Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

1.Nyitott műhely – Parád

Egyesületünk Parádi kirándulása során meglátogatta kedves tagját, Baji Imréné népi iparművészt, a Népművészet Mesterét. Ízelítőt kaphattunk munkásságából, vendégszeretetéből. Bemutató termében beszélt szakmai fogásokról, alapanyagokról. Felidézte életútját, sikereit. Megcsodáltuk  gyönyörű munkáit.

Parádon járva meglátogattuk Asztalos Johár fafaragó gyűjteményes kiállítását, majd Somfainé Elvira néni kalauzolásával a helyi palóc múzeumot és tájházat csodáltuk meg. Elvira néni nem csak a palóc élet mindennapjairól mesélt, hanem sok színes helytörténeti érdekességet és adomát is megosztott velünk.

Képek

2. Szakmai nap Mátrafüreden
Egyesületünk szakmai napjának következő állomása a mátrafüredi Palóc gyűjtemény és Baba kiállítás volt. Felidéztük a gyűjtemény alapítójának, Szakács Józsefnének emlékét. Lovászné Juhász Rita népi iparművész Palóc Babamúzeum vezetője előadást tartott a palóc viseletek jelentés hordozó szerepéről , majd bemutatta a gyűjteményt és a baba kiállítást. A gyönyörű, viseletbe öltöztetett babák  hűen őrzik a hagyományokat.

Képek

3. „Ami él, annak meg kell újulnia” – konferencia

„Ami él, annak meg kell újulnia” címmel regionális konferenciát szervezett Egyesületünk a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a EKMK  közreműködésével a népi kézművességről, 2016. április 29-én pénteken.

A konferencia témái:

  1. A modern kategória zsűrizésének tapasztalatai – előadó: Illés Vanda ov. Hagyományok Háza
  2. Népviseleti babák palócföldön – előadó: Bocsi Éva népi iparművész
  3. „Hagyomány és modernitás”– előadók: Csillagvirág Népművészeti Egyesület, Népművészet Mesterei
  4. Népi ékszerek a modern kategória  tükrében – előadó: Kiss Gabriella Népi iparművész

A konferencia  nagy sikert aratott. Nagyon tartalmas, értékes előadásokat hallhattak a jelenlévők a népi kézművességről. Maradandó élménnyel gazdagodhattak az alkotók és segítséget, tanácsot is kaptak a próba zsűrizés kapcsán. Az Észak-Magyarországi Népművészeti Egyesületek szép számmal  képviselték az Egyesületüket.

Képek

4. Mester és tanítványai

Horváth Tibor Sándor bőrműves, Gránátalma díjas, Népi iparművész, a Népművészet Mestere  és tanítványainak közös kiállítása

a teljes cikk

Képek