M-ART eseményei

M-ART eseményei

  • Rác utcai szakmai alkotótáborok

2014. július 20-26. között szerveztük meg a VIII. Országos Bútorfestő és a II. Fehérvári kézműves alkotótábort. A táborok a Nemzeti Kulturális Alap és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége pályázatainak finanszírozásával valósultak meg.
Az alkotótáborok a fehérvári Rác utcai skanzenben, a Fejér Megyei Művelődési Központ Mesterségek Házában és a Fehérvári Kézművesek Egyesületének Kézművesek Házában működtek. Az egyhetes alkotótábort elsősorban felnőttek, de fiatalok számára is szerveztük. A táborra jelentkezők a bútorfestéssel, a bőrművességgel, a szálasanyagokkal (csuhékosár-készítéssel), a nemezelés technikájával ismerkedhettek meg.
A kézművesek alkotóházában szervezett bútorfestő szaktábor idén különleges szakmai programot is kínált a táborba jelentkezőknek. A szaktábor résztvevők megismerkedhettek a bútorrestaurálás technikájával, gyakorlati fogásaival, valamint a régi mintakincs tanulmányozását követően festettek mai lakásokban is használható bútorokat.
Az egyhetes képzés 2014-ben meghívott szakmai vezetője Cz. Budai Katalin festettbútor-készítő népi iparművész, az alkotótábor vezetője Radetzky Jenőné bútorfestő, népi iparművész, a bútorrestaurálás szakmai előadója Franta Dezső restaurátor, művészettörténész volt.
A másik épületben, a Mesterségek Házában szerveztük meg a II. Fehérvári kézműves alkotótábort. Az egyhetes tábor különlegességét az adta, hogy a felnőtt és az ifjúsági korosztály egy helyszínen, külön csoportokban dolgozhatott, azonban a szomszédos műhelycsoportokhoz átjárhatóságot is biztosítottunk. A résztvevők akár több szakmát is kipróbálhattak.
A bőrműves szakmai képzést Sipos Tamás bőrműves, a népművészet ifjú mestere irányította, a szálasanyagok – csuhékosár-készítést – oktatását Bárány Mara szálasanyag-oktató, népi iparművész vezette, a nemez tárgykészítést – a játékoktól az ékszereken át – foglalkozásokat Kluge Kövesi Krisztina nemezoktató vezette.
A táborban igen szép és míves alkotások születtek.
A két tábor tagjai esténként közös programokon is találkozhattak, ahol – a hagyományőrzés szem előtt tartásával – Fejér megye népművészetével ismerkedhettek meg Varró János népzenei oktató és Vakler Anna népdalénekes irányításával.
A hét nagyon gyorsan eltelt. Köszönet az oktatóknak és minden segítőnek, aki munkájával hozzájárult, hogy Székesfehérváron a két alkotótábor létre jöhetett – jövőre is tervezzük a ifjúsági és felnőtt alkotótáborok megvalósulását.