Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

1. Mesterségek Ünnepe – 2016

A Mesterségek Ünnepét a Népművészeti Egyesületek Szövetsége 1986-tól szervezi és rendezi meg minden évben a budai Várban.

A Heves megyei Népművészeti Egyesület tagjai közül 4 alkotó 1987-től vesz részt a rendezvényen. A 30 éves Mesterségek Ünnepe ma már nemcsak Magyarországon, de egész Európában a legnívósabb hagyományőrző rendezvény. Ezt a rangot, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a tagsága komoly munkájával és összefogásával tudta elérni, ezért a Mesterségek Ünnepén tagjainknak jelen lenni rangot és elismerést jelent.

A Mesterségek Ünnepe igazi vonzerejét és sikerét a színvonalas mesterség bemutatók garantálják. A Heves megyei Népművészeti Egyesületből 11 fő kézműves kapott meghívást.

Egyesületünk 2 db. játékműhelyt alakított ki:

Czipó Tamás fajáték készítő az érdeklődőkkel közösen készített pörgettyűket a gyerekek nagy örömére. Ezen kívül apró fajátékok is készültek a műhelyben 4 napon keresztül a látogatókkal közösen. Czipó Tamás fajátékai elbűvölték és megszólították nemcsak a gyermekeket, hanem a természetes alapanyagból készült fajáték iránt érdeklődő szülőket és látogatókat is. Öröm csillogott a gyermekek szemében, ahogyan a mester készítette a fajátékokat és kipróbálhatták, hogy hogyan készül az egyszerűnek tűnő pörgettyű.

Tóth Lóránt népi iparművész műhelyében szintén népi fajátékok készültek kicsiknek és nagyoknak. Tóth Lóránt Fafaragó- Fajáték készítő a látogatók szeme láttára készítette a csak rá jellemző fajátékokat, ami a természetes anyagból az emberi kéz és fantázia alapján jött létre. A kiállított tárgyaira, melyek különböző kiállításokon díjazásban részesültek sokan rácsodálkoztak.

Jelen volt Horváth Tibor a népművészet mestere, valamint Csanálosi Katalin népi iparművész a Bőrművesség kiváló képviselői.

Szontaghné Demeter Ágnes népi iparművész Lószőr ékszerkészítő, valamint Dohnál Tiborné és Mazánné Balogh Anna gyöngyfűző. Kovács Zsolt üvegfestő, Kupihár János fazekas, Erdélyi Boglárka játékkészítő, Fiala Magdolna szövő, valamint Berzeviczy-Fehér Jánosné a népművészet mestere viseletkészítő. Egyesületünk meghívta még Torba Ildikó szűrrátét készítőt, valamint Varga Csaba fafaragót is, aki a helyszínen a kürt faragás nagyon ritka tevékenységét mutatta be.

Teljes cikk 

képek
2. Bemutató faragás Bükkzsércen

Idén ötödik alkalommal rendezték meg Bükkzsércen a regionális favágó versenyt és megyei vadásznapot. Ennek a nagy népszerűségű rendezvénynek ismét egyik attrakciója , látványossága volt, hogy Kiss István egri fafaragó , egyesületünk tagja, a helyszínen faragott ki egy szobrot. Kezdetben láncfűrésszel végezte a nagyolást. Nagy számú érdeklődő vette körül a lombsátorral fedett helyet, ahol a reggel felállított két méter magas tölgy rönkből lassan kirajzolódott Tas vezér arca. A végső simításokat vésővel végezte el . A nap végére már a társaságok kedvenc fotózkodó helye volt a szobor. A most elkészült Tas szobra immár az ötödik vezér , aki arra vár hogy elfoglalja méltó helyét Bükkzsérc központjában kialakított téren, méltó emléket állítva a Honfoglalóknak. Itt majd Árpád vezetésével a hét vezér karéjozza Álmos, a szakrális vezető szobrát. Összesen nyolc darabból álló szobor együttesből immár Álmos , Árpád, Előd, Tas és Huba szobra elkészült. Gyülekeznek a vezérek, hogy ismét megkössék az örök szövetséget.

teljes cikk és fotók