M-ART eseményei

M-ART eseményei

ADVENTI KIÁLLÍTÁS

KÖZÉP-DUNÁNTÚLI NÉP ÉS IPARMŰVÉSZETI KIÁLLÍTÁS ÉS PÁLYÁZAT

A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága és a Fejér Megyei Művelődési Központ Művészetek Háza pályázatot hirdet nép- és iparművészeti formatervezés, valamint karácsonyfadísz és képeslapok tervezése és kivitelezése témában.
A pályázatra olyan alkotásokat várunk, melyek a mai modern lakások ünnepi kiegészítői lehetnek, belső formavilágába beilleszthetőek. Pályázhatnak komplex tematikus lakásbelsőkkel, lakberendezési tárgyakkal, szalvétákkal, kellékekkel, díszdobozokkal illetve különböző használati tárgyakkal.

A pályázatra várjuk egyéni jelentkezők, valamint közművelődési, oktatási és egyéb intézmények szakköreinek, művészeti műhelyeinek, alkotóközösségeinek pálya munkáit.

A kiállításra nevezett pályaművek zsűrizését a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft., valamint a Hagyományok Háza által felkért szakemberek végzik. A nevezett alkotások az értékelés után hivatalos zsűriszámot kapnak.

A kiállításon való részvételhez előjelentkezés szükséges!
Jelentkezési határidő: 2015. október 31.
Nevezni a Művészetek Háza honlapján (www.fejermmk.hu) lehet, a felhívás alatt található regisztrációs felületen.
A pályaműveket 2015. november 13-ig kell leadni.
A zsűrizés díjának összege 2000 Ft/tárgy, melyet személyesen kell befizetni a tárgyak leadásakor.
A zsűrizések időpontja 2015. november 16-17.
Az elfogadott alkotásokat az adventi iparművészeti kiállításon mutatjuk be.

A kiállítás 2015. december 3-án nyílik meg a Művészetek Háza kiállítótermében.

ADVENT A RÁC UTCÁBAN

Mesterségek Háza, Székesfehérvár, Rác utca 20.
November 29-től vasárnaponként (december 6, 13, 20) 10-18 óráig
A karácsonyi készülődésre hangolódva kézműves foglalkozásokkal várjuk az adventi időszakban a gyermekeket és a felnőtteket.
Részvételi díj: 500 Ft/kupon/foglalkozás

ŐSZI, TÉLI, TAVASZI HAGYOMÁNYAINK

Kézműves programsorozat a Mesterségek Házában
Novemberben is folytatódik a program általános iskolai osztályoknak, helyszín és időpont egyeztetése telefonon.
November 12.
November 26.
Részvételi hozzájárulás: 500 Ft/fő

ŐSZI, TÉLI HAGYOMÁNYAINK

Ősszel induló kézműves programsorozat a Mesterségek Házában

Ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó hagyományos kézműves tevékenységek megismerését kínáljuk a Mesterségek Házába (Székesfehérvár, Rác utca 20.) ellátogató osztályoknak.

A foglalkozásokon maximum 35 fős, minimum 10 fős csoportokat tudunk fogadni, előre egyeztetett időpontban. A foglalkozásokat csütörtökön 9-12 óráig és 13-15 óráig, óránkénti váltásokban tartjuk.
A gyerekek két kisebb csoportban sajátíthatják el a népi kézművesség egyes fogásait. Minden alkalommal egy-egy egyszerűbb tárgyat készítenek a kézműves mester segítségével, amit a foglalkozás végén hazavihetnek magukkal. Foglalkozásainkon mindig természetes alapanyagokból dolgozunk.

Választható foglalkozások:
Október 15. A fonó
Foglalkozások: fonások, karkötők, gyerekjátékok a szabadban, közben kukoricapattogtatás

Október 29. Tollfosztó
Foglalkozások: süteménykenő toll készítése, a tollfosztás technikájának bemutatása

November 12. Márton napja
Foglalkozások: pásztorok szokásai, hangkeltő züzülő készítése

November 26. Katalin napja
Foglalkozások: lakodalmi grillázstorta készítésének bemutatója, gyertyakészítés

December 3. Advent
Foglalkozások: adventi koszorú, mézeskalács készítése

December 10.Luca napja
Foglalkozások: karácsonyi illatzacskó készítése, lucabúza és lepény készítése

December 17. Karácsonyi szokások
Foglalkozások: szaloncukor, karácsonyi díszek, szalmadíszek készítése

Felhívjuk a figyelmet, hogy külön kérhető tárgyalkotó népművészeti bemutató is, mely foglalkozás egy adott szakma alapanyag-ismeretét és technikai fogásainak gyakorlását tartalmazza.
A bemutató foglakozások közül választható szakmák: szövő, hímző, paszománykészítő, csipkeverő, kosárfonó, fafaragó, bőrműves, nemezkészítő, fazekas, gyertyamártó, gyékényfonó, halászháló-készítő, hímestojás-festő, kötélverő, mézeskalács-készítő, szalmafonó.

A program szervezője:
A Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat- dunántúli Regionális Társasága
A programsorozat Székesfehérvár Megyei Jogú Város támogatásával valósul meg.

