M-ART eseményei

M-ART eseményei

 • M-ART egyesület bemutatkozott a Civil napon. Idén kilencedik alkalommal mutatkoztak be a fehérvári civil szervezetek a Városház téren, ahol sport- és kultúrakövetekkel, hagyományőrzőkkel, természetbarátokkal és egészségvédőkkel is találkozhatott minden érdeklődő
  A Civil napon egyesületünk tagjai ízelítőt adtak éves szakmai tevékenységükből.
  Idén a sárbogárdi gyermek fafaragó szakkör tevékenységét, valamint a móri és a székesfehérvári faragó szakkörök szakmai munkáját mutattuk be. Szarka Pál faragó által készített, a M-ART egyesület tulajdonában lévő fából készült ügyességi játékokkal, és Váraljai Péter fafaragó mester nyári táborokban készített játékaival, igazi játszóteret varázsoltunk a város főterére.
  M-ART egyesülete díjazásba is részesült, mint a legtöbb helyi civil szervezettel kapcsolatot tartó szervezet.
 • M-ART egyesület októberi, novemberi programjaiCÉHES KÉZMŰVES HAGYOMÁNYOK A KÖZÉPKORI SZÉKESFEHÉRVÁRON
  Ősszel induló kézműves programsorozat általános iskolásoknak a Mesterségek Házában
  Foglalkozásainkon a középkori céhek életével, tevékenységével ismertetjük meg a résztvevő csoportokat.
  Választható foglalkozások:
  Október 21. A céhek működése
  Kötélverés, céhbehívó tábla készítése
  November 4. Vándorlegények
  Aranyművesség (ékszerkészítés), Vándorkönyv készítése
  November 18. Mesterré avatás
  Bőrműves szakma, mesterremek készítéseRészvételi díj: 500.-Ft/fő
  Jelentkezni a Művészetek Háza honlapján (www.fejermmk.hu) lehet, a felhívás alatt található regisztrációs felületen.
  A programsorozat Székesfehérvár Megyei Jogú Város támogatásával valósul meg.KÉZMŰVESSÉG, HAGYOMÁNY, KÉSZSÉGFEJLESZTÉS
  Kézműves programsorozat általános iskolásoknak a Mesterségek Házában
  A helyi hagyományok megismerését, ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó kézműves tevékenységek bemutatását kínáljuk a Mesterségek Házába ellátogató osztályoknak.
  Október 27. Játékok textilből, fából, termésekből
  Játékok készítése
  November 10. Márton napja
  Hangkeltő züzülő készítése, gyertyakészítés
  November 24. Téli ünnepi szokások bemutatása
  Adventi koszorú, mézeskalács készítése
  Részvételi díj: 500 Ft/fő
  Jelentkezni a Művészetek Háza honlapján (www.fejermmk.hu) lehet, a felhívás alatt található regisztrációs felületen.
  A programsorozat Székesfehérvár Megyei Jogú Város támogatásával valósul meg.
 • MintaKINCStár – a népművészeti anyanyelv.

  Több mint negyvenen vettek részt október 14-15-én a MintaKICStár szakmai napokon a Művészetek Házában. Idén ősszel fő témáink a minták, jelek, jelképek voltak. Az népművészeti anyanyelv, kifejezési formavilág mely művészeti ágtól függetlenül lelhető fel a népművészeti tárgyakon.
  Elméleti előadások és gyakorlati foglalkozások váltogatták egymást.
  Pénteken az érdeklődők megismerkedhettek a Hagyományok Háza tevékenységével, terveivel. Beszprémy Katalin, a Népművészeti Módszertani Műhely Tárvezetője ismertette az intézmény sokoldalú tevékenységét a tanúsítványt adó képzésektől a nyitott műhelyeken keresztül a gyermekprogramokig. Tevékenységüket folyamatosan alakítják a felmerülő igények és a lehetőségek.
  Következő előadónk Komendó Gabriella, a M-ART egyesület elnöke ismertette az egyesület munkáját, majd köszöntette szakmai napunk gyakorlati foglalkozásainak vezetőit. A délelőtti program befejezéseként Csiki Lóránt meséjét hallgathattuk meg. Az élő szóval elmondott mese fontosságáról, szerepéről kaphattunk ízelítőt. Egy lelkes résztvevőnk, Kovalik-Tényi Tekla két gyönyörű széki népdal eléneklésével örvendeztetett meg bennünket még ebéd előtt.
  A délutáni programunkhoz a forgószínpad megoldást választottuk, 3 csoportra osztva a résztvevőket. Nagy Marival gyékényfigurát készítettek, illetve nemezeltek a csoportok igényének megfelelően. Csiki Lóránttal fúrtak-faragtak, zuzogót és gyékénytutajt készítettek. Sevella Zsuzsával, a MintaKINCStár kiadványok szerzőjével különféle játékokat készítettek népi motívumok felhasználásával. Készültek kirakók, mártixok, formakeresők, varázsképek.
  A szakmai programunkat szombat délelőtt Máthé Lajos – a Napvilág Alapítvány elnöke – A tulipán motívum a magyar népművészetben című előadása vezette be.
  A nap további részében Sevella Zsuzsanna vezetésével többféle technikával ismerkedhettünk meg. Többek között tulipán mintákat festetek, hengereltek, pecsételtek, satíroztak, maszatoltak. Készültek zsugorfóliából „ékszerek”, medálok, zsinórmintákat (sujtás mintákat) rajzoltak és csavartak. Egyszóval alkottak. Népművészeti mintákat, formákat használva, alakítva.
  Reméljük, hogy az NKA Népművészet Kollégiuma által támogatott, most elkezdett munkát 2017 tavaszán újabb szakmai napon folytathatjuk majd.