Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

 • NÉPI IPARMŰVÉSZ cím Szontaghné Demeter Ágnesnek. Szontaghné Demeter Ágnes lószőrékszer-készítő Népi Iparművész cím birtokosa 2016. május 27-től. 1992 óta foglalkozik lószőrékszer készítéssel, 6 éven keresztül a Németh György által szervezett Országos Lószőrékszerkészítő Táborban fejlesztette tudását. Tagja volt a Németh György által alapított ORSZÁGOS LÓSZŐRÉKSZERKÉSZÍTŐ CÉH-nek. Hatással voltak rá Bodrogi Sándor munkái, többször részt vett az emlékére rendezett kiállításon, legutóbb a 2015-ben rendezett Szakmai Konferencián és kiállításon, Nagykátán. Korábban gyöngyfűzéssel foglalkozott, de megtetszett neki az új anyag, a finom technika. 1994 óta vesz részt népművészeti kiállításokon, pályázatokon, vásárokon. Ékszereket készít, amelyeket szívesen díszít üveggyöngyökkel, csont- és fagyöngyökkel, a lószőrékszer-készítés hagyományait figyelembe véve, de fontos szempont azonban számára, hogy az ékszerei a mai ember számára viselhetők legyenek. Izgatják az új technikai megoldások, amelyeket maga fejleszt tovább. Feladatának tekinti a lószőrékszerek és a készítés népszerűsítését, megismertetését széles körben. Szontaghné Demeter Ágnesnek a Népi Iparművészeti Tanács Bíráló Bizottsága eddigi kiemelkedő és egyedülálló, művészi munkái alapján Népi Iparművész Címet adományozott.
 • Vendégségben MiskolconA Fügedi Márta Népművészeti Egyesület vendégségbe hívta Heves Megye két jelentős népművészeti egyesületét és alkotóközösségeit a Borsodi Fonó alkalmából. Alkotóházukban kiállítást rendeztek a hevesi Csillagvirág Népművészeti Egyesület és a Heves Megyei Népművészeti Egyesület alkotóinak munkáiból.

  Egyesületünket tizenhat mester képviselte, számtalan alkotással, a viselettől a szövésen, hímzésen át, fazekas munkákkal, fa és csontfaragásokkal, kerámia, gyöngy és lószőrékszerekkel, bőrműves munkákkal és festett üvegekkel . A vendég népművészek, népi kézművesek és kézművesek a tradicionális népi kismesterségek széles tárházat mutatják be az érdeklődőknek. Alkotásaikban benne rejlik az értékőrző, értékteremtő munka, szellemiség és még csipetnyi hevesi „íz”, amitől különlegesebbek, egyedibbek ezek a tárgyak, mint más tájegységeken. Heves Megyében így őrzik és mentik a magyar népi kultúra szellemi és tárgyi örökségét az utókornak.

  Az Alkotóház mini galériájában Kiss István fafaragó domborművekkel, szobrokkal mutatkozott be „Arc-Képek” című kiállításán a miskolci közönségnek.

  A Borsodi Fonó alkalmából a Diósgyőri Várba mestereink szakmai bemutatókat tartanak, ezzel is színesítve a kulturális programokat.

  képgaléria

 • Szakmai nap GömörbenA mátrai túra után a szakmai napok ez évi soron következő programja hazánk gömöri tájaira vezetett. Földrajzi, történelmi, idegenforgalmi és néprajzi értékekkel ismerkedtünk meg, mintegy folytatva a tavalyi dél-szlovákiai kirándulásunkat. Szilvásvárad felé utaztunk a Bükk északi oldalán, a Bán patak völgyében. Első utunk egy kedves testvér szervezet, a királdi Művész tanyára, a barkóság értékeit felkutató és őrző civil szervezet otthonába vezetett.

  A hazai Gömör központjában, Putnokon a múzeum állandó kiállítása révén idő-utazást tettünk a vidéki kispolgári, kisvárosi Mikszáth-i világba a helyi mesterek műhely berendezései révén.

  A következő állomásunk Kelemér volt, ahol megtekintettük Tompa Mihály emlékmúzeumát, és a helytörténeti kiállítást.Itt egy kis frissítő nyári zápor kapott el bennünket.

  Délben megérkeztünk Gömörszőlősre, A polgármester asszony vezetésével megismerkedtünk a skanzen jellegű faluval / mintegy 70 fő lakik itt / .Láttuk a Környezetvédelmi Intézet Oktató Központját, a bio kertet, a templomot, a galériát, az alkotóházat. Sikerült útban hazafelé megtekinteni az Ózd – szentsimoni templom 1650- ben festett kazettás mennyezetét, melyről rövid ismertetés hangzott el, a felmerülő szakmai kérdéseket is megbeszélve.

  ( Az idegenvezetés, szervezés és a beszámoló Gelsei Sándor érdeme volt, a képeket Kiss István készítette)

  képek:

  Királd

  Putnok

  Kelemér

  Gömörszőlős

  Szentsimon

 • XXXI. ORSZÁGOS FARAGÓPÁLYÁZAT ÉS KIÁLLÍTÁS id. Kapoli Antal emlékére31. alaklommal irták ki a pályázatot a pásztorművészet hagyományát követő faragók számára , melyet néhai id. Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a Népművészet Mestere neve fémjelez. Célja a magyar népi faragóművészet hagyományainak felhasználásával és továbbfejlesztésével a mai ízlésnek megfelelő, kiemelkedő színvonalú népi iparművészeti tárgyak készítése. 2016-ban 41 alkotó 121 tárggyal pályázott, melyből a szakértőkből álló szigorú zsűri döntése alapján a legszebb tárgyak kerültek a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban megrendezett kiállításba. A pályázatot a zsűri tagjaként szakmailag értékelte és a kiállítást megnyitotta: Bereczky Csaba Kálmán fafaragó, a népművészet mestere. Egyesületünket három faragó képviselte a pályázaton, mind hármuk alkotásai kiállításra kerültek. Bíró László kéregedényei, Varga Csaba faragott botja és kürtje, Kiss István busó maszkja és ónozott ostornyele került beválogatásra a kiállítási anyagba.

  A kiállítás 2016. augusztus 27-ig látogatható, keddtől szombatig 10–18 óra között

  képgaléria

 • Csipkeverő tábor KunmadarasonTÖBB, MINT CSIPKEVERÉS

  Bódi Klára Népi Iparművész vezette azt a csipkeverő szakkört, mely munkáját most egy táborral zárt Kunmadarason.
  Kedves tagunk személyes hangvételű beszámolója és képei ide kattintva megtekinthetők