Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

1. XXVIII. KISJANKÓ BORI ORSZÁGOS HÍMZŐPÁLYÁZAT ÉS KIÁLLÍTÁS

2016. július 1-én megnyílt a XXVIII. KISJANKÓ BORI ORZSÁGOS HÍMZŐPÁLYÁZAT.

A Kisjankó Bori Hímzőpályázat az egyik legrégebbi múlttal rendelkező pályázat, amely a népi hímzéshagyományokból kiinduló kézművesek számára háromévente nyújt lehetőséget arra, hogy megmérettessék magukat országos szinten.

A pályázatra öltözködés és lakástextíliák kategóriában összesen 429 pályamunka érkezett be, több mint 100 pályamunkával több, mint 3 évvel ezelőtt.

A szakmai zsűri döntése alapján a beérkezett pályamunkákból 211 pályamunka kapott zsűri számot.

A Kisjankó Bori Pályázat a legrangosabb pályázat, itt megjelenni és kiállítani rangot jelent!

A Heves megyei Népművészeti Egyesületből: Ízer Istvánné és Torba Ildikó pályázott.

Ízer Istvánné népi iparművész a demjéni hímző szakkör vezetője a Kisjankó Bori Hímzőpályázaton II. díjban részesült, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának Oklevelét vehette át.

teljes cikk és képek

2. Történelmi Emlékpark Aldebrőn

A megyében egyedül álló kezdeményezésként jött létre az aldebrői fafaragó tábor, hogy megalkossa Aldebrő történetét és a magyar történelem sorsfordító pillanatait feldolgozó Emlékparkot.

A Heves Megyei Népművészeti Egyesület, a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint Aldebrő Önkormányzatának együttműködése volt az alapja, hogy útjára indult ez a faluszépítés és közösség építés szép példája.

A közös gondolkodást , hosszú tervezési folyamat követte, melynek során kialakult koncepció mentén Kiss István fafaragó megtervezte azt a nagyszabású Emlékparkot, mely Aldebrőn kerül kialakításra.

A munkában Kiss István vezetésével Varga Csaba, Farkas József, Balatoni Tibor, Erdélyi László, Molnár János, Barta Zsolt, Trajmár Gyula és Czipó Tamás fafaragók vettek részt, a helybéli Lefler László asztalos mester és Matz Péter lakatos mester közreműködésével.

Az Aldebrői Történelmi Emlékpark, a múltját tisztelő, a jelent szebbé tevő, a jövőnek példát adó közösségi összefogás mintája lehet, melyre oly nagy szükség lenne minden település életében.

teljes cikk
Képgaléria

3. Lovászné Juhász Rita Népművészet Ifjú Mestere, Népi Iparművész

Lovászné Juhász Rita Népművészet Ifjú Mestere, Népi Iparművész hímző, csipkeverő, szövő és viseletkészítő, valamint a mátrafüredi Palóc Babamúzeum Vezetője és a Heves megyei Népművészeti Egyesület vezetőségi tagja.

Lovászné Juhász Rita különleges felkérésnek tett eleget! Június elején elkészült a Hatvany Lajos Múzeum által rendelt Grassalkovics Antal számára készült főúri ruha rekonstrukciója. A kiállítás megnyitón méltatták munkáját, mely állandó kiállítás keretén belül látható a Hatvan története című kiállításban.

Lovászné Juhász Rita számtalan szakkört vezet Heves megyében Detken, Gyöngyösön és Gyöngyössolymoson.

Lovászné Juhász Rita elkészítette a kisnánai Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat felkérésére a „kisnánai menyasszonyi” ruhát, melyet a Bánkon rendezendő palóc találkozóra vesznek fel először. Mindezekkel párhuzamosan a Palóc Néprajzi Magánygyűjtemény és Babakiállítás, amit üzemeltet, fogadja, a főleg általános iskolásokból álló csoportokat.

teljes cikk és képgaléria

4. A 90 éves Alagyi Jánosné köszöntése
Alagyi Jánosné Egerben született 1926. július 1-én.

Egerben végezte el a tanítóképzőt 1945-ben, majd a tanárit az egri főiskolán, történelem-ének szakon.

Mindig szerette a szépet és érdeklődött a múlt történései iránt, az Angolkisasszonyok ezt nagyon fontosnak tartották. . A tanítás mellett elvégezte a 3 éves díszítőművészeti tanfolyamot és a Tompa Béláné által vezetett 2 éves szövő tanfolyamot is. 1974-ben egy egész éven át tartó kiállítása volt az egri lajosvárosi Általános Iskolában a saját és a növendékei munkáiból.

Alagyi Jánosné elkezdte a különböző tájegységek viseletébe beöltöztetni a babákat, járta a falvakat azzal a céllal, hogy az ottani népviseletet tanulmányozza.
A népviseleti babái hűen őrzik egy-egy település viseletét.

Alagyi Jánosné elkészítette a közel múltban az egri Angolkisasszonyok ruhatárát, melyet 2013-ban megrendezett „Érték és szépség” kiállításon láthatott a nagyközönség. Az általa elkészített miniatűr kollekciók hűen őrzik és tükrözik az egri Angolkisasszonyok ruhatárának viseleteit.
Nagy örömmel és lelkesedéssel mutogatta végig az Ő babáit, mint saját gyermekeit és örvendezett mindegyiknek. Nap, mint nap megnézi, kézbe veszi, megigazítja a ruhájukat, hogy csinosan álljon, megsimogatja őket és rájuk mosolyog nagy szeretettel. Boldogan él és jó egészségben az Ő szerető családja körében.
Alagyi Jánosné 90 éves lett!

Kívánunk neki további jó egészséget és ilyen jó kedvet, amilyenben találtuk.

teljes cikk és fotók

5.KOLPING Alkotó tábor

Az egri Kolping Család kézműves alkotó tábort szervezett gyermekek részére. A tábor munkájában 14 fiú és 14 lány vett részt. A lányok az öltéseket, a varrást tanulták és gyakorolták . Zsebkendő tartót, tűpárnát, tolltartót varrtak nagy lelkesedéssel.

A fiúk három csoportban dolgoztak. Volt akik madáretetőt készítettek, mások tészta szaggatót faragtak. Öt bátor vállalkozó kis díszdobozt késztett. Az Ő munkájukat , Farkas József fafaragó, egyesületünk tagja irányította. Józsi bácsi segítségével megismerkedtek az ékrovásos díszítő faragás alapfogásaival. A tábor végeztével valóságos kis remekművek kerültek ki kezeik közül.

A tábor zárónapján , a Kolping Család jelenlétében mutatták be alkotásaikat egy kis kiállítás keretében az ifjú alkotók.

Képek