Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Reneszánsz nap

2016. február 27-én rendezték meg a szőnyi Petőfi Sándor Művelődési Házban a Reneszánsz Napot.
Minden év február utolsó szombatja. Kézműves vásári forgatag, gyermekműsor, reneszánsz táncház, előadások, kemencés ételek várták az érdeklődőket.

Idén 8. alkalommal rendezte meg a Szőnyi Kulturális Egyesület a már hagyománnyá vált reneszánsz napot. A rendezvény, hangulatában illeszkedik még a farsanghoz, de előrevetíti a megújulást, az újjászületést, középpontjában az alkotó ember áll.

Szombaton reggel a színházterem „vásártérré” alakult át, ahol a Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület 20 alkotója Vass Henrik fa-szarú-, csontfaragó, Juhász Sándorné, Keserű Mihályné, Raj Péterné, Aranyosi Attiláné , Karkó Józsefné csuhéfonók, Robotka László csuhéfonó népi iparművész, Kopócsi Józsefné fazekas, Bertáné Lőcsei Krisztina fazekas népi iparművész, Kovács József fafaragó, Janka Ferencné textiles, Füriné Nagy Edit művésztanár, Karászek Mária szövő, Nyikus Anna szövő népi iparművész, Orbán Irén gyapjúhímző, Orot István csipkekészítő népi iparművész, Szendrei Katalin, Regős Lídia és Kovács Zoltánné csipkekészítők mutatták meg szép kézműves munkáit.
Bemutatót tartottak, ki lehetett próbálni az agyagozást, csipkeverést, csuhézást, fonást, babakészítést, fafaragást meg lehetett tanulni a szolnoki zsinórkészítést, amely a szolnoki csipke alapja, de megismerkedhettek a reneszánsz reticella csipkével is.
A vásárban a kézművesek munkáin kívül lehetett sajtot kóstolni a Gusztasajt jóvoltából, illetve az Őszi Méhészet termékeit. Napközben reneszánsz sült almát kóstolhattak az érdeklődök. A délelőtt folyamán Kurdi Gábor a népművészet ifjú mestere, interaktív reneszánsz korabeli hangszer bemutatót tartott, aminek zárása képpen a gyerekek Páll Zsanett néptáncossal játszhattak, táncolhattak együtt a forgatag közepén.
Ebéd után a Napraforgók Citerazenekar és a Duna Népdalkör adott reneszánsz hangulatú énekes, zenés előadást. A napot az Újhold régi zene, régi táncegyüttes reneszánsz muzsikája és táncháza zárta.
A tavaszvárás sikeres volt, mert a nap megmutatta első sugarait, amely elcsalogatta a rendezvényre az embereket.
További információ, videó, Komárom város honlapján található „Hagyományaink nyomában” címmel http://www.komarom.hu/hir.php

Konferenciákon jártunk

“Ami él, annak meg kell újulnia”Az ígéretes cím beváltotta a hozzá fűződő reményeinket. A Zalaegerszegen rendezett tanácskozás előadásai nagy segítséget nyújtottak a népi desing, a kor igényeinek megfelelő anyag, funkció összhang megteremtésében, tervezésben. Ismereteket kaptunk a zsűrizésről, a kézműves utánpótlás helyzetéről. Fazekas, szövő, hímző, nemezes és fafaragó szekciókban szakemberektől kaphattunk választ felmerült kérdéseinkre. A tanácskozáshoz kapcsolódó regionális kiállításon ízelítőt kaptunk az itt folyó magas színvonalú népművészeti munkáról. Jó hangulatú, tartalmas együttlét volt.

Egyesületünk két fővel vett részt a Textiles Konferencián Békéscsabán. A küldöttek sok szakmai tapasztalattal, kellemes együttlét hangulatával tértek haza. A vendégfogadó Békésmegyei Népművészeti Egyesület ismét remekelt a bőséges, változatos szakmai és szabadidős programjaival. Köszönjük.

Szakmai kirándulás

A KEM Népművészeti Egyesület Kreatív Stúdiójának tagjai március 24-én szakmai kirándulást szerveznek. Úti céljuk a tolnai kékfestő műhely, Vargáné Kovács Veronika Hímzés gyűjteménye és Komjáthy Ágnes szövőműhelyének meglátogatása. A stúdió „Hagyomány és innováció” projektje szerint már ez az 5. kékfestő műhely, amelyekben a hagyományos kékfestő technikát követik nyomon az alkotók. A pápai, csornai, győri és a steinbergi műhelyek után a kortárs működő műhelyek látogatása következnek.