M-ART eseményei

M-ART eseményei

  • Fontunk, szőttünk, arattunk
    Sárbogárdon találkoztak a szalma-, a csuhé-, a sás- és a gyékényfonók

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága által szervezett szakmai programnak – a Fonódó szálak, aratódíszek ünnepe szakmai találkozónak – az Evangélikus Gyülekezeti Ház adott otthont május 21-én Sárbogárdon. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásának köszönhetően a rendezvényen bemutatkoztak a Dunántúli szálas alapanyaggal (szalma, csuhé, sás, gyékény) dolgozó műhelyek, szakkörök, amatőr kézműves alkotók.

A találkozó május 21-én a szakkörök kiállításával kezdődött, ahol a kézművesek és csoportok szakköri alkotásaikkal mutatkoztak be.
A kiállítás megnyitóján a Sárbogárd-Sárszentmiklós Evangélikus Gyülekezet lelkésze, Váraljainé Melis Orsolya köszöntötte a résztvevőket. Megnyitójában elmondta, hogy a kézművesség nagyon fontos értéke minden településnek, hiszen ezek a kis közösségek mentik meg, adják tovább a mára kevesek által ismert és alkalmazott helyi népművészeti motívumokat, értékeket. A találkozó résztvevőit Bárány Mara, a NESZ Szálas-anyagos Szakmai Bizottságának elnöke is köszöntötte és röviden kitért arra, hogy a szakterület igen nagy gondban van, hiszen egyre kevesebben tanítják, tanulják meg ezeknek a változatos alapanyagoknak a hagyományos felhasználását, technikai fogásait.

A találkozó szakmai előadásokkal folytatódott, az előadások célja a szalma, a csuhé, a sás, a gyékény alapanyagok sokszínű feldolgozási lehetőségének bemutatása volt.
Elsőként Arató szokások a magyar néphagyományban címmel Varró Ágnes, a Szent István Király Múzeum munkatársa, néprajzkutató tartott előadást, ezt követően a Heves megyei Fedémesről arató és summás dalokat hallhattunk Nemcsics Kinga népdalénekes előadásában, majd Tüskés Tünde szalmafonó, népi iparművész Játékok a természetben található fonható anyagokból címmel tartott képes prezentációt. Végül Bárány Mara csuhéműves, népi iparművész Kísérletek a kukoricacsuhéval és sással címmel tartott előadást.

A találkozót 14 órától további szakmai-módszertani előadásokkal, bemutatókkal, gyakorlati foglakozásokkal folytatták. A bemutatót öt mester vezette. A szék ülőkéjének gyakorlati befonását sás alapanyaggal Négyes Tímea, Baranya megyei sásfonó tartotta, mellette Kövi Rózsa veszprémi gyékényfonó tartott kézműves foglalkozást hosszúszemes szakajtó kötésből. A legnagyobb sikerű kézműves foglalkozásokat a szalmafonó mesterek tartották: Szabó Karola és lánya, Szukits Éva Veszprém megyei szalmafonók az aratódíszek technikai elemeiből tartottak továbbképzést. A Fejér megyében már csak egyedül tevékenykedő, martonvásári Benkő Barnabásné 83 éves szalmafonó a szalmafonás alapfogásait mutatta meg az érdeklődőknek.
Bárány Mara egy különleges dunántúli eszköz- és szövéstechnikával készült szőnyegkészítési technikát mutatott be, a faddó használatát csuhé alapanyaggal.

Idén is azzal az elhatározással váltak el a résztvevők, hogy folytatják a szakmai rendezvénysorozatot, mely új lehetőséget ad a csoportoknak a továbbképzésekre, gyakorlati bemutatókra.
Köszönet illeti a helyi szervezőket, a Sárbogárd-Sárszentmiklós Evangélikus Gyülekezeti Ház házigazdáját, lelkészét, Váraljainé Melis Orsolyát és Váraljai Pétert a kiváló vendéglátásért.

  • M-ART egyesület alkotótáborai

NÉP-MESE-ZENE-TÁNC Tábor – hagyományőrzés kicsit másképp
2016. június 24 – 28.
Táborunk témanapjai a kéz kiművelésén kívül a gondolkodásról, a kreativitásról, a zenélésről, a táncról, a meséről, az alkotásról szólnak.
Helyszín: Tölgyes Tábor – Balinka
Jelentkezési határidő: 2016. május 12.

X. ORSZÁGOS BÚTORFESTŐ HÉT
2016. július 25-29.
Ifjúsági és felnőtt korosztály számára, kezdőknek és haladóknak
A táboron résztvevők megismerhetik a Székelyföld háromszéki tájegység bútorfestészet motívumaival, festészetével, technikai fogásaival.
Helyszín: Mesterségek Háza (Székesfehérvár Rác utca 20.)
Jelentkezési határidő: 2016. július 10.

XXIII. FEHÉRVÁRI CSIPKEHÉT
2016. július 4-8.
Felnőtt csipkeverő szaktábor kezdőknek és haladóknak
Helyszín: Művészetek Háza (Székesfehérvár, III. Béla király tér 1.)
Jelentkezési határidő: 2016. június 12.

NÉGY MESTRSÉG FORTÉLYAI
2016. augusztus 1-6.
Kézműves Alkotótábor, gyermek, ifjúsági és felnőtt népművészeti alkotótábor.
A tábor résztvevői megismerkedhetnek, a bőrműves, a nemezműves, a fazekas mesterségekkel, a csuhé ékszer és a sásszőnyeg készítésével.
Jelentkezési határidő: 2016. július 22.

FEHÉRVÁRI GYERMEK FAFARAGÓ ALKOTÓTÁBOR
2016. augusztus 22-26.
Zárd le a nyarat egy jó táborral a Mesterségek Házában.
(Székesfehérvár, Rác utca 20.)
Jelentkezési határidő: 2016. július 31.

A táborokra jelentkezni a Művészetek Háza honlapján lehet a felhívás mellett található regisztrációs felületen www.fejermmk.hu

Bővebb információ: Komendó Gabriella, 22/313-175, 06-30/955-1742 gabriellakomendo@fejermmk.hu