és ezzel együtt megjelentek a tárgyalkotó népművészek: a szövők, hímzők, faragók, a fazekasok széles tábora is. És a fiatalok felfedezték újra a magyar népművészetet. Az 1970-es években az MMK munkatársaként láthattam ennek a népművészeti mozgalomnak, és különböző területeinek, az úgynevezett háromdimenziós művészeteknek /díszítő, faragó, fazekas/, valamint a hímző, szövő, és népi kismesterségek területének kibontakozását és fejlődését.

Örömmel tölt el, hogy részese lehettem annak a kornak, amit a magyar népművészet reneszánszának neveznek, és azóta kivívta már az egész világ elismerését. Láttam fejlődésüket az első botladozásaiktól a mostani kiállításig és tanúsíthatom, hogy hatalmas utat tettek meg. Ma már a táncház-mozgalommal együtt európai, sőt világszínvonalat értek el. Bizonyítja ezt az országos kirakodóvásár, a Mesterségek Ünnepe világsikere is, amely rendezvény már több évtizede sikerrel működik. Mára már jelen vannak a kézművesek valamennyi városban, községben a kiállításokon, vásárokon és mindenütt, klubok, szakkörök működnek sok-sok közösséget alkotva.

Bocsássanak meg elfogultságomért, de itt Székesfehérváron meggyőződésem, hogy Vojtkó Editke nevét nem szabad kihagyni ebből a folyamatból. Mert tanúsíthatom, hogy a kezdeteknél Ő volt az, aki úttörőmunkájával igen sokat tett ezért a művészeti területért.

Ennek szép eredményeit látjuk itt a kiállításon is. Láthatjuk Békés megye élő népművészetét is és bemutatkozásuk megerősíti azt, hogy milyen sokszínű a magyar tárgyalkotó kultúra.