Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • A KEM Népművészeti Egyesület május elsején az almásfüzitői AZAUM Római Kalandparkban a hagyományos Virágünnepen, a Florálián vett részt a nyitott műhelyekben, játszóházzal és mesterség bemutatóval a csolnoki Majálison, a Komáromi Napok keretében a Kézműves udvart egyesületi tagjaink alkották.

Foto_12

 • A Nemzeti Művelődési Intézet Megyei Irodájával, a Monostori Erődben megrendezett Országos Értéknapon a Nyergesújfalui Alkotóházban tevékenykedő tagjaink álltak helyt.

Foto_15

 •  A „Nyiss ránk” Péliföldszentkereszten megrendezett Fesztiválon a tokodi és nyergesi alkotóink tartottak nonstop játszóházat a gyerekeknek és az érdeklődő felnőtteknek.
 • Május 5-én nyílt Bertáné Lőcsei Krisztina Fazekas népi iparművész kiállítása Esztergomban a Dobó Kata Gimnáziumban.
 • A TÁMOP program 2. szakaszát kezdtük AZAUM-ban. Bevezető előadásokkal, amelyet majd táborok követnek.

Foto_25

 • Május 27-én Dr. Kovács József fafaragó népi iparművész, fafaragó továbbképzést tartott a csolnoki gyermekszakkörnek és az érdeklődő felnőtteknek Esztergomban lévő nyitott galériájában.

 • A nyergesújfalui Bóbita Óvoda 14 éve hagyományőrző kézműves nevelési program szerint dolgozik. Az óvodai évet, a hetente kézműves foglalkozásokon résztvevő kisgyerekek kiállítása zárja. Szerencsésen a foglalkoztató óvónők Gács Varga Sándorné és Raj Péterné alkotó tagunk, így a biztos szakmai vezetés mellett, egyesületünk támogatását is élvezik.
 • Május 29-én Szőnyben, a helyi Horgászegyesület tagjai lehettek részesei Orot István csipkekészítő és Dr. Kovács József népi iparművészek által tartott előadásnak és bemutatónak, amelynek témája a háló, szák, haltartó kötése volt. A horgászverseny kiegészítő programja sikert aratott a pecások körében, többen latolgatják, hogy megtanulják a hálókötést és saját haltartójukat maguk készítik el.

Foto_13

 • A Gyermeknap alkalmából egyesületi tagjaink megyeszerte tartottak a helyi rendezvényeken, iskolákban, óvodákban, művelődési házakban játszóházakat. /Lábatlan, Gyermely, Nyergesújfalu, Tokod, Komárom…/
 • „Kékfestő hagyomány és innováció”címmel szakmai kirándulást és szakmai napot rendeztünk. Május 31-én szakmai kirándulást hirdettünk Pápára a Kékfestő Múzeumba, ahol a hagyományos kékfestéssel ismerkedtünk meg, a komáromi Kisgalériában pedig Bódy Irén Munkácsy-díjas textilművész kiállításán az őáltala megújított nyomott textileket tekinthettük meg. Másnap a különféle nyomásokról hallhattunk előadást Ölveczky Gábor grafikus művésztől, amely az azt követő ötletbörzét segítette. A jelenlévők lelkesen ötleteltek és megalakult a Kreatív Stúdió 15 fővel. Hímzés, szövés, foltvarrás, szitanyomat,batik, rátét, csipke, kerámia, textilbaba, gobelin és még számos technikával készülnek a munkák a kiállításra. Július 7-től tábor keretében adunk lehetőséget a különféle technikák megismerésére és az alkotó csapathoz való csatlakozásra.

Foto_14

 • Akán az NMI Megyei Irodája által szervezett Kapunyitogató programon Ádám József fafaragó mutatta be szobrait és tartott bemutatót és játszót az egyesület képviseletében.
 • Júniusban megyeszerte a gyermektáborok közreműködői vagyunk.
 • Július 7-től Kreatív felnőtt tábort tartunk Szőnyben a kékfestő megújítása témában.