M-ART eseményei

M-ART eseményei

Tavaszi, nyári hagyományaink

Kézműves programsorozat folytatódik a Mesterségek Házában
Ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó hagyományos kézműves tevékenységek megismerését kínáljuk a Mesterségek Házába (Székesfehérvár, Rác utca 20.) ellátogató osztályoknak.
A foglalkozásokon maximum 35 fős, minimum 10 fős csoportokat tudunk fogadni, előre egyeztetett időpontban. A foglalkozásokat csütörtökön 9–12 óráig és 13–15 óráig, óránkénti váltásokban tartjuk.
Részvételi díj: 600 Ft/fő
Jelentkezni a Művészetek Háza honlapján (www.fejermmk.hu) lehet, a felhívás alatt található regisztrációs felületen.
Választható foglalkozások:
Február 18. Zsuzsanna napja
Foglalkozások: hangszerkészítés, sípkészítés, köcsögduda készítése

Március 10. Böjti szokások
Foglalkozás: népi ételek, böjti hagyományok, népi játékok, ördöglakatok készítése

Március 17. Szent Gergely vitézei nap
Foglalkozás: tintakészítés, íróka, tollkészítés

Március 31. Fehérvasárnap
Foglalkozás: pirostojás-játékok, barátságkötés, fonaljátékok

Advent a Rác utcában

December 20-án a negyedik adventi hétvégével zárult a Játszótárs Játékkészítő Műhely és a M-ART közös adventi programja a Rác utcában, a Mesterségek Házában.
A négy adventi vasárnapon változatos programokkal vártuk az érdeklődőket. A karácsonyi készülődés minden fontosabb eleme/mozzanata szerepelt a programunkban.
Készítettünk ünnepi dekorációt, asztali kiegészítőket, pohár- és tányéralátéteket, ültető kártyákat, képeslapokat, színezőket, kirakókat, társasjátékokat.
Az adventi koszorú, a szaloncukor, a macskapracli, a mézeskalács, a textiljátékok, a gyékény ablak és ajtódíszek készítése is változatos lehetőséget kínált a hozzánk érkezőknek.
Boldog új esztendőt kívánnak a M-ART egyesület és a Játszótárs Játékkészítő Műhely tagjai.

Adventi Népművészeti Kiállítás

Betlehemek, színes szőttesek, formás kerámiák, hímzett terítők, faragott és csuhéból készült tárgyak és megannyi más szép és hasznos tárgy látható a hagyományos Közép-dunántúli adventi nép- és iparművészeti kiállításon. A kiállítás december 31-ig volt látható a Művészetek Háza kiállítótermében. A kiállítás megnyitóján dr. Lackovits Emőke néprajzkutató, a népművészeti zsűri tagja a tárgyalkotó népművészet reneszánszáról beszélt. Mint mondta, a paraszti életforma átalakulásával, majd megszűnésével ezek a kézműves foglalkozások szinte kihaltak, de aztán az urbanizálódó társadalomban újra felmerült az igény ezekre a tárgyakra. Kiemelte, hogy ez a népművészeti örökség feltámasztását, újragondolását, tudatos, szervezett keretek között történő újra fogalmazását indította el. A múzeumokban őrzött emlékanyag alapján a hagyományos formákat, technikákat alkalmazva új tárgyakat létrehozva a népművészet második, egyben új életét teremtődött meg.
A szervezést, a pályáztatást és a tárgyak zsűriztetését a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-Dunántúli Regionális Társasága (M-ART) bonyolította le.
A „Szép jelen, szép csillag, szép napunk támadt” Adventi Népi- és Iparművészeti tárlatra beérkezett kézműves munkák közül a szakértők külön kiemelték, és dicséretben részesítették a következő alkotókat és munkáikat:
– dr. Gulyás Antalné: Szőttes fényvédő függöny és díszpárna,
– Játszótárs Játékkészítő Műhely, Sevella Zsuzsanna tervező, Hegedüs Orsolya grafikus: Mesés Minták világa- kreatív színező- és foglalkoztatófüzet (figurális és terülőmintás),
Karácsonyi teríték-szett fejér megyei minták felhasználásával,
– Jakab Andrásné: Lepoglavai kis terítő, Pillangó

Gratulálunk az alkotóknak!