Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

1.  Kiállítás a Faluházban

A detki Népművészetek Házának alkotócsoportjai mutatkoztak be egy kiállítás rendezésével a Faluházban.
A március 18.-án nyíló kiállítás megnyitóján a polgármesteri köszöntés után Lovászné Juhász Rita a Ház vezetője bemutatta a vendégeknek az itt folyó szakmai tevékenységet
. Elmondta, hogy már 5 éve dolgozik itt, népi kézművességre tanítva a falu gyermekeit, asszonyait. Ez idő alatt megismerhette a falu kulturális életét, szokásait, szervesen  bekapcsolódhatott az itteni életbe.
Már sok helyen oktatott és tartott foglalkozásokat, de az „ideális” működési feltételekkel itt találkozott igazán. Detken külön háza van a Népművészetnek, amivel nem sok helyen találkozunk.
A csoportok működését és szakmai munkáját  maga határozhatja meg, igazodva az intézmények tervezetéhez.
A résztvevőknek már csak a gondtalan alkotómunka marad, melynek gyümölcsét itt a kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők.
Teljes cikk és fotók

2. Aut art-2016

2016-ban ismét bemutatkoztak Eger város autodidakta képzőművészei a Szent Hedvig Kollégiumban. Az Ezüstidő Szabadidős Egyesület által létrehívott tárlat március 11-én, pénteken 17 órakor nyílt meg az érdeklődők előtt.
Hatvan alkotó 145 munkáját mutatta be a 8. Agria AutArt kiállítás, melyre évről évre egyre több amatőr művész jelentkezik. Szakmai megnyitójában M. Pusztai Éva kiemelte a technikai sokszínűséget, azt is mondta: minden alkotáson őszinteséget érez.
Egyesületünk tagjai közül Balatoni Tibor fafaragó, Farkas József fafaragó, Kiss István fafaragó, Koczka József üvegműves és Vass Béla csontfaragó munkáit tekinthették meg a látogatók.

3.  Aldebrő ékszere lesz az emlékpark

Történelmi emlékparkot álmodott a község parkjába a Heves Megyei Népművészeti Egyesület (HMNE), a Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (HKIK), valamint az aldebrői önkormányzat.
Mint azt a héten elején tartott sajtótájékoztatón megtudtuk, a munkálatokat a HMNE faragó szakcsoportja végzi majd három éven keresztül, akiknek július 3-án kezdődik a nyári tábora az aldebrői horgásztó partján.
Kiss István fafaragó mutatta be a projektet. A templom és az idősek otthona közötti udvarban, a már meglévő kopjafa körül, új szakrális helyeket hoznak majd létre, 19 új elemmel bővül a park. A szobrok és faragott táblák egyik fele Aldebrő történetét mutatja majd be. Az alkotások másik része a szőlő- és dohánytermesztés pillanatait örökíti meg, ahol kiemelt helyen szerepel majd Rácz Pál, akit a hárslevelű megmentőjeként tartanak számon. A diófák alatt két új emlékhelyet is kialakítanak: az egyik az otthonra találást, a másik pedig a honfoglalást szimbolizálja majd.
Herman István, a HKIK kézműipari alelnöke elmondta: minden bizonnyal a falu ékszere lesz ez a történelmi emlékpark, a faanyagok már csak a megmunkálásra várnak.

4. Díjnyertes alkotások –Erdész Judit Mária kiállítása

Április végéig tekinthetőek meg a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban Erdész Judit Mária Kodály Zoltán-díjas ruhatervező, Népi Iparművész, a Népművészet Mesterének díjnyertes alkotásai.

képgaléria
HEOL cikke

 5. „ Ami él, annak meg kell újulni” – konferencia

„ Ami él, annak meg kell újulni”címmel regionális konferenciát szervezünk a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a EKMK  közreműködésével a népi kézművességről,2016. április 29-én pénteken.

A  konferencia  előtt kerül megnyitásra „ MESTER ÉS TANÍTVÁNYAI” címmel Horváth Tibor bőrműves, Népművészet Mestere és tanítványainak kiállítása 10 órai kezdettel.
teljes cikk