M-ART eseményei

M-ART eseményei

NÉPI KÉZMŰVES ALKOTÓHÁZAK ÉS MŰHELYGALÉRIÁK II. ORSZÁGOS HÉTVÉGÉJE”

2015. március 27.-28.-29-én
A rendezvény célja, hogy a népi kézműves alkotóházak, nyitott műhelyek, nyitott galériákban folyó tevékenységet minél szélesebb körben népszerűsítse, hagyományos tárgyi örökségünk továbbvitelét, annak megújítási törekvéseit bemutassa. A szakmai napokon a Mesterségek Házában bemutatóznak és kézműves foglalkozásokat tartanak a M-ART egyesület kézműves szakkörvezetői és csoportjai.

Székesfehérvári szakmai program
Palotaváros – A kézműves örökségünk

helyszín: Fejér Megyei Művelődési Központ Mesterségek Háza, (Székesfehérvár Rác u. 20.)
Nyitvatartási idő: 2015. március 27-én (péntek) 17.00-20.00 óráig
2015. március 28-án (szombat) 10.00-20.00 óráig
2015. március 29-én (vasárnap) 10.00- 17.00 óráig

NAGYPÉNTEKI HÍMES TOJÁSFESTÉS

2015. április 3-án 15 órától
helyszín: Mesterségek Háza (Székesfehérvár, 8000 Székesfehérvár, Rác u. 20.)
Követve a régi hagyományokat, egy igazi lányos-asszonyos délutánt szervezünk nagypénteken délután a Mesterségek Házában.
A régi szokás szerint a nők ezen a napon jöttek össze hímes tojást díszíteni. E nap gazdag hagyományait ismerhetik meg a programra látogatók, a megye szakavatott tojásfestőinek vezetésével.

TOJÁSGURÍTÓ VERSENY, JÁTÉKOK HÍMES TOJÁSOKKAL

2015. április 6-án 14 órától
Hétfőn délután, várunk fiúkat, lányokat egy közös játékra, Székesfehérvárra a Királyparkba a királydombhoz.
A játékokat Berta József és Bertáné Beviz Ágnes vezeti.
Nevezési feltétel és a játékokhoz szükséges eszközök: a Játékokhoz minimum 3 db főtt tojás, és egy 50ft-os érme!

ÜLTETÉSTŐL A KOSÁRFONÁSIG

A Fonódás Kulturális Egyesülete, a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társasága, a Művészetek Háza és a Sárkeresztúri Önkormányzat által szervezett szakmai programnak – az Ültetéstől a kosárfonásig – a Bella István Művelődési Ház adott otthont január 31-én Sárkeresztúron.

A találkozó a műhelyek, szakkörök, mesterek kiállításával kezdődött, ahol az alkotások megtekintése mellett mindenki röviden bemutatta műhelyét munkáit és tevékenységét.

Még a délelőtti programba Sárkeresztúri vendéglátók meghívták a rendezvény résztvevőit a helyi műhelyükbe is ahol bemutatták a TÁMOP Komplex telep-program keretében létrehozott vessző előkészítéséhez vásárolt, épített új eszközöket. Tanulságos volt a délelőtti kirándulás, mert az ültetésben és kosárfonásban is gyakorlott mesterek, oktatók, szakemberek további tanácsokkal is segítették a helyi műhely további működését.

A találkozó délután szakmai előadásokkal folytatták, az előadások célja volt a szakma gondjainak megvitatására, az anyagbeszerzés nehézségei, valamint a kosárfonó ültetvények telepítése, gondozása. Az egynapos esemény középpontjában a következő kérdés állt: hogyan változott napjainkban a kosárfonás képzése, milyen nehézségekbe ütközik az anyagbeszerzés, melyek a továbblépési lehetőségek.

Ültetéstől a kosárfonásig címmel tartott előadást Fecske Pál agrármérnök, aki az előadásában felhívta a figyelmet, hogy az egész országban csökkent a fűztermesztése és így nagyon jó lehetőséget látott meg Sárkeresztúr Önkormányzata a fűzvessző telepítésével. Előadásában kitért arra is, hogy a kosárfonó fűz ültetése mellett az energiafűz telepítése is nagyon jó gazdasági lehetőségeket nyújt a települések lakói számára. Előadásában bemutatta, hogy a saját kertvégében ültetett energiafűz több százalékkal is csökkentette a családi ház éves fűtési költségeit.

Ezt követően Nagy Zoltán kosárfonó oktató és vesszőültetvény tulajdonosa a Vesszőtelepítése a kertünkben című előadásában mutatta be a család birtokában lévő nadrágszíj parcella kosárfonóvessző beültetésének folyamatát, nehézségeit. Előadása végén külön kitért a kész kosarak értékesítésének tervére és egyéni értékesítési lehetőségekre is.

Székely Éva kosárfonó szakoktató , a  Hagyományos kosárformák és minőségük címmel a kosárfonás minősítéséről és a szakmai továbbképzésekről beszélt. Végül a hely házigazdája, az Csutiné Turi Ibolya, Sárkeresztúr polgármestere a TÁMOP Komplex telep-program keretében műhelyt és vesszőültetvény létrehozásáról beszélt.

A találkozót este 19 órától szakmai-módszertani előadásokkal, bemutatókkal, gyakorlati foglakozásokkal folytatták. A bemutatót két kosárfonó mester vezette a zöldvessző feldolgozásának bemutatóját vezette Barnáné Újvári Hajnalka mezőfalvi kosárfonó, a hántolt vessző feldolgozását és a kosárfenék készítésének variációit mutatta be Kis Róber székesfehérvári kosárfonó. Külön bemutatót tartott a sárkeresztúri kosárfonó műhely tagja Bari Károly kosárfonó.

Idén azzal az elhatározással váltak el a résztvevők, hogy folytatják a szakmai rendezvénysorozatot, mely új lehetőséget ad a csoportoknak a továbbképzésekre, gyakorlati bemutatókra.

Köszönet illeti a helyi szervezőket, a Sárkeresztúri Balla István Művelődési Ház dolgozóit és vezetőjét a kiváló vendéglátásért.