Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Komárom-Esztergom Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • Szeptember elején zajlottak a Bányásznapi rendezvények. Dorogon, Tatabányán, Mogyorósbányán, Oroszlányban vettek részt kézműveseink a rendezvényeken bemutatókkal, gyermekfoglalkozásokkal.
 • A Bányásznapon avatták Kajla Ferenc kőfaragó egyesületi tagunk Kútházát Tatabányán a Csónakázó tó mellett. Tatán az Öreg tó partján található ivókútja, amelyet most egy kútház elkészítése követett. Egy különleges, kilenc oszlopos, a bányaemléket is hordozó egymásra hangolt építmény együttes. Nagyszerű, hogy ez már a második köztéri alkotása.
 • A szőnyi Falunapon egyesületi tagjaink tartottak játszóházat.
 • Az NMI Megyei Irodájával együttműködve a Magyar Értékek Napján, Budapesten a Bazilikánál tartott rendezvényen tagjaink munkáiból és a Kreatív Stúdiónk innovációs anyagából állítottunk össze kiállítást.  Fiatal egyesületi tagunk nemcsak kézműves bemutatóval, de néptánccal, énekléssel is gazdagította megyénk megjelenését.
 • Minden évben szeptember közepén tartjuk Komáromban a „Mesterségek dicsérete” képnapos rendezvényünket. A város főterén, esztétikus faházakban mutathatják be a mesterek munkáikat és mesterségüket. A programhoz mindig színvonalas műsor társul délelőtt a gyerekeknek, délután és este a felnőttek kedvére. Már bevett gyakorlat, hogy a rendezvény népművészeti programját a KEM Népművészeti Egyesület szervezi.
 • Leányváron és Környén Nemzetiségi Napon vettek részt alkotóink. Természetesen az árusítás mellett nagy szerepet kapott a gyerekekkel való foglalkozás.
 • Jelentős esemény az egyesület életében, hogy egy taggal ott lehettünk a milánói delegáltak között. Beszámoló interjú megtekinthető: komaromtv.hu honlapon
 • Kreatív Stúdiónk Hagyomány és innováció programja nyomán megjelent a Szín, közösségi művelődés NMI kiadványban a program inspirálta tanulmány második fejezete is. A következő számban, a harmadik résszel zárul Lágler Péter tanulmánya. (1-2.rész az NMI honlapján olvasható)
 • Az MNI szervezésében tovább folytatódik a Kapunyitogató program, amely legutóbb Mogyorósbányán került megrendezésre. Az egyesület vándorkiállítással, az alkotók gyermekfoglalkozással vettek részt.
 • november 20-21-22-én tartjuk VI. Értékmentő Konferenciánkat, melynek témája a régi komáromi csizmadia mesterséghez kapcsolódik. Kibővítettük tímárok, vargák, csizmadiák, cipészek körre és a kortárs bőrműves mesterségekre. Mindenérdeklődőt várunk.
 • Szomorú hír, elhunyt kedves egyesületi tagunk Sántik Istvánné, Gizike, aki az ácsi hímző kör elhivatott vezetője volt. Utolsó pillanatig –amíg ereje engedte- hímezte a terítőket. Szeretett tagja volt az egyesületünknek, a közösségünk számára is fontos volt, mi voltunk a második családja. Emlékét megőrizzük.