M-ART eseményei

M-ART eseményei

 • Fehérvári gyermek fafaragó alkotótábor
  Fafaragó szaktábort hirdettünk Székesfehérváron, 13-16 éves fiatalok számára, olyan alkotóhetet, ahol szakemberektől speciális fafaragó fogásokat tanulhattak.
  Az egyhetes alkotótábor szakmai vezetője Láng György szakoktató és Dr. Gulyás Antal faműves volt.
  Az alkotótábor minden résztvevője készített magának faragókést, többen a tábor tagjai közül az első faragókésüket készítették el.
  A pengét a sárbogárdi Révész Késes Műhely biztosította a tábor résztvevői számára.
  Láng György fafaragó vezetésével a kopjafák népi motívumait tanulmányozták, a vésők használatát tanulhatták meg a résztvevők. A kopjafák díszítései régmúltunk népművészetének képi világát reprezentálják.
  Kós Károly szerint “a fejfák bárkit tájékoztatnak a halott vérségi hovatartozásáról, neméről, életkoráról, vagyoni helyzetéről, foglalkozásáról. A kopjafák faragásának módja és alkalmazásának a szokása egyaránt a magyarok kereszténység előtti egyistenhitéből ered…”
  Dr. Gulyás Antal szakoktató irányításával a tábor tagjai régi faanyagból gyermekjátékokat készítettek. Az egyhetes tábor alatt készült síp, guruló kistraktor, poháralátét, kard is a mester irányításával.
  Idén nagyon érdeklődő, ügyes fiatal csapat alakult a jelentkezőkből. Ezért meghívtuk Sáricz Gyuláné fafaragót, sütemény-nyomófa készítőt is, hogy mutassa be a mézesek ütőfái készítésének módját. Az ügyesebbek még a móri kvircedli és macskapracli nyomófát is elkészítették.
  Táborunkban 10 fő vett részt. Alkotóhetünk végén kiállítással búcsúztunk el a nyártól, bemutattuk, milyen szép alkotások születtek az egy hét alatt.
 • Nagy örömmel vettünk részt augusztusban a kézművesség, a népművészet legnagyobb hazai rendezvényén.
  Idén a Budapest Történeti Múzeum egyik udvarában vártuk az érdeklődőket augusztus 18-21. között. Terecskénket otthonosan, játékszoba-szerűen tudtuk berendezni. Információs pultunk és sátrunk mellett játszó szőnyeggel, tárgysimogató polccal, festő állványokon elhelyezett óriás kirakókkal, színezőkkel, furfangos feladatokkal vártuk a kisebbeket – nagyobbakat.
  Játékaink alapját a MintaKINCStár foglalkoztató füzetek alkották. Az eddig megjelent Fák és Papírra hímezve kiadvány mellett a nyomdai előkészítés alatt álló Virágok c. kötet feladataival itt találkozhattak először a látogatók.
  A MintaKincstár foglalkoztató sorozat már óvodás kortól használható szülői segítséggel. Az iskolás korosztály lépésről-lépésre kidolgozott és felépített útmutatás alapján önállóan is használhatja. Sevella Zsuzsanna a játékok fejlesztője úgy állította össze a gyűjteményt, hogy logikus, áttekinthető, egymásra épülő sorozatot alkossanak, melyek együtt, de külön-külön is játszhatók.
  A sorozat célja a hagyományőrzés, az elődeink által használt mintakincs megismertetése és megőrzése, az ismeretek bővítése, megerősítése. A játékok Fejér megyei hímzésminták felhasználásával, továbbgondolásával készültek.
  Játékkészítő műhelyünk az alkotóművészeket összefogó M-ART egyesület tagjaként, Fejér megyét is képviselte a várban. Az egyesületünk és a műhelyünk tagjai úgy gondolják, hogy a művészeti anyanyelv elsajátításában fontos a hagyományos mintákkal való megismerkedés.
  Öröm volt számunkra az önfeledten játszó, feladatokat megoldó, kíváncsi gyerekeket, felnőtteket látni. Nagyon sok érdeklődővel alakult ki rövidebb-hosszabb beszélgetés, mely során céljainkról, terveinkről is tudtunk a munkánk iránt érdeklődőkkel beszélgetni. Reméljük 2017-ben újabb füzetekkel, játékokkal tudunk majd megjelenni és újabb eredményekről, kezdeményezésekről számolhatunk be a látogatóknak ezen a rendezvényen.