Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Heves Megyei Népművészeti Egyesület eseményei

Mini kiállítás Tardonán

Második alkalommal rendezték meg Tardonán a Jókai Mór nevét viselő vers- és prózamondó versenyt emlékezve a vetélkedő névadójára az 1825. február 18-án Révkomáromban született íróra.

A rendezvény kísérő eseménye volt Tóth Lóránt Zilahy György díjas fafaragó, egyesületünk tagjának mini kiállítása. A kiállított tárgyak leírását , a hozzájuk fűződő legendákat,
babonákat táblákon ismertetik meg a látogatókkal, segítve azok teljesebb megismerését.

cikk

Nyitott műhely a Hagyományok Házában

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban található nyitott műhely egy olyan különleges hely, ahol bemutatjuk, átélhetővé és megtapasztalhatóvá tesszük a kortárs népművészet, népi iparművészet mesterségeit, alkotófolyamatait.
A látogató közvetlenül a mesterektől ismerheti meg az egyes munkafolyamatokat, azok technikáit, a használt alapanyagokat és a különleges munkaeszközöket.
Egyesületünk tagja, Torba Ildikó szűrrátétkészítő is tart itt rendszeresen (havonta 2-3 alkalommal) bemutatókat és tanítja az érdeklődőket a szakma fogásaira, a Hagyományok Háza szervezésében.

teljes cikk és képek

Fában keltik életre Aldebrő történelmét

Új turisztikai látványossággal gazdagodik Aldebrő. A Tarna-folyó völgyében levő kis Heves megyei faluban, a katolikus templom mögötti téren szoborparkot létesítenek.
Ennek érdekében az idei nyáron – hagyományt teremtve – fafaragó kézműves alkotótábort szerveznek meghívott művészek részvételével, a munkáik pedig állandó kiállítás részei lesznek a leendő Történelmi Emlékparkban.

A Heves Megyei Kereskedelmi és Ipar Kamara, a Heves Megyei Népművészeti Egyesület és Aldebrő Önkormányzatának együttműködésével kerül megrendezésre az első alkalommal a faragó tábor.
Egyesületünk fafaragói más megyékben és országokban már hátrahagyták kezük munkáját, a helyiek nagy megelégedésére.
Hosszú szervező munka után saját pátriánkban Heves megyében nyílik lehetőségük,. hogy megmutathassák tudásukat, alkotóképességüket.
A terveket Kiss István készíti. A közösen gondolkodás elindult, a szervezés zajlik. Minden faragó lelkesen várja, hogy részt vehessen a közös munkában.
Mindenkinek lesz feladata a Történelmi Emlékpark elkészítésében.

Csipkeverő szakkör Kunmadarason

Magyarország különféle tájegységeinek népművészetét – így a tárgyalkotó népművészet értékeit is – napjainkban gyűjtik csokorba az egyes települések.
Elkészülnek a települési értéktárak, hogy az utókornak megmaradjanak az elődök népi, tárgyi emlékei is.
2015. szeptemberétől, szakkör keretében csipkeverést is tanítanak. Kis létszámú, vegyes korosztályú (8-12 éves) gyermekcsoport tanulja azóta szombatonként a vertcsipke készítést.
Néhány, “haladó tanfolyamos” felnőtt is bekapcsolódott a munkába. Szakkörvezető Bódi Klára, aki szülővárosába visszajárva, szombatonként tanítja a gyerekeket, felnőtteket.

teljes cikk és fotó galéria