Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • Büszkék vagyunk…

Egyesületünk egyik alapító tagja Dr. Kovács József fafaragó népi iparművész „Aranykoszorú” életmű díjat, a Kocson élő Vass Henrik fa-és csontfaragó népi iparművészünk, pedig „Kocsért” Aranygyűrűt kapott a településen végzett munkájáért. A fiatal alkotó a KEM Megyei Prímadíj jelöltje, drukkolunk a sikeréért. Minden szavazatot köszönünk!

  • Kapunyitogatók

Az NMI KEM Megyei Irodájával tovább folytatjuk a kistelepüléseken a művelődési terek nyitását. Ácsteszéren, Unyon, Csatkán és a határon túli Dunamocson mutattuk be alkotóink munkáit és az egyesületünket. Számos jó gyakorlattal segítettük a helyi közösségeket és újak létrejöttét. Egy-egy alkalommal mestereink tartottak bemutatókat, foglalkozásokat. / www.nmi.hu /

  • Újra öltünk, örökítünk…

Elindult az NMI KEM Megyei Irodájának projektje, amelyben egyesületünk szakemberei tevékenyen vesznek részt.

  • Mesterségek dicsérete a Szabadság téren

Budavári színvonalon rendezhettük meg ez évben a már hagyományos régi komáromi mesterségek ünnepét.

A háromnapos rendezvény Hornok Magdolna „Mesterek és mesterségek…” festménykiállításával és tárlatvezetésével kezdődött. A festményein megjelenő mesterek felkutatása egyfajta néprajzi gyűjtés és az emberi kapcsolatok szép példázata.

A második naptól esztétikus faházakban mutatkoztak be egyesületünk mesterei. A 16 népi iparművész, csuhéfonó, fazekas, szövő, tűzzománcozó, kőfaragó, kovács, babakészítő, csipkeverő mesterségeket tárt az érdeklődők elé. Vendégeink voltak a „Hagyomány és innováció” projektünkhöz kapcsolódóan a Győr-Sopron-Moson megyei Népművészeti Egyesület tagjai a Győri Kékfestő Műhely képviselői Gerencsér Zsolt, Tóth Ildikó és a höveji hímzés mestere Véghné Lőrincz Ágnes.

A népi szellemi kultúrára épülő műsorok, népzene, néptánc, népi játékok, gyerekjátszók, vásári kikiáltók, mutatványosok színesítették, erősítették a rendezvényt. A Jókai bableves főző verseny mindig kedves színfoltja a programnak.

A program harmadik napján, a Máltai Nap is megrendezésre került, ami nagyon jó ötlet volt, hiszen így a fiatal korosztály egy helyszínen két rendezvénynek is részese lehetett.

Egész hétvégére benépesült Komárom főtere, igazi kisvárosi hangulat uralkodott az idelátogatók és a résztvevők megelégedésére. http://www.hidtv.net/videok/2014/09/26/mestersegek-dicserete/

www.komarom.hu ,      www.komaromtv.hu

  • „Hagyomány és innováció” Szakmai Napok

A nyári alkotó tábor után a Népművészet Hete keretében érkezünk újabb állomásához a projektnek. 2014. november 14-15-16-án Szakmai napokat tartunk, ahol újabb technikák megismerését kínáljuk programunk ötleteléseinek bővítésére. A régi hagyomány és az újítani kívánó szemléletű érdeklődőket egyaránt szeretettel várjuk. Jelentkezés 2014. november 5-ig.

Jelentkezési lap a “Hagyomány és Innováció” szakmai napokra