Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

  • „Mában élő tegnap és holnap III., avagy a szálasanyag fonásának kultúrája napjainkban” címmel konferencia

„Mában élő tegnap és holnap III., avagy a szálasanyag fonásának kultúrája napjainkban” címmel szervezett tartalmas és családias konferenciát az egyesület a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen 2015. május 29-30-án, Szolnokon a Civil Információs Centrumban.

Mottója volt: „Jó a Gazdagság, de jobb a mesterség, mert ha a Gazdagság elvész is, megmarad a Mesterség.” /17. századi szappanfőző céh levelén szereplő, latinból fordított felirat/

A mottónak felhasznált idézet biztatást ad a tudomány karbantartására, vallja, amit tudunk a mienk, senki el nem veheti. Természetesen ez nagyszerű gondolat, de mi azt gondoljuk, ha karbantartható, ha nem is a gazdagság, de a gazdaság, próbáljunk meg tenni érte. Ez és a teljesesen megújulni látszó szálasanyag feldolgozó kultúra késztetett többek között bennünket a témával kapcsolatos konferencia 2015-ben való megrendezésének gondolatára és megvalósítására.

A konferenciát a vessző, gyékény, szalma, csuhé, sás megmunkálásával foglalkozó népi iparművészek, népi kézművesek – akiknek jórészt a megélhetést jelenti ez a kultúra – és érdeklődők számára szervezte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Népművészeti Egyesület és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége.

Fontosnak és szükségesnek tartottuk, hogy az országban többfelé megvalósuló továbbképzések, táborok, találkozók mellett, ahol a gyakorlat kapja a főszerepet, e népi kézműves mesterségek művelői elméleti felkészültségüket is karbantartsák, frissítsék. A konferencia által szakmai fórumot is biztosítottunk a különböző szálasanyag kultúrában munkálkodó alkotóknak, valamint lehetőséget teremtettünk a szakmai tapasztalatok átadására.

A szakmai program összeállításában közreműködő segítő partnerünk a Népművészeti Egyesületek Szövetségének Szálasanyag Szakmai Bizottságának előző elnöke, Székely Éva volt.

A konferencia megvalósulását az Nemzeti Kulturális Alap pályázati támogatása és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége társrendezői támogatása tette lehetővé.

A szakmai konferencia résztvevőit dr. Kállai Mária kormánymegbízott asszony köszöntötte 2015. május 29-én, Szolnokon, a Civil Információs Centrumban. Köszöntőjében kiemelte: a kézművesség és népi hagyományőrzés népszerűsítése a társadalmi szemléletformálás része kell, hogy legyen, hiszen segítségével őseink hagyományait menthetjük meg, valamint az értéktudatos lét a lelki egészséghez is hozzájárul.

Az első napon a konferencia résztvevői a szálas anyagokkal foglalkozó népi kézművesség mai helyzetéről, a csuhé, a szalma, a gyékény, a fűzfavessző és más alapanyagok beszerzési lehetőségeiről, az alkotók piacra jutási esélyeiről, értékesítési praktikákról, a Német Kosármúzeumról, valamint a népi iparművészeti zsűriztetés körülményeiről hallhattak előadásokat.

A konferenciára utazók elhozták magukkal alkotásaikat, melyből kiállítást rendeztünk a konferencia helyszínén „Élő hagyomány” címmel.  A vasúton utazás viszontagságait legyőzve megérkezett közénk Pál Miklósné, a NESZ elnöke, aki köszöntötte a konferencia résztvevőit és megnyitotta a kiállítást.

A két napos rendezvényre a megyében élő alkotókon túl többek között Tiszadadáról, Ágasegyházáról, Kazincbarcikáról, Kecskemétről és Nagykovácsiból is érkeztek résztvevők.

Az előadásokat követően az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban folytatódott a program, ahol részt vettek az „Egy úton – a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata alkotóinak kiállítása megnyitóján.

A konferencia második napján a résztvevők az ország cseresznyéskertjébe, Nagykörűbe utaztak, ahol Gregor Balázs szalmafonó mester műhelyét és gyönyörű tárgyait ismerhették meg, valamint bepillantást nyerhettek a tárgykészítés néhány különleges fortélyába is. Ez követően a település nevezetességeit látogatták meg, majd finom falusi ebéddel zárult a konferencia.

  • Sátorjavító-, felújító hétvége

Az elnökség az egyesület sátrainak javítása, a sátrak eső elleni védettségének növelése céljából önkéntes munkára hívja a Mesterségek Ünnepére utazó tagokat 2015. június 13-14.-ei hétvégére a tiszavárkonyi Alkotóházba.

  • Élő Népművészet regionális kiállítás

Az egyesület pályaműveket benyújtott tagjai részt vesznek a június 17-én Debrecenben megnyíló regionális kiállítás megnyitóján.

  • Waldorf Iskola tábora

Június 22-28. között a budapesti Vécsey úti Waldorf Iskola középiskolás tábora lesz a tiszavárkonyi Alkotóházban.