A programokhoz információ kérhető:
Komendó Gabriella, 22/313-175, gabriellakomendo@fejermmk.hu

Ifjú szövők és nemezművesek Fehérváron

Fiatal szövők és nemezművesek találkoztak ma Székesfehérváron: a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága (M-ART) szervezésében idén is városunk adott otthont a XI. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázaton indult szövők és nemezművesek szakmai találkozójának és kiállításának.
Az 1995 óta kétévente megrendezett, vagyis már húszéves múlttal rendelkező pályázatra magyarországi, és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó, 11-25 év közötti fiatalok nevezhettek. A pályázatot meghirdető Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Kézműves Alapítvány, a Debreceni Művelődési Központ, valamint az egyes kézműves kategóriákat gondozó intézmények rendszeres lehetőséget kívánnak teremteni a bemutatkozásra, a megmérettetésre, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére. A pályázat szövő és nemezműves kategóriájának szakmai találkozóját harmadszor szervezték városunkban, a Rác utcai Mesterségek Házában. A találkozót Kecskeméti Róbert citerás, hangszerkészítő, a népművészet ifjú mestere és Balázs Lilla citerás, népdalénekes, a népművészet ifjú mestere hangulatos műsora vezette be, a résztvevőket Komendó Gabriella, a találkozót szervező M-ART Egyesület elnöke köszöntette.
Az egész napos eseményt megnyitó Mátrai-Nagy Andrea etnográfos, a Debreceni Művelődési Központ Tímárházának egységvezetője elmondta: az elmúlt hetekben a pályázat egyes kategóriáinak találkozóin azt tapasztalta, hogy csökken a kézműves szakmák iránti érdeklődés, a képzésekben résztvevők száma – hiszen több szakiskola is megszűnt az elmúlt években -, de a szövők és nemezkészítők esetében kevésbé érzékelhető ez a tendencia. A kiállítást látogató közönség is tapasztalhatja majd, hogy nem csak a pályázatra beadott munkák száma magas, hiszen közel 130 alkotás érkezett, de a színvonaluk is bizakodásra ad okot. Mátrai-Nagy Andrea köszönetet mondott az oktatóknak ezért a magas színvonalú képzésért, a fiatalokat pedig arra biztatta, hogy minél több ehhez hasonló rendezvényen vegyenek részt, minősítessék munkáikat, hiszen akkor is hasznos tapasztalatokat szereznek, ha egy-egy pályázaton nem az első három hely valamelyikén végeznek.
A megnyitó után a szervezők és a résztevő intézmények képviselői emlékszöget ütöttek be a Mesterségek Háza udvarán található vastuskóba. A régi időkben ugyanis a mesterlegények, akik céhes vándorútjukat töltötték, szöget vertek be emlékül minden olyan város vastuskójába, ahol megfordultak.
A szakmai nap előadásokkal folytatódott: Vetró Mihály nemezműves, a Nádudvari Népi Kézműves Szakiskola művészeti igazgatója a közép-ázsiai nemez hagyományokról beszélt, Franta Dezső restaurátor, művészettörténész a latin-amerikai textileket mutatta be az ókortól napjainkig, Kányási Holb Margit Ferenczy Noémi-díjas textilművész pedig “Népi kézművesség – kulturális folytonosság” címmel tartott előadást. A találkozó zárásaként a Malom utcai Táncházban Kányási Holb Margit, Ferenczy Noémi-díjas textiltervező iparművész, a zsűri tagja nyitotta meg a pályázat szövés, nemez kategóriájának október 10-ig látogatható kiállítását, és itt adták át a díjakat, okleveleket, emléklapokat is.
A díjazottak:

Vászon szőttes

16-25 éves közösségi:
Különdíj: Bálicsi Integrációs Oktatási Nevelési Központ, Pécs
Oktató: Tóth Zsófia, Lőrincz Etel, Várnagy Gabriella
I. díj: Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves
Szakiskolája és Kollégiuma
Oktató: Galánfiné Schmidt Teréz

16-25 egyéni:
I. díj: Vancsa Boglárka, Nádudvar
Oktató: Galánfiné Schmidt Teréz
II. díj: Tóth Zsófia Eszter, Eger
Oktató: Lőrincz Andrásné

Gyapjú szőttes

16-25 éves közösségi:
I. díj: Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Nádudvari Népi Kézműves
Szakiskolája és Kollégiuma
Oktató: Galánfiné Schmidt Teréz
II. díj: Bálicsi Integrációs Oktatási Nevelési Központ, Pécs
Oktató: Tóth Zsófia, Lőrincz Etel, Várnagy Gabriella
III. díj: Dr. Török Béla Speciális Szakiskola, Budapest
Oktató: Simó Ildikó

16-25 éves egyéni:
I. díj: Nyilas Anetta, Nádudvar
Oktató: Galánfiné Schmidt Teréz
II. hely: Majoros Noémi, Nádudvar
Oktató: Galánfiné Schmidt Teréz
III. hely: Petes András, Veszprém
Oktató: B. Dobos Teréz

Nemez

16-25 éves közösségi:
I. Atilla Király Gimnázium, Aba
Oktató: Józsa-Szaka Erzsébet Katalin