M-ART eseményei

M-ART eseményei

Alkotóházak Hétvégéje a Mesterségek Házában

A Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák III. Országos Hétvégéje című, francia kezdeményezésű európai sorozathoz a Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete tagjaként már harmadik alkalommal csatlakozott a Mesterségek Háza. Ennek a tematikus hétvégének az volt a célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a népi alkotóházakra és a kézműves műhelyekre, megmutathassuk, milyen fontos kulturális értékek hordozói ezek a helyszínek.

Az országos szakmai programsorozat részeként a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza szakkörvezetői és a M-ART egyesület tagjai tartottak foglalkozásokat az alkotóházban. Minden nap más-más műhely mutatkozott be, és az érdeklődők ki is próbálhatták a kézműves szakmák alapfogásait. A ház látogatói április 1-től 3-ig bepillanthattak a szövő, a kosárfonó, a hímző, a bőrműves, a fafaragó, a csuhékosár-készítő és a játékkészítő műhelyek munkáiba.

Az alkotóházba érkező érdeklődőket nyárias meleg fogadta, de az időjárás mégsem volt olyan jó, hogy a kézművesek az udvarra is kitelepedjenek, így a foglalkozások – amelyekre közel nyolcvan ember látogatott el – házon belül zajlottak.

Program országos rendezői: Népművészeti Egyesületek Szövetsége; Népi Kézműves Alkotóházak Országos Egyesülete

Hímes tojásokkal játszottunk a királydombon

Húsvéthétfőn  a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Fejér Megyei Művelődési Központ húsvéti játékra hívta a helyi fiúkat, lányokat.

A programot már 10 éve szervezzük Székesfehérváron, a palotavárosi Királyparkban. A hagyományokat követve mutatjuk be a fiataloknak a régi húsvéthétfői szokásokat, játékokat. A bemutatót és a tojásjátékokat Berta József hagyományőrző díjas népművelő és Bertáné Beviz Ágnes vezették.

A királydombon olyan játékokat játszottak a hímes tojásokkal a résztvevők, melyek Fejér megyében is ismertek voltak.

Természetesen a legnépszerűbb gyermekjáték volt a tojásgurítás. A gyerekek felsorakoztak a domboldalon, mindenki egy-egy tojással a kezében, majd legurították a lejtőn. Ha valamelyik tojás eltörött, gazdája kiesett a játékból. Az nyert, akinek a tojása épen maradt, és a legmesszebbre gurította azt.

Nagyon sok játékot játszottak a résztvevők: többek között kipróbálhatták a tojásdobást pénzérmével és a tojás koccintást is. Volt olyan játék, amibe a felnőttek is beszálltak és nagy örömmel dobálták a hímes tojásokat az ág közé.

Nagypénteki foglalkozások a Mesterségek Házában

Március 25-én, nagypénteken a Játszótárs Játékkészítő Műhely és a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága tagjainak közös szervezésével húsvéti játékokat és tojásfestés rejtelmeit ismerhették meg az érdeklődők.

A Mesterségek Háza két termében tartottuk a foglalkozásokat, kint igazi fagyos idő fogadott mindenkit, ennek ellenére nagyon sokan látogattak el a rendezvényre. A nagyteremben kézműves foglalkozáson résztvevők a nagypénteki tojásfestés hagyományait ismerhették meg a megye két tojásfestőjétől. Zsovák Klára írókázos tojásdíszítési technikáját, Gelencsér Julianna berzseléses tojásdíszítési fortélyait mutatta meg az érdeklődőknek. A tojásfestő bemutatóra Radetzky Jenőné tojásfestő oktató is ellátogatott.

A tojásfestő bemutatók mellett, az alkotóház kistermében a Játszótárs Játékkészítő Műhely tagjai is várták a fiatalokat: Sevella Zsuzsanna és Gonda Emma szakmai irányításával izgalmas papír technikákat próbálhattak ki a gyerekek és a felnőttek: készültek tojásos üdvözlőlapok, az ünnepi asztalra pedig virágos ültetőkártyák. Minden egyes elkészült alkotás egyedi és megismételhetetlen lett.

Késő délután a gyerekek nagy örömére a rossz idő ellenére is megszerveztük a tojásvadászatot a Mesterségek Háza udvarán.

Fonódó szálak, fonható szálak, aratódíszek ünnepe

2016. május 21-én 10.00 órától
Helyszín: Sárbogárd-Sárszentmiklós Evangélikus Gyülekezeti Háza
Sárbogárd, Köztársaság út 200.

A dunántúli szakmai műhelyek találkozója és a bemutatkozó kiállítás célja a Fejér megyében kevésbé ismert magyar szálasanyag kézműves mesterségek – a gyékény-, sás-, szalma-, csuhéfonás – elméleti és gyakorlati bemutatása a nagyközönség és szakmai találkozó szervezése a szakma kézművesei számára.
Jelentkezni a Művészetek Háza honlapján (www.fejermmk.hu) lehet, a felhívás alatt található regisztrációs felületen.
A kiállítás csak május 21-én tekinthető meg.

Bővebb információ: Komendó Gabriella, 22/313-175, 06-30/955-1742 gabriellakomendo@fejermmk.hu, magyarart@gmail.com

Tavaszi, Nyári hagyományaink

Kézműves programsorozat a Mesterségek Házában

Ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó hagyományos kézműves tevékenységek megismerését kínáljuk a Mesterségek Házába (Székesfehérvár, Rác utca 20.) ellátogató osztályoknak.

Részvételi díj: 600 Ft/fő

Jelentkezni a Művészetek Háza honlapján (www.fejermmk.hu) lehet, a felhívás alatt található regisztrációs felületen.

Május 12. Fagyosszentek

Foglalkozás: gyertyakészítés, időjóslások, szokások

Május 26. Pünkösdi szokások

Foglalkozás: virágkoszorú készítése, pünkösdi játékok

Június 9. „Kicsipünkösd”

Foglalkozás: gyógynövények bemutatója, gyermekjátékok készítése vízparti növényekből

Minden foglalkozás iskolai helyszínekre is kikérhető.

A foglalkozásokkal kapcsolatban további információ kérhető:

Komendó Gabriella,  22/313-175, gabriellakomendo@fejermmk.hu