M-ART eseményei

M-ART eseményei

X. ORSZÁGOS BÚTORFESTŐ HÉT

2016. július 25-29.
Ifjúsági és felnőtt korosztály számára, kezdőknek és haladóknak
A táboron résztvevők megismerhetik a Székelyföld háromszéki tájegység bútorfestészet motívumaival, festészetével, technikai fogásaival.
A tábor szakmai vezetője:
Haszmann Gabriella Csernátoni bútorfestő,
A tábor vezetője: Radetzky Jenőné bútorfestő,
Helyszín: Mesterségek Háza (Székesfehérvár Rác utca 20.)

NÉGY MESTERSÉG FORTÉLYAI

2016. augusztus 1-6.
Kézműves Alkotótábor, gyermek, ifjúsági és felnőtt népművészeti alkotótábor.
A tábor résztvevői megismerkedhetnek, a bőrműves, a nemezműves, a fazekas mesterségekkel, a csuhé ékszer és a sásszőnyeg készítésével.
Tábor szakoktatói: Fazekas: Csuporné Angyal Zsuzsa, nemezkészítő: Kaszás Ákos, bőrműves: Sipos Tamás, csuhéműves: Bárány Mara
Helyszín: Mesterségek Háza (Székesfehérvár Rác utca 20.)
Jelentkezési határidő: 2016. július 22.

FEHÉRVÁRI GYERMEK FAFARAGÓ ALKOTÓTÁBOR

2016. augusztus 22-26.
Zárd le a nyarat egy jó táborral a Mesterségek Házában.
(Székesfehérvár, Rác utca 20.)
Olyan 10-16 éves fiatalokat várunk, akik szívesen töltik szabadidejüket alkotással.
A táborban résztvevők megismerkedhetnek a fafaragás alapfogásaival és egyszerű fajátékok készítésével.
A tábor vezetői: Láng György, Dr. Gulyás Antal faművesek.
Jelentkezési határidő: 2016. július 31.

A táborokra jelentkezni a Művészetek Háza honlapján lehet a felhívás mellett található regisztrációs felületen www.fejermmk.hu

Bővebb információ: Komendó Gabriella, 22/313-175, 06-30/955-1742 gabriellakomendo@fejermmk.hu

XXIII. Fehérvári Csipkehét

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat- Dunántúli Regionális Társasága és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület közös szervezésével, XXIII. alkalommal rendeztük meg a Fehérvári Csipkehét alkotótábort. A tábor résztvevői a tüll csipkék és modern csipkeékszerek technikai fogásaival ismerkedtek meg.

Az első Fehérvári Csipkehét 23 évvel ezelőtt a Fejér megyei alkotók számára szervezett mesterképző volt, mely az évek során országszerte ismertté vált. A tábor sikerét változatos programjainak köszönhette, hiszen mindig új és különleges technikákkal ismerkedhettek meg a résztvevők. Idén 15fő csipkeverő jelentkezett az alkotóhétre. A fehérvári továbbképzésre Nyíregyházáról, Zalaegerszegről, Tatabányáról, Budapestről, Pécsről és Székesfehérvárról érkeztek. A táborra jelentkezők közül szállást kért 12fő alkotó és ebből 5 éjszakát töltöttek fehérváron.

Az idei csipkehét meghívott szakmai vezetője Kárpáti Veronika csipkeverő volt.

A tábor első napján a tavaly készített alkotásokból is rendeztek kiállítást, valamint bemutatták a továbbfejlesztett új ötleteket és az idei év szakmai kihívásait is.
Az ország minden részéből érkezett tucatnyi mester és kezdő csipkeverés iránt érdeklődők az eredeti minták segítségével a tüll csipkevariációk készítését gyakorolták.
A csipkék elkészítésének technikai nehézsége nem riasztotta el az új jelentkezőket sem, mivel idén is, a csipkeverés iránt érdeklődő kezdő csipkeverők is jelentkeztek a kézműves alkotóhétre.

Minden évben szervezünk különleges programokat a tábor résztvevői részére. Idén a Mesterségek Házában szerveztünk bemutatót, ahol a helyi borászattal és a gasztronómiai fogásokkal reprezentáltuk a helyi értékeinket.

A hét nagyon gyorsan eltelt. Köszönet az oktatóknak és minden segítőnek, aki munkájával hozzájárult, hogy Székesfehérváron huszonharmadik alkalommal is létrejöhetett a Fehérvári Csipkehét.
A jövő év alkotótáborának szakmai terveivel váltunk el és azzal, hogy jövőre Magyarország egy új különleges csipke hagyományait ismerhetjük meg.

A tábor megvalósulását a NKA Népművészet Kollégiuma támogatta